Bódító finomság, a BODZA: készíts belőle kora nyári finomságokat

Ahogy a tavaszi nap sugarai egyre erősebbek lesznek, elindul a fák és bokrok virágzása, május végén, június elején mindenütt találkozhatunk a virágokkal roskadásig teli bodzabokrokkal és fákkal, amelyeknek nemcsak illata bódító, hanem a nyár egyik legfinomabb frissítő itala, a bodzaszörp és sok más finomság is belőlük készül.

Gyógyító növény

A bodzavirág és a bodzabogyó jelentős A- B- és C-vitamin-forrás, sokféle ásványi anyagot (vas, kálium, kálcium, magnézium, foszfor) tartalmaz, illetve illóolajat és antociánokat. Izzasztó és vizelethajtó, így gyógyteának is alkalmas, ezen hatások kiváltására. Fájdalomcsillapító, immunerősítő, enyhe hashajtó hatású, gyógylekvárként meghűléskor alkalmazzák. A fekete bodza gyümölcse vértisztító, és hatásosan enyhíthetők vele a reumatikus megbetegedések. Gyerekek különböző nátha ellenes gyógyhatású készítményeiben, köhögés elleni szerekben gyakran találkozhatunk a bodzabogyóval, mint összetevővel, mert enyhíti a megfázásos tüneteket.

Bódító finomság, a BODZA: készíts belőle koranyári finomságokat

Mi készülhet belőle?

A bodzavirágból legtöbbször szörpöt, terméséből pedig lekvárt szoktak főzni. A virágszedés időpontját akkorra kell időzíteni, mikor a külső virágok már kinyíltak, a belsők viszont még bimbósak. A bodzavirágot lehetőleg száraz időben gyűjtsük, a nedves virágok ugyanis száradás közben megbarnulnak.

A bodzából készült szörp egyszerre üdítő, különlegesen virágos, lágy ízű ital, a bodza édes, parfümös illata hihetetlenül kellemes, üdítő, mással összetéveszthetetlen. A bodzából készülő ételek és italok szintén rendkívül aromásak, különlegesek, a bodza éppen ezért sokszor megosztó növény, valaki vagy imádja, vagy nem tudja elviselni, de általában inkább az előbbi a jellemző.

Ahogy már említettük, a bodza virágjából leggyakrabban szörpöt szokás főzni, de szárítva készülhet belőle tea is, sőt a friss virágot nemcsak díszítésre használhatjuk süteményekben, hanem meg is ehetjük – bátran használhatjuk különféle süteményekben is, sőt, vannak akik a bundázott zöldségek és gyümölcsökhöz hasonlóan a bodzavirágot is kisütik – ehhez egy egyszerű palacsintatésztát kell készíteni és forró olajban kisütni az egész virágtányérokat.

Mire figyelj a bodzaszörp készítésénél?

Nem kell aggódnunk, ha bodzaszörpreceptet keresnénk, mert rengetegféle elkészítési mód, trükk és praktika található mind a neten, mind szakácskönyvekben, a bodzaszörp is olyan, mint a lecsó, mindenkinek van rá egy jól bevált receptje. Vannak azonban általános szabályok, amelyeket érdemes betartani, hogy tényleg finom legyen az eredmény. A bodzaszörp készülhet hagyományosan cukorból vagy akár cukormentesen, különböző mesterséges vagy éppen természetes alternatív édesítőszerekkel, a tökéletes arányokra most nem is térnénk ki. Vannak, akik édesebben, mások kevésbé cukrosan szeretik, vannak, akik rengeteg citromot használnak már a készítés során is, mások a tiszta bodzaízre esküsznek.

Tipp: a lényeg minden esetben a tisztaság: ha a növény és a szörpkészítéshez használt eszközök nem tiszták, könnyen megtörténhet, hogy sok órányi munkánk veszik kárba, mert a bodzánk beposhad, megpimpósodik.

A bodzát kosárban, vagy átszellőző edényben célszerű gyűjteni, és ne nyomkodjuk össze, hogy a virágok épek maradjanak. Fontos, hogy a frissen szedett bodzát alaposan tisztítsuk meg mindenféle apró élőlénytől, ám magukat a bodzavirágokat ne mossuk le vízzel, mert így a lényeget, a bodza virágporát is leöblítjük a bodzatányérról.

A bodzát a citrommal tiszta üvegbe vagy lábasba tegyük, annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve, napfénytől szigorúan védve tároljuk. Figyeljünk arra, hogy ne tudjon nagyon felmelegedni a folyadék, mert könnyen erjedésnek indulhat. Áztatás után a cukorsziruppal elkevert folyadékot pedig tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe töltsük, így aztán biztosra vehetjük, hogy nem fog megromlani a szörpünk, és még télen is élvezhetjük a bodzaszörp által megidézett nyári ízt.

Süteménybe, palacsintába

A bodzát bátran használjuk különböző süteményekben is – a  bodzaszörp kevert tésztákba, piskótákba keverve, vagy különböző tejszínes, vaníliás krémekben remekül érvényesül, de magát a virágot is felhasználhatjuk. Vagy az egész virágzatot használjuk díszítésre például, vagy az egyes virágszirmokat szórjuk különböző tésztákba, sőt a palacsintasütés során is tehetünk néhány darabka virágot a sülő palacsinta tésztájába.

Egyes vidékeken a bodzát, ahogy már említettük, sűrű palacsintatésztába forgatva sütik ki, máshol fánkszerű tésztába keverik és készítenek belőle édességet.

A fekete bodza termése is ehető, nemcsak nagyszerű gyógyhatással bír, hanem finom is – a belőle készülő lekvár igazi téli csemege.

Vigyázz, össze ne keverd!

Ha bodzáról beszélünk, többnyire a fekete bodzára gondolunk, azonban van egy mérgező változata, a földi bodza, más néven gyalogbodza. A földi bodza – gyalogbodza – bogyója és gyökere is mérgező! Könnyen megkülönböztethető a fekete bodzától; a földi bodza nagyjából másfél méter magasra nő, a virágai kifejezetten kellemetlen szagúak, és színesebbek a fekete bodzáénál, a porzók bíbor vagy fekete színűek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotartalom:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek