Nem kell külön recept – süss egy tésztából tortát és muffint is

Ha eszünkbe jutott már a kedvenc tortánkat majszolva, hogy milyen finom lenne ez muffinként, akkor ez a cikk pont nekünk szól. A mennyiségek átszámolásától a sütési időig mindenről szót fogunk ejteni, induljon hát az átváltozás.

Szerencsére a legtöbb süteménytészta több különböző formában is megsüthető. Jelen esetben a muffin- és a tortaforma közötti átváltásról lesz szó. Igen, a tortákat lehetséges miniatűr változatban, csúcsos vajkrémmel is elkészíteni, anélkül, hogy komolyabb erőfeszítésre lenne szükségünk. Így könnyedén készíthetünk répatortát és répatorta-muffint, csokitortát és csokis muffint, anélkül, hogy két külön receptet kéne keresnünk.

Nem kell külön recept – süss egy tésztából tortát és muffint is

Melyik tésztákkal működik?

Persze nem lehet csak úgy bármelyik tortát muffinformában megsütni. Egyes tészták ugyanis nem viselik jól, ha más edényben tesszük őket a sütőbe, túl szárazak lesznek, esetleg nyersek maradnak.

Nagyjából komolyabb probléma nélkül használhatunk torta- és muffinformában is bármilyen magas zsírtartalmú, kevert süteménytésztát.

Ide tartozik minden sütemény, amelyben sok olaj illetve vaj van. A zsiradék cukorral való habosítása kellő szerkezetet ad a tésztának, így nem lesz vele problémánk.

Kerüljük azonban a következő masszákat:

  • piskóták és más sütemények, amelyek szerkezetüket felvert tojáshabból kapják
  • masszív tésztájú sütemények, mint például a brownie
  • alacsony zsírtartalmú, laza tésztájú sütemények
  • liszt nélkül készülő sütemények

Az utóbbiak vagy túlságosan kiszáradnak majd a sütőben (piskóta), vagy nem sülnek át rendesen (brownie, lisztmentes tészták).

Végezzünk el egy tesztsütést

Mivel elég sok anyag áll rendelkezésünkre, és a sütőedény adottságai is lehetővé teszik ezt, mindenképpen süssünk legalább egy tesztmuffint. Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy működni fog-e az átváltás, a tesztből ez garantáltan ki fog derülni.

A torták általában 180℃-on sülnek, és a muffinok elkészítése is hasonló hőmérsékletet igényel. Azonban ebben sosem lehetünk teljesen biztosak, ezért is fontos a tesztsütés. Kezdjük ezen a hőmérsékleten a sütést, és ha azt tapasztaljuk, hogy megégett vagy nyers maradt a muffin, vegyük feljebb vagy lejjebb a hőfokot.

A sütési idő is itt fog kiderülni: egy átlagos méretű muffinnak nagyjából 15-20 percre van szüksége a sütőben. A tizenötödik perc körül elvégezhetünk egy tűpróbát, hogy lássuk, hol állunk. Az állapottól függően módosítsunk a sütési időn is.

Tortából muffin

Attól függően, hogy milyen formában sült volna az eredeti sütemény, és hogy nekünk milyen muffinformánk van, eltérő számú kis édesség születhet az átváltásból.

Egy átlagos, 22 centiméteres formába szánt torta masszájából körülbelül 20-24 muffint kapunk. Tehát maximum kétszer tudunk vele megtölteni egy 12-lyukú formát. Persze a mennyiség azon is múlik, hogy mennyire töltjük fel az edényeket. Szerencsére ezt a dilemmát is eldönthetjük a próbasütés alatt: megnézhetjük, mennyi tészta kell majd ahhoz, hogy ne legyen se alul-, se túltöltve a forma.

Ezeken kívül másra nem nagyon kell figyelnünk, kellemes kísérletezgetést mindenkinek!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Megannyi konyhai trükköt leshetsz el itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek