Rákóczi-túrós piteformában
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
Mandulás linzertészta
-
37g finomliszt133 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
13g mandulaliszt38 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
0g só0 kcal
-
19 kcal
Túrótöltelék
-
50g tehéntúró74 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
Olasz habcsók
-
12g tojásfehérje6 kcal
-
12g porcukor45 kcal
-
7g víz0 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
0g só0 kcal
-
28 kcal
Összesen
700
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
Mandulás linzertészta
-
220g finomliszt801 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
80g mandulaliszt226 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
-
111 kcal
Túrótöltelék
-
300g tehéntúró441 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
Olasz habcsók
-
70g tojásfehérje36 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
40g víz0 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
0g só0 kcal
-
167 kcal
Összesen
4192
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
Mandulás linzertészta
-
15.5g finomliszt56 kcal
-
10.5g vaj76 kcal
-
5.6g porcukor22 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
5.6g mandulaliszt16 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.8g sárgabaracklekvár8 kcal
Túrótöltelék
-
21.1g tehéntúró31 kcal
-
4.2g tejföl8 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
-
0g só0 kcal
Olasz habcsók
-
4.9g tojásfehérje3 kcal
-
4.9g porcukor19 kcal
-
2.8g víz0 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.2g sárgabaracklekvár12 kcal
Összesen
296
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 156 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 628 g
-
Cink 131 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 101 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.3 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 88.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 13 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 60 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 218 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
700
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 125.8 g
Zsír
-
Összesen 180.8 g
-
Telített zsírsav 99 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 935 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3768.2 g
-
Cink 784 mg
-
Szelén 137 mg
-
Kálcium 494 mg
-
Vas 606 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 1196 mg
-
Nátrium 394 mg
-
Réz 31 mg
-
Mangán 26 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 518 g
-
Cukor 321 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 533.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1332 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 75 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 361 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 155 micro
-
Kolin: 523 mg
-
Retinol - A vitamin: 1308 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 270 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 750 micro
Összesen
4192
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265 g
-
Cink 55 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 25 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
296
kcal
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
Mandulás linzertészta
-
150 g vaj
-
80 g porcukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
80 g mandulaliszt
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
Túrótöltelék
Olasz habcsók
-
70 g tojásfehérje
-
70 g porcukor
-
40 ml víz
-
70 g cukor
-
1.5 csipet só
Elkészítés
Mandulás linzertészta
- A tésztához egy nagy tálban, a tojások kitételével valamennyi hozzávalót (liszt, porcukor, mandulaliszt, só) gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajjal. Fontos, hogy hideg vajat használjuk, hogy a tészta ne lágyuljon meg nagyon.
- Miután elértük a morzsás állagot, hozzáreszeljük egy citrom héját, majd adjuk hozzá a felvert tojást. Gyúrjuk össze a tésztát, ezúttal is gyors mozdulatokkal dolgozva.
- Csomagoljuk a tésztát frissen tartó fóliába, és tegyük 15-20 perce hűtőbe, hogy jó megdermedjen, és könnyedén tudjunk majd vele dolgozni.
- A tésztát lisztezzük be és két sütőpapír között nyújtsuk 1-1,5 centi vékonyra és nagyjából kör formájúra. Akkora tésztára van szükségünk, amekkorával egy 22cm átmérőjű piteformát kényelmesen ki tudunk bélelni.
- A pitetésztát egy villával megszurkáljuk, és bő negyed órára ismét a hűtőbe tesszük dermedni.
- 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. (Közben pedig elkészítjük a túrótölteléket.)
- Miután kivettük a sütőből a tésztát, még melegen alaposan bekenjük baracklekvárral. Tényleg mindenhol vonjuk be a tésztát, a szélein is! Amellett, hogy finom, a lekvárral egy réteget is képezünk, ami meggátolja, hogy a töltelék eláztassa a tésztát.
Túrótöltelék
- A töltelékhez a hozzávalókat alaposan összekeverjük, vagy egyszerűen le is turmixolhatjuk, úgy még egységesebb és simább lesz a krémünk.
- A tölteléket a félkész pitetésztába kanalazzuk, és a tetejét szépen elegyengetjük.
- Ismét bekerül a sütőbe 180 fokra, 15-20 perce, így a tészta is készre sül a töltelékkel együtt.
- Közben elkészítjük az olasz habcsókot.
Olasz habcsók
- Ennél a folyamatnál precízen és összetetten kell dolgoznunk! Először a vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk.
- A szirupot alaposan kiforraljuk, kb. 120-130 fokosnak kell lennie. (Ha nincs cukorhőmérőnk, az se baj, ha kellően sűrű és buborékos, valamint apró cukorszálakat tudunk belőle képezni, akkor jó az állaga.)
- Közben a kimért tojásfehérjét a porcukorral kémény habbá verjük.
- A forró szirupot robotgéppel, folyamatos kevergés mellett, nagyon óvatosan hozzácsurgatjuk a kész habhoz. Ezzel a technikával stabilabb lesz a habunk és egyben a tojást is hőkezeljük.
- A habot kedvünk és ízlésünk szerint vigyük fel a pite tetejére. Felkenhetjük rusztikusan spatulával, vagy habzsákba töltve, hagyományos rácsozással. Használhatunk különböző csöveket is, és mindenféle formában kinyomkodhatjuk.
- Mi körkörösen nyomtuk rá a habot, a közepére pedig kentünk még egy adag baracklekvárt.
- A pite harmadjára is bekerül a sütőbe, immáron csak 110-120 fokra, ahol 15-20 percet hagyjuk száradni.
- Végül, ha van otthon zsebsárkányunk (flambírozópisztoly), akkor azzal nagyon óvatosan megkaramellizáljuk picit a habunk tetejét.
- A pitét felvágás előtt hagyjuk 1-1,5 órát hűlni, lehetőleg szobahőmérsékleten.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 412
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 105
- Össznézettség: 83176
- Feltöltés dátuma: 2021. február 05.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A Rákóczi-túrós az egyik legautentikusabb magyar sütemény gyerekkorunk egyik nagy slágere, a Rigó Jancsi, a mignon és a dobostorta mellett. Magas és pompázatos tojásfehérjehab, édes sárgabaracklekvár, vastag túróréteg és ropogós linzertészta – álmodni se lehetne jobbat. Manapság ugyanakkor nagyon divatos a hagyományos, magyar süteményeket kicsit újragondolni, pohárdesszert, tányérdesszert, tart vagy torta formájában. A divathullámra felülve mi piteformában dizájnoltuk újra az örök kedvencünket: fogadjátok sok szeretettel a Rákóczi pitét.