r
Nosalty Logó

Rákóczi-túrós piteformában

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Rákóczi-túrós piteformában
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Összesen 700 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Összesen 4192 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Összesen 296 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    628 g
  • Cink
    131 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    101 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.3 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    60 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    218 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 700 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    180.8 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    935 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3768.2 g
  • Cink
    784 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    494 mg
  • Vas
    606 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    1196 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    31 mg
  • Mangán
    26 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    518 g
  • Cukor
    321 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    533.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1332 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    75 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    361 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    523 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1308 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    270 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    750 micro
Összesen 4192 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    25 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 296 kcal

Hozzávalók

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Elkészítés

Mandulás linzertészta

  1. A tésztához egy nagy tálban, a tojások kitételével valamennyi hozzávalót (liszt, porcukor, mandulaliszt, só) gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajjal. Fontos, hogy hideg vajat használjuk, hogy a tészta ne lágyuljon meg nagyon.
  2. Miután elértük a morzsás állagot, hozzáreszeljük egy citrom héját, majd adjuk hozzá a felvert tojást. Gyúrjuk össze a tésztát, ezúttal is gyors mozdulatokkal dolgozva.
  3. Csomagoljuk a tésztát frissen tartó fóliába, és tegyük 15-20 perce hűtőbe, hogy jó megdermedjen, és könnyedén tudjunk majd vele dolgozni.
  4. A tésztát lisztezzük be és két sütőpapír között nyújtsuk 1-1,5 centi vékonyra és nagyjából kör formájúra. Akkora tésztára van szükségünk, amekkorával egy 22cm átmérőjű piteformát kényelmesen ki tudunk bélelni.
  5. A pitetésztát egy villával megszurkáljuk, és bő negyed órára ismét a hűtőbe tesszük dermedni.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. (Közben pedig elkészítjük a túrótölteléket.)
  7. Miután kivettük a sütőből a tésztát, még melegen alaposan bekenjük baracklekvárral. Tényleg mindenhol vonjuk be a tésztát, a szélein is! Amellett, hogy finom, a lekvárral egy réteget is képezünk, ami meggátolja, hogy a töltelék eláztassa a tésztát.

Túrótöltelék

  1. A töltelékhez a hozzávalókat alaposan összekeverjük, vagy egyszerűen le is turmixolhatjuk, úgy még egységesebb és simább lesz a krémünk.
  2. A tölteléket a félkész pitetésztába kanalazzuk, és a tetejét szépen elegyengetjük.
  3. Ismét bekerül a sütőbe 180 fokra, 15-20 perce, így a tészta is készre sül a töltelékkel együtt.
  4. Közben elkészítjük az olasz habcsókot.

Olasz habcsók

  1. Ennél a folyamatnál precízen és összetetten kell dolgoznunk! Először a vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk.
  2. A szirupot alaposan kiforraljuk, kb. 120-130 fokosnak kell lennie. (Ha nincs cukorhőmérőnk, az se baj, ha kellően sűrű és buborékos, valamint apró cukorszálakat tudunk belőle képezni, akkor jó az állaga.)
  3. Közben a kimért tojásfehérjét a porcukorral kémény habbá verjük.
  4. A forró szirupot robotgéppel, folyamatos kevergés mellett, nagyon óvatosan hozzácsurgatjuk a kész habhoz. Ezzel a technikával stabilabb lesz a habunk és egyben a tojást is hőkezeljük.
  5. A habot kedvünk és ízlésünk szerint vigyük fel a pite tetejére. Felkenhetjük rusztikusan spatulával, vagy habzsákba töltve, hagyományos rácsozással. Használhatunk különböző csöveket is, és mindenféle formában kinyomkodhatjuk.
  6. Mi körkörösen nyomtuk rá a habot, a közepére pedig kentünk még egy adag baracklekvárt.
  7. A pite harmadjára is bekerül a sütőbe, immáron csak 110-120 fokra, ahol 15-20 percet hagyjuk száradni.
  8. Végül, ha van otthon zsebsárkányunk (flambírozópisztoly), akkor azzal nagyon óvatosan megkaramellizáljuk picit a habunk tetejét.
  9. A pitét felvágás előtt hagyjuk 1-1,5 órát hűlni, lehetőleg szobahőmérsékleten.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 394
  • Tegnapi nézettség: 20
  • 7 napos nézettség: 137
  • Össznézettség: 79315
  • Feltöltés dátuma: 2021. február 05.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Rákóczi-túrós piteformában
Gerzsenyi Flóra 374 recept

A Rákóczi-túrós az egyik legautentikusabb magyar sütemény gyerekkorunk egyik nagy slágere, a Rigó Jancsi, a mignon és a dobostorta mellett. Magas és pompázatos tojásfehérjehab, édes sárgabaracklekvár, vastag túróréteg és ropogós linzertészta – álmodni se lehetne jobbat. Manapság ugyanakkor nagyon divatos a hagyományos, magyar süteményeket kicsit újragondolni, pohárdesszert, tányérdesszert, tart vagy torta formájában. A divathullámra felülve mi piteformában dizájnoltuk újra az örök kedvencünket: fogadjátok sok szeretettel a Rákóczi pitét.

Hozzávalók

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?