Így vágd le egyenesen a púpos piskóta tetejét

Bármilyen ügyesek vagyunk is a tortasütés terén (és valószínűleg elég ügyesek lehetünk, veregessük meg a saját vállunkat), néha közbeszól a sütőnk, vagy a formánk, vagy a sors, és egy kicsit púpos lesz a tortalap. Induljon a mentőakció!

Egy púpos piskóta több szempontból kellemetlen: ha többrétegű tortát rakunk össze, megnehezíti a dolgunkat a krém eloszlatása és a süteménylapok egymásra pakolása közben. Azonban nemcsak esztétikailag jelent problémát, hanem megakadályozza a torta ízeinek összeérését is. Ne tartsunk a púpos piskóta tetejének levágástól, egyszerűbb, mint hinnénk.

Így vágd le egyenesen a púpos piskóta tetejét

Miért vágjuk le a púpot?

Gyakran előfordul, hogy a sütőből elővett piskótánk közepe enyhén megemelkedik. Ebben többek között szerepet játszik a tészta bekeverésének technikája, a sütőnk és a sütőformánk is. Persze vannak drasztikusabb esetek is, de általában könnyedén megmenthetjük a süteményt egy egyszerű vágással.

Ha nem vágjuk le a piskóta megemelkedett tetejét, egyenetlen lesz a tortánk, és a belerakott krém sem tud egyenletesen eloszlani benne.

Ezen kívül az is problémát jelent, hogy a piskóta teteje vastagabb, nem engedi át annyira a nedvességet, az ízeket. Ezért amikor csak simán rákenjük a krémet, kevésbé lesz egységes a sütemény, és a piskóta sem lesz annyira puha. Ezzel szemben, ha egy vékony réteget levágunk a piskótáról (ami amúgy is csak bosszúságot okoz), lehetővé tesszük, hogy kissé barátkozzanak a rétegek.

Hogyan vágjuk le a púpot?

Hagyjuk a különleges, erre a célra kifejlesztett tortavágókat, a legjobb társunk a vágásban egy kenyérvágó kés lesz. Ha jól bánunk vele, ugyanolyan egyenes lehet a piskótánk teteje, mintha géppel vágtuk volna.

Állítsuk a késünk pengéjét arra a pontra, ahol a sütemény teteje elkezd emelkedni. Óvatosan mozgatva fűrészeljünk bele egy keveset a tésztába, de ne vágjunk bele teljesen. Hagyjuk egy helyben a késünket, és a piskótát forgassuk el 45 fokkal. Itt ejtsünk egy újabb bevágást addig a pontig, mint az előző részen. Folytassuk a forgatást és a vágást, amíg körbe nem értünk.

Ezen a ponton (remélhetőleg) egyenesen belevágtunk a piskótánkba, azonban középen még nem vágtuk át. Most az előre bevágott vonalat használva teljesen leszelhetjük felülről a felesleges részt.

Fontos: mindig csak teljesen kihűlt piskótába vágjunk bele, különben szét fog morzsolódni a tészta.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai trükk és tipp:

Címlapról ajánljuk

További cikkek