Ezért fontos, hogy sok tejterméket fogyasszunk idős korunkban

Egy nagyon fontos problémától mentheti meg az időseket a rendszeres tejtermékfogyasztás: a számukra komoly egészségügyi következményekkel járó eséseket előzheti meg.

Egyáltalán nem ritka, hogy idős korban az ember elessen – az esés súlyosságától függően ez pedig akár komolyabb problémákat is okozhat, sőt, kórházi kezeléshez is vezethet. Ennek megelőzése egy friss tanulmány szerint annyi lehet, hogy az idősebb embereknek egyszerűen több tejterméket kellene fogyasztaniuk.

Ezért fontos, hogy sok tejterméket fogyasszunk idős korunkban

Amerikai, dán és ausztrál kutatók szerint a kalciumban és fehérjében gazdag ételek, mint amilyenek a tejtermékek (többek közt a tej, sajt vagy joghurt,) statisztikailag csökkentik az elesések számát az idősotthonokban élők esetében.

Sok idősotthonban élő hajlamos az ideálisnál ritkábban táplálkozni, ami gyengébb csontokhoz és az esések fokozott kockázatához vezet.

A legtöbb becslés azt mutatja, hogy a csípőtáji törések körülbelül 30 százaléka az idősek otthonában élők körében következik be. Bár nem ez az első kutatás, amely megállapítja, hogy a tejtermékek erősítik a csontokat, csak néhány tanulmány foglalkozott eddig azzal, hogy az ilyen élelmiszerek gyakoribb fogyasztása hozzájárul-e az idősebb felnőttek elesésének és csonttörésének alacsonyabb kockázatához.

A nemzetközi kutatócsoport azt vizsgálta meg, hogy az ideális kalciumbevitel (1,300 mg) és az ezzel együtt ideális fehérjebevitel (1 g / testkilogramm) tényleg csökkenti-e az esések és a csonttörések számát. A kutatás két évig tartott, 60 ausztrál létesítményben zajlott, és nagyjából 7000 idős ember vett részt benne. A résztvevők általában egészségesek voltak, már ami a D-vitamin szintjét illeti, de nagyjából mindenki jóval az ajánlott napi kalcium- és fehérjeszintje alatt maradt. Az idősotthonok fele sokkal több sajtot, tejet és joghurtot kezdett adni a lakóknak, míg a másik fele ragaszkodott a megszokott menühöz. A követési időszak végéig összesen 324 törés (135 csípőtörés), 4302 esés és 1974 haláleset történt.

Több tejtermék, kevesebb esés

Az eredmények azt mutatják, hogy a több tejterméket biztosító idősotthonokban 33 százalékkal csökkent a törések kockázata.

Pontosabban, a több tejtermék összefüggést mutatott a csípőtáji törések kockázatának 46 százalékos csökkenésével. A kutatók azt is megállapították, hogy összességében 11 százalékkal lett alacsonyabb az esés kockázata.

A szakértők szerint a kutatás eredményének nagyon fontos hatása lehet az idősek egészségének megőrzésében.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek