Ez a különbség a mandulaliszt és a darált mandula között

A gluténmentes konyha egyik nagy sztárja a mandula, legtöbbször liszt formájában vagy darálva vesszük. Könnyű a kettőt összekeverni, lássuk, melyik mit tud.

A mandulaliszt és a darált mandula lehet, hogy egy termékként él a fejünkben. Ez nem véletlen, gyakran a boltban kapható csomagokban is egy keveréket találunk. Persze mindkettővel jól járunk, csupán pár tulajdonságukban különböznek. Nézzük meg, mik ezek, és tulajdonképpen mi a mandulaliszt és a darált mandula!

Ez a különbség a mandulaliszt és a darált mandula között

A nagy különbség

Ugyan mind a liszt, mind a darált verzió egész mandulából készül, egy ponton eltérnek egymástól. Míg az elsőt blansírozott, vagyis héj nélküli magból csinálják, a másikat héjastul dolgozzák fel.

Szintén más, hogy milyen finomra őrlik a magvat: a liszt apróbb szemű, egészen sima. Ezzel szemben a darált mandula durvább állagú, a rajta hagyott héj miatt pedig apró barna szemek találhatók benne.

Mandulaliszt

Nem olyan tipikus liszt ez, mint a gabonákból őrölt fajták, hiszen csak egészen finomra darált mandula.

Mivel nincs benne a maghéj, teljesen tiszta, emiatt és porszerű állaga miatt használják elsősorban kényesebb desszertekhez, mint például a francia macaronhoz.

Simább, egységesebb tésztát ad, a sütemények pedig lágyabbak lesznek tőle. Akkor használjuk ezt, ha fontos az egységes szín a desszertben, és nem akarjuk benne az apró barna pontokat látni.

Darált mandula

A héjat is tartalmazó, durvábbra hagyott mandulát nemcsak édességek, hanem főételek elkészítésénél is előveszik: például a zsemlemorzsa gluténmentes alternatívája lehet.

Ezen kívül gyors kenyeret, kekszeket vagy bármilyen süteményt süthetünk vele. Ugyanolyan könnyed állagú tésztát kapunk, mint a liszttel.

Felcserélésük

Állagban nem változtat semmit, ha az egyik helyett a másikat használjuk. Egyedül akkor nem tudunk cserélni, ha oda kell figyelnünk a tészta és a kész desszert színére. Ebben az esetben mindenképpen lisztet használjunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nézzük meg, mit rejt a kamra:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...