Meglepő összetevője lehet a tökéletes pitetésztának

Sokféle pitetészta-recept létezik, de talán kevés van, amelyik ezt a meghökkentő alapanyagot is felsorolná, azonban ez a gasztroblogger a jeges vodkára esküszik.

Sarah Crowford gasztroblogger a népszerű Broma Bakery Instagram oldalon osztja meg bevált tippjeit a követőivel, elsősorban a sütés témakörében, így visszatérő szereplő az oldalon a pite. Nemrég azt mutatta meg, hogy a bolti helyett mennyire könnyen lehet otthon, egy food processor segítségével pitetésztát készíteni. Mondjuk ebben még semmi meglepő nincsen, azonban a leírásban felsorolt alapanyagok között egy elég meghökkentőt is említ, a jeges vodkát a pitéhez.

Meglepő összetevője lehet a tökéletes pitetésztának

Ha nem szeretnél a francia trükkel, a frasaige-zsal bajlódni, de mégis leheletkönnyű, puha tésztát szeretnél, akkor bizony egy kis alkoholra lesz szükséged. Ez azonban nemcsak valami légből kapott ötlet, tudományos magyarázata is van. A Scientific American blog posztja szerint a gluténhoz van közé az egésznek. Ugyanis, ha a tészta megkötéséhez nélkülözhetetlen folyadékokat adnunk a liszthez, az glutént hoz létre, és megkeményíti a tésztát. Mivel a vodka folyadék, de kevesebb vizet tartalmaz – mint a víz -, képes megkötni a tésztát anélkül, hogy glutént képezne, ami puhább pitét eredményez.

Nincs otthon épp vodkád? Aggodalomra semmi ok, akár bourbonnal, rummal vagy más szesszel is helyettesítheted azt.

Forrásunk volt.


Még több pite itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek