Ezért várd meg mindig, hogy teljesen kihűljön a sütemény

Ha a süteménysütésről van szó, az egyik legfontosabb kulcsszó a türelem. De könnyű azt mondani: amikor ott díszeleg a pulton egy elképesztő piskóta, az utolsó dolog, amit csinálni akarunk vele, az a várakozás. Pedig nagyon megéri.

Ha azt gondoljuk, hogy teljesen megsült a sütemény, amikor kivettük a sütőből, egy kisebb meglepetésben lehet majd részünk. Ugyanis a hűlés folyamata alatt még nagyon sok minden történik, mind a tészta belsejében, mind a felszínén. Ha a tökéletes sütés után nem szeretnénk, hogy kudarcba fulladjon a szeletelés vagy a díszítés, bizonyosodjunk meg róla, hogy teljesen kihűlt-e a süteményünk. Több szempontból is fontos ez a várakozási idő: ugyan már rég megsült a sütemény, az utómunka még javában folyik. De mi történik pontosan?

Ezért várd meg mindig, hogy teljesen kihűljön a sütemény

Kialakul a belső szerkezet

Elvégeztük a tűpróbát, és már nem ragad semmi a pálcára. Úgy tűnik, minden jól megy, és a süteményt kivehetjük a sütőből. Ez eddig igaz is, azonban a tészta még nem készült el teljesen. De hogy lehet ez?

Nos, miután kivettük a sütőből, a tésztában maradt hő tovább főzi, pontosabban süti a süteményt.

Ez nem jelentős hő, ahhoz azonban épp elég, hogy a sütemény végső szerkezete kialakuljon. Magyarul ilyenkor lesz omlós-morzsás a kevert sütemény, porhanyósan lemezes a linzer és felhőpuha a kelt tészta. És ez mind-mind a türelmes hűtésnek köszönhető.

Tartósabb lesz a külső

De nemcsak a belső szerkezet az egyetlen, ami változik a hűtés alatt, hanem a külső is. Főleg az olyan sütemények esetében, ahol később majd díszíteni szeretnénk (elsősorban vajkrémmel vagy tejszínhabbal), elengedhetetlen, hogy a dekorálni kívánt alap teljesen hideg legyen.

Ugyanis ha a meleg piskótára kenjük rá a krémet, teljesen biztos, hogy el fog olvadni, ezzel elrontva a tortánk külsejét. És az se tévesszen meg minket, ha a sütemény külseje már hideg. Azt is meg kell várnunk, hogy a közepe is kihűljön.

A türelmünk duplán kifizetődik, ugyanis amellett, hogy a krém megmarad majd a hideg tortán, felvinni is egyszerűbb lesz. A frissen elkészült piskóta sokkal könnyebben morzsolódik, ezzel megnehezítve a díszítés folyamatát. De ha egy kicsit várunk, megerősödik a tészta, nem fog a spatulánk alatt szétesni, megrepedni.

Mennyi ideig várjunk?

Miután kivettük a sütőből, először adjunk neki nagyjából 15 percet a formában. Majd amikor már nem tűzforró az edény, óvatosan távolítsuk el belőle a süteményt. Használjunk egy spatulát segítségül. Ha azt látjuk, hogy reped a tészta, inkább hagyjuk tovább a formában.

A formából tegyük egy rácsra hűlni a desszertet, hogy az alja se punnyadjon be. Itt további 30-45 percig hagyjuk pihenni. Ha szeretnénk ellenőrizni a belső hőmérsékletét (azaz, hogy teljesen kihűlt-e belül), szúrjunk bele egy húshőmérőt. Persze nem mindenkinek van ilyen eszköze, ők egy fogpiszkálóval végezzék el a vizsgálatot: a pálcikát hagyjuk a sütemény közepébe szúrva két percig. Tapintással ellenőrizzük, hogy meleg-e.

Nagyjából egy órás hűtés után már biztosak lehetünk abban, hogy a süteményünk készen áll a díszítésre vagy a szeletelésre. Várjuk ki a szükséges időt, tényleg megéri.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Minden alkalommal tökéletes sütemények:

Címlapról ajánljuk

További cikkek