Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ha elfogyott otthon a sütőpor, így tudsz házilag készíteni

Nem szívesen mész ki a boltba, de elfogyott a sütőpor, és a család valami finomságot szeretne? Mutatjuk, milyen anyagokkal tudod helyettesíteni!

A járvány elhozta kis hazánkba az élesztőválságot, igazi kincs, ha a boltban rábukkan az ember egy csomagra, hiszen a házi pékek országában az egyik legkelendőbb portéka ez. Szerencsére az élesztőtől eltekintve nincs élelmiszerhiány, minden más árut lehet kapni a boltokban – igen ám, de mára az is megváltozott, hogy hogyan és milyen rendszerességgel járunk vásárolni. A jelenlegi helyzetben, ha épp sütés közben jössz rá, hogy az a sütőpor, amiről azt hitted még van igazából már nincs, kétszer is meggondolod, hogy leugrasz-e érte a boltba. Épp ezért mutatunk néhány praktikát, miként tudod helyettesíteni a sütőport, hogy tökéletes sütikkel tudd meglepni a családot.

A sütőpor szavatossági ideje alapvetően 12 hónap, de nem megfelelő tárolás esetén akár hat hónap után is búcsút inthetsz neki. Tárold száraz, hűvös helyen, és használat előtt mindig ellenőrizd a szavatossági időt. Ha kételyed merülne fel a minőségét illetően, a következő tesztet végezd el: keverj össze fél teáskanál sütőport fél bögre forró vízzel, és ha nem kezd el azonnal pezsegni, akkor inkább ne használd.

Mi is a sütőpor?

A süteményreceptek egyik visszatérő alkotóeleme gyakorlatilag szódabikarbóna és sav keveréke. Folyékony halmazállapotú anyagokkal összekeverve szén-dioxid-buborékok keletkeznek, ettől emelkednek meg a sütik és kenyerek.

Hogyan tudod otthon helyettesíteni?

Borkő + szódabikarbóna

A legjobb és legbiztosabb módszer, ha tisztított borkövet összekeversz szódabikarbónával. Egy teáskanál sütőpor megfelelőjéhez vegyél egynegyed teáskanál szódabikarbónát és ötnyolcad teáskanál tisztított borkövet. Ezzel tulajdonképpen saját, házi sütőport készítettél, amit későbbre is el tudsz tenni, csak tegyél hozzá egynegyed teáskanálnyit valami olyan anyagból, ami felszívja a nedvességet, például egy negyed teáskanál kukoricakeményítőt, hogy ne romoljon meg hamar a keveréked.

Író

Akár írót is használhatsz, ugyanis ennek savassága jól helyettesíti a sütőporét. Egy teáskanál sütőpor helyettesítéséhez fél bögre írót keverj össze egynegyed teáskanál szódabikarbónával. A receptben a többi folyadék mennyiségét csökkentesd fél bögrével az állag megőrzése érdekében.

Tej

Bizony, akár tejet is használhatsz, de ne kapd ki azonnal a hűtőből a friss tejet. Az a jó, ha már kicsit megsavanyodott, így biztosítja a szükséges savasságot. Az előbbiekhez hasonlóan fél pohár tejhez adj egynegyed teáskanál szódabikarbónát, a többi folyadék mennyiségét pedig csökkentsd fél bögrével. A tej megsavanyodását azonban nem kell az időre és a természetre bíznod, te magad is kezedbe veheted a folyamatot azzal, hogy egy evőkanál citromlevet adsz egy bögre tejhez, majd hagyod állni két percig.

Ezt olvastad már?

Ezt a meglepő rizsfőzési trükköt biztos, hogy kipróbáljuk mi is

Citromlé, ecet

A citromlé és az ecet ugyanolyan savas, mint a borkő, hátrányuk azonban, hogy változtatni fognak a produktumod ízén, ezért csak legvégső esetben folyamodj ezekhez. Egy teáskanál citromlevet vagy ecetet keverj el egynegyed teáskanál szódabikarbónával, hogy egy teáskanál 'hamis' sütőport kapj.

+1.

A külföldi receptekben gyakran találkozni a 'self rising flour' kifejezéssel, ami praktikusan sütőporral és sóval kevert liszt. Itthon kevésbé elterjedt, de könnyedén elkészítheted otthon magadnak: egy bögre liszthez adj másfél teáskanál sütőport (vagy annak helyettesítőjét) és egy fél teáskanál sót.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!