Bár a szekrényben tartod, ennek a 9 élelmiszernek a hűtőben lenne a helye

Könnyen gondolhatnánk, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket a boltban is a hűtetlen polcról vettünk le, otthonunkban is jó helyen lesznek a szekrényben. Sajnos ez nem minden esetben van így, mutatunk is 9 élelmiszert, amit, miután kibontasz, muszáj a hűtőben tárolnod.

Nem kérdés, a tejtermékek, húsáruk és friss zöldségek helye a hűtőben van, a konzerveket, tésztákat, lekvárokat és szószokat pedig a spájzban, annak híján pedig a konyhapolcon tároljuk. De meddig? Sajnos sok ételnek a polc mellett a hűtőben is helyet kell szorítani, nehogy idő előtt megromoljanak, vagy veszítsenek ízvilágukból. Íme 9 élelmiszer, amiket felbontás után muszáj hűteni.

Bár a szekrényben tartod, ezeknek az ételeknek a hűtőben lenne a helyük

1. Paradicsomszósz

A legtöbben konzervben, papírdobozban vagy üvegben tárolva vásárolunk paradicsomszószt, amely bontatlan állapotában akár egy évig is háborítatlanul elvan a konyhaszekrényünkben. Ezek az élelmiszerek a csomagolás által hermetikusan is el vannak zárva a levegőtől, amint viszont kibontjuk őket, ez a védelem megszűnik, még egy erős marokkal lezárt fémkupak vagy műanyagfedő sem segíthet, hogy szobahőmérsékleten ne induljon romlásnak a szósz. A kibontott paradicsompépet mindenképpen tegyük a hűtőbe, megfelelő hőmérsékleten tárolva még napokig használhatjuk fel számtalan ételbe.

2. Dijoni mustár

Bár az egyik legpikánsabb és legnépszerűbb szószunk nem fog megromlani a polcon, veszíthet karakteres ízvilágából, így ha van rá lehetőségünk, szorítsunk neki helyet a hűtő oldalában, hosszú távon jobban fogunk járni!

3. Banán

Bárki láthatja, a banán szobahőmérsékleten alig néhány nap alatt megbarnul és túlérett lesz, ráadásul ha más gyümölcsöket is tárolunk mellette, azok is gyors érésnek indulnak a banánból felszabaduló etilén miatt.

A hűtőben tárolt banán héja ugyan gyorsan bebarnul, belül a gyümölcs nem kezd el megromlani. Ha mindenképpen a hűtőn kívül szeretnéd tárolni kedvenc déligyümölcsödet, ajánlott a fürtnyi banán szárát több irányból is körbetekerni, ezzel is gátolva az éréshez szükséges etilén felszabadulását.

4. Édes szirupok és lekvárok, dzsemek

A magas cukortartalom miatt azt hinnénk, jó helye van a szirupoknak és a lekvároknak a sötét szekrényben, valójában érdemes őket hidegen tárolni, nehogy idő előtt bepenészedjenek, hiszen ezek az ízesítők jól tárolva sokáig megőrzik szavatosságukat.

5. Teljes kiőrlésű liszt

Bár a sima fehérliszt hűvös, fénytől elzárt helyen akár egy évig is eláll, a teljes kiőrlésű lisztek szavatossága rövidebb ideig tart. Míg a fehérliszt szinte csak és kizárólag a búzamag belsejéből tevődik össze, addig teljes kiőrlésű társában a teljes gabonaszem külső része, tehát a magbelsőn kívül a korpa és a csíra is megtalálható, a búzacsíra pedig könnyen elkezdhet avasodni, így ezt a fajta lisztet felbontás után jobb, ha hűvösre rakod!

6. Natúr, sótlan vaj

Sokan a vajat sem a hűtőben, hanem a pulton tárolják, így az mindig puha és kenhető marad. Míg a sózott vaj szobahőmérsékleten sem romlik meg, addig natúr változata könnyen megavasodhat. Tárold inkább a hűtőben, és nézd meg, hogyan lehet felolvasztani pillanatok alatt!

7. Tortilla

Bontatlanul akár hónapokig is eláll, ha viszont megnyitod a csomagolást, a tortillalapokat sem szabad a pulton vagy a szekrényben tárolni, ott ugyanis két-három nap alatt elkezdenek bepenészedni. Tárold az ételt hűtőben, ha pedig egy kicsit megkeményednek, egy kevés olívaolajjal alacsony hőfokon serpenyőben, vagy akár a mikróban is pár pillanat alatt megpuhíthatod őket.

8. Szalámi

A szalámit, bár kevésbé romlandó, mint például a sonka vagy a párizsi, spájz helyett érdemes inkább a hűtőben tartani: egy 2006-os kutatás során több mint ezer száraz szalámi mintegy 23 százalékában találták meg a Listeria monocytogenes névre keresztelt élősködő baktériumot, amely a legvirulensebb élelmiszer útján terjedő patogének egyike.

9. Főzőolajok

Ha fénytől elzárt, hűvös helyen tartod a főzőolajokat egészen biztos, hogy nem avasodnak meg idő előtt, máskülönben, ha nincs elég hely a konyhádban, viszont a hűtőben még elfér egy üveg, inkább ott tárold az olajat, mint a fényesebb, melegebb konyhapulton.


Ezek a tárolási praktikák is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek