Mert az újkrumpli nem csak a petrezselyembe szerelmes

Bár egyelőre igencsak borsos áron, de megjelentek az első újkrumplik is a piacokon – közeledik hát a friss és könnyed krumplis fogások szezonja. Az újkrumpli egyik legjobb kiegészítője a petrezselyem, ám cikkünkben további nagyszerű párosítási lehetőségeket mutatunk hozzá.

Ha nem is nagy tételben, de egyre többször lesz mostantól lehetőségünk friss, zsenge újkrumplit fogyasztani, várnak is minket a finomabbnál finomabb köretek és salátavariációk. A klasszikus tepsis burgonyák, kiadós krumplipürék és rakottak így tavasszal háttérbe szorulnak, de valljuk be, jól is esik ilyenkor könnyedebb köreteket fogyasztani.

Ne ragadjunk le a petrezselyemnél!

Zöldfűszerekkel csak nyerhetünk

Az újkrumplit fogyaszthatjuk pirítva, főzve, sütve és párolva is, minden elkészítési módnál más és más karaktere fog kidomborodni az ételnek, de közös jellemző ezekben az elkészítési módokban, hogy a krumpli egyszerre lesz istenien krémes és édeskés. Mivel az újkrumpli víztartalma igen magas, sokkal gyorsabban elkészül, mint az öreg változata, valamint tényleg érdemes kipróbálni, hogy bő vízben főzés helyett párolóbetétet használva csak pároljuk – tehetünk mellé friss répát, borsót, akár karalábét is. Az ízek sokkal koncentráltabbak lesznek így.

A sütésnél sem kell plusz folyadékot adni a krumplihoz, sőt a zsiradékkal is bánhatunk óvatosabban. Inkább kevesebb, de karakteres olívaolajat vagy vajat adjunk hozzá.

Menta, koriander, rozmaring

Sokak számára az újkrumpli csak petrezselyemmel az igazi, de érdemes néha kicsit távolabbra kikacsintani: a friss, apróra vágott menta, a koriander, a rozmaringágacskák, sőt, a tárkony, majoránna, bazsalikom és kakukkfű, sőt a kapor is remekül illik a krumplihoz. A titok, hogy az egymáshoz is illő zöldfűszereket nyugodtan keverhetjük is, de a nagyon karakteres ízű darabokat inkább csak magukban adjuk a krumplihoz.

Joghurt, citrom, feta, paradicsom

Az olajban, vajban forgatott újkrumpli már magában is fejedelmi étek, de ha szeretünk kísérletezni, akkor készítsünk friss zöldfűszerekkel elkevert joghurtot, majd öntözzük meg vele alaposan a főtt vagy épp pirított újkrumplit – remek, üdítő krumplisalátát kapunk. De a zöldfűszerek mellé kerülhet friss citromlé, pirított fenyőmag vagy más magféle, sőt fetával elkeverve sem fogunk csalódni az eredményben.

Ha pedig kipróbálnánk valami igazán egzotikusat, akkor főzzük össze a burgonyát paradicsomlével, sóval, borssal és egy kevés római köménnyel fűszerezzük, és máris egy krémes, ízes, keleties köretet kapunk, amihez további friss zöldségeket adva máris kész egy laktató, különlegesen keletiesre hangolt egytálétel is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek