Tévhitek és igazságok a padlizsánkrém barnulásáról

Nyakunkon a nyári padlizsánszezon, ezzel együtt pedig a padlizsánkrém készítése is. Gyakori kérdés, hogy a kész kence miért színeződik el olyan könnyen. Tévhitek és tények a cikkben.

A nyárízű padlizsánkrém a grillezések elengedhetetlen kelléke, így sokszor előre elkészítjük. Ilyenkor gyakran tragédia történik, és a hűtőből kivett tálban egy barna massza látványa fogad minket. Több legenda kering arról a konyha világában, hogy mitől történik ez az elszíneződés, most következzenek az igazságok a padlizsánkrém készítéséről.

Így nem fog bebarnulni a padlizsánkrémed

Milyen padlizsánt vegyünk?

Azon is sok múlik, hogy milyen zöldséggel kezdünk neki a projektnek. Bármilyen titkos családi recepttel dolgozunk, a megfelelő padlizsán kiválasztása nagyban befolyásolja majd az elkészült krém sikerét.

Nem jó az éretlen padlizsán, mert túl sokáig kell sütni, és a túlzott melegben lesz kellemetlen színe. Viszont az öreg zöldségek sem alkalmasak, mivel túlérettek, a húsuk már nem ugyanolyan friss, rosszabbul viseli a hőt.

Úgy tudunk tökéletesen érett padlizsánt választani, ha megvizsgáljuk a szárát és a héját. Legyen élénkzöld a szár, a héj pedig feszes és fényes.

Mitől lesz barna a padlizsán?

Több tényező lehet a barnulás oka: egyes fémek, a levegő és a nem megfelelő pH-érték is rossz színt adhat a krémnek.

Fém evőeszköz

A fémekkel kapcsolatos az egyik nagy konyhai tévhit. Tulajdonképpen nem is tévhit ez, csupán egy régi probléma, ami manapság annyira nem aktuális. Ugyanis a vasat vagy alumíniumot tartalmazó evőeszközök és kések rossz hatással vannak a padlizsánra.

Megoldás: Jó hír, hogy a modern villák, kések és kanalak legtöbbször rozsdamentes acélból vannak, aminek nincs meg ez a rossz tulajdonsága. Emiatt tehát nem kell aggódnunk, mégis jobb, ha fakanállal dolgozzuk meg a krémet.

Levegő

Mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, a padlizsán színe is elváltozik, ha túl sokáig kint hagyjuk a szabad levegőn. Már feldolgozott formában, tehát krémként is fenyeget ez a veszély.

Megoldás: Nem elég tányérral vagy fóliával letakarni: teljesen meg kell szüntetnünk a kapcsolatát a levegővel. Ezt úgy érhetjük el, hogy a fóliát szorosan a felületére simítjuk, vagy légmentesen zárható dobozba tesszük.

Ha dobozban tároljuk, akkora legyen a tároló, hogy teljesen kitöltse azt a krém, nehogy levegő maradjon benne.

Savasság

A krém akkor is színt vált, ha nincs benne elég savas hozzávaló. A padlizsán ugyanis nem bírja jól a semleges vagy lúgos környezetet, és barna lesz.

Megoldás: A legegyszerűbben orvosolható probléma ez, pár csepp citromlével megúszhatjuk a dolgot. Még ízben is jobb krémet kapunk, hiszen a citrom kihozza az aromákat.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Útmutatók a tökéletes ételekhez:

Címlapról ajánljuk