Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő mogyoróhagymával futtatta meg a reszelt cukkinit jó sok vajon, amiből egy tartalmas krémet készített.
A cukkinivaj lényege, hogy a friss cukkinit nem daraboljuk, hanem reszeljük, gyaluljuk, vagy konyhai robotgépben aprítjuk, és viszonylag sok vajjal, fűszerekkel együtt főzzük mártássá.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/j1/vC/gMl079FXymKcuauhZvTdvZ8a2zZRHuhunFy81tfq.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=79a443b0bc1b4dec02b49ac1cab2c345)
Így a felhasználása is sokrétű: kenhetjük kenyérre vagy pirítósra, vagy különböző tésztafélékhez adhatjuk szószként. Én most spagettiként készítettem chilipehellyel, friss görög bazsalikommal és sok-sok Parmigiano-Reggianóval.
Na de hogyan készül a cukkinivajas spagetti? Rögtön mutatjuk:
Hozzávalók
- 1,5 teáskanál só
- 225 g spagetti tészta
- 235 ml víz (tészta főzővíz)
- 570 g cukkini (reszelt)
- 85 g vaj (sótlan)
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 kk chilipehely
- 45 g parmezán sajt
- 1 marék bazsalikom
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/lm/ps/Hca0DsUH8ygvP61Uwk1LPGlS40Q32yOCzZ8laGjz.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=56789ee92e0ca70d76777c53aec3b522)
Elkészítés
Főzzük a spagettit al dentére enyhén sós vízben, de leszűrés előtt tegyünk félre egy merőkanálnyit a főzővízből.
Olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a felaprított fokhagymát, pirítsuk egy percig, adjuk hozzá a gyalult / reszelt / turmixolt cukkinit, majd a sót és chilit.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/pF/dd/6PgXn3P52qUKf6pFxecesj2AVUFMI3C8YOVfZXqz.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=3579e5c4fdd1cfb003b988243ef99762)
Pirítsuk ezt az egyveleget kb. 15 percig, ne aggódjunk, elfő majd a leve. Ha a cukkini barnulni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot. Kavargassuk a tűzhelyen, közben nyomkodjuk kenhető állagúra, pépesre a cukkinit.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/gi/wt/gnvTvRfJ0tr7VLljU2WAAFkie6SyM9onye9lThyQ.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=2ec0047d90f9ffdbcef4915603cb5c62)
Öntsünk hozzá fél pohárnyi főzővizet, keverjük el, majd mehet bele az al dente tészta is. Főzzük őket még 2 percig. Ezután mehet rá a bazsalikom és a parmezán fele – másik felük pedig a tálalásnál mehet a tészta tetejére...jó étvágyat!
A teljes receptet itt találod, ments el a kedvenceid közé, vagy ajánld ismerőseidnek!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/3L/pz/7AUD6a4zN0oVb8tItEopu48VgBMJhPevSXn3JatQ.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=3f227eaf5253b7f7fa5cb9f7068576b4)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Recept és fotók: Hering András
Még több különleges recept itt: