Eszméletlen krémes CUKKINIVAJAS spagetti...mert ilyet még tuti nem ettél

Sanszos, hogy még sosem hallottad a cukkinivaj kifejezést, pedig már elolvasva és kimondva is összefut a nyál a szánkban: krémesítsd pürés állagúra ezt a csodás univerzális zöldséget, és kend kenyérre, vagy tálald spagettin, megígérjük, hogy isteni lesz!

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő mogyoróhagymával futtatta meg a reszelt cukkinit jó sok vajon, amiből egy tartalmas krémet készített.

A cukkinivaj lényege, hogy a friss cukkinit nem daraboljuk, hanem reszeljük, gyaluljuk, vagy konyhai robotgépben aprítjuk, és viszonylag sok vajjal, fűszerekkel együtt főzzük mártássá.

Cukkinit ilyen formában még tuti, hogy nem ettél! A cukkinivajas spagetti receptjét ITT megtalálod! (Recept és fotók: Hering András)

Így a felhasználása is sokrétű: kenhetjük kenyérre vagy pirítósra, vagy különböző tésztafélékhez adhatjuk szószként. Én most spagettiként készítettem chilipehellyel, friss görög bazsalikommal és sok-sok Parmigiano-Reggianóval.

Na de hogyan készül a cukkinivajas spagetti? Rögtön mutatjuk:

Hozzávalók

  • 1,5 teáskanál só
  • 225 g spagetti tészta
  • 235 ml víz (tészta főzővíz)
  • 570 g cukkini (reszelt)
  • 85 g vaj (sótlan)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kk chilipehely
  • 45 g parmezán sajt
  • 1 marék bazsalikom
Az alapanyagok felsorakoztak. A cukkinivajas spagetti receptjét ITT megtalálod! (Recept és fotók: Hering András)

Elkészítés

Főzzük a spagettit al dentére enyhén sós vízben, de leszűrés előtt tegyünk félre egy merőkanálnyit a főzővízből.

Olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a felaprított fokhagymát, pirítsuk egy percig, adjuk hozzá a gyalult / reszelt / turmixolt cukkinit, majd a sót és chilit.

Fontos lépése a receptnek, hogy a cukkinit reszeljük/gyaluljuk vagy konyhai robotgépben aprítjuk. A cukkinivajas spagetti receptjét ITT megtalálod! (Recept és fotók: Hering András)

Pirítsuk ezt az egyveleget kb. 15 percig, ne aggódjunk, elfő majd a leve. Ha a cukkini barnulni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot. Kavargassuk a tűzhelyen, közben nyomkodjuk kenhető állagúra, pépesre a cukkinit.

A cél, hogy a reszelt cukkinit szinte krémesre főzzük a vajban. A cukkinivajas spagetti receptjét ITT megtalálod! (Recept és fotók: Hering András)

Öntsünk hozzá fél pohárnyi főzővizet, keverjük el, majd mehet bele az al dente tészta is. Főzzük őket még 2 percig. Ezután mehet rá a bazsalikom és a parmezán fele – másik felük pedig a tálalásnál mehet a tészta tetejére...jó étvágyat!

A teljes receptet itt találod, ments el a kedvenceid közé, vagy ajánld ismerőseidnek!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Recept és fotók: Hering András


Még több különleges recept itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!