Lekváros kenyeret reggelire!

Határokon átívelő, nemzetközi kedvenc reggeli, amit már az óvodában imádunk - mi az? Naná, hogy a lekváros-vajas kenyér!

Reggeliben is akadnak klasszikusok - hát hogyne, éppen ezért meglepő, hogy eddig nem esett szó a lekváros-vajas kenyerekről, kalácsokról. Pedig az óvoda óta tudjuk, hogy az egyik legjobb dolog ez, ami a reggellel történhet, és hogy a kenyér mindig a megkent felével esik le a földre. Kétség sem férhet hozzá, hogy valódi szénhidrátbomba, de hát mikor hódoljunk ennek, ha nem a nap legelején (még mindig lesz időnk napközben lemozogni)?

Lekvárokat illetően még a tavalyi sárgabarack, de netán már az idei eper vehetik fel a kesztyűt az elfogyasztásért vívott küzdelemben. A friss kenyér is nyerő, de nálam a finoman aranybarnára pirított szeletek viszik a prímet - ropogós falatok édes gyümölcslekvárral. A vaj persze plusz élvezeti faktor (nem is akármilyen), és nem is kell belőle sok, ráadásul a még meleg pirítóson könnyen elolvad, így szépen eloszlatható. Emlékeztek az oviban picike műanyag tégelyben osztogatott mézekre és dzsemekre?

Talán mai napig lehet ezeket valahol kapni, mindenesetre a mézest mára nekem is sikerült megszeretnem, mert sok kis pajtással egyetemben még nagycsoportosként sem fűlött a fogam hozzá. A kalácsot sem vetném el, de ebből kizárólag a házira esküszöm, bár nagyon serényen kutatok igazán finom bolti változat után. Bármilyen leveles tésztás péksütiért képes vagyok rajongani, legutóbb az utcánkban bukkantam egy eldugott kis pékségre, ahol valóban házilag készítik a croissant-okat - maga a mennyország!

Még több tipp reggelire >>

Mindehhez dukál a reggeli citromos tea, friss, mézes kakaó, netán tejeskávé, és végre egy olyan konszenzus reggelit költhetünk el, amiben a kisebbek is garantáltan osztozni fognak!

A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...