Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hat szálból fonott kalács

Hat szálból fonott kalács
Hat szálból fonott kalács
53 perc / előkészület: 30 perc sütés: 23 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom kalács, érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kevés tejben keverjük el az élesztőt, tojássárgákat és a porcukrot. Majd az összes hozzávalóval együtt dagasszuk be simára.
  2. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd gyúrjuk át, és további 20 percig pihentetjük.
  3. A tésztát osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kis darabokat. Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szálakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan vékonyodjanak.
  4. Fonjuk össze a szálakat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kenjük le egész tojással, majd 20 percig kelesztjük meleg, gőzös helyen.
  5. Utána szobahőmérsékleten pihentessük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Így összesen maximum 35 percet kelesztjük.
  6. 190 C fokos előmelegített, gőzmentes sütőben 22-23 perc alatt készre sütjük, ha nagyon pirulna a teteje, fóliával letakarjuk.
  7. Tipp: a dagasztáshoz a kenyérsütő gépem dagasztó programját használtam.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 396
elküldve: 4
receptkönyvben: 70
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
478 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalács, fonott kalács, fonott kalács 6 szálból

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pék
Pék Fri, 2014-04-18 20:18

Én pék vagyok,jó pár éves tapasztalattal!!!! Elkészítettem ezt a szenzációs kamu receptet! A tészta,nem kalács tészta,több mint fél óra dagasztást vesz igénybe,ragad,nyúlik,tapad,sorolhatnám...Sütés 23 perc helyett kb: 1 óra és a tészta belseje még így is teljesen nyers marad! Kedves Receptíró! Ezt a kalácsreceptet nem gyakorolni kell, hogy el tudja valaki készíteni,hanem helyesen leírni,mert ez minden,csak nem az!!! Aki még nem készítette el,azoknak ajánlom,hogy ne álljanak neki,mert pénzkidobás és elég sok időveszteség!

katharosz
Katharosz / katharosz Sat, 2014-04-19 17:35

Én viszont nem vagyok " PÉK ", de ez a kalács recept nekem elsőre sikerült és már többször is elkészítettem a leírás szerint, amit annak idején Farkas Vilmos oldalán találtam és neki a receptjei megbízhatóak. Talán nem a receptben van a hiba!!!!
Mellesleg több, mint 30 éve sütők - főzők!
A receptet megtanulhatod itt http://farkasvilmos.blogspot.hu/2012/03/fonott-kalacs-hat-szallbol.html

Filamér
Filamér Sat, 2013-11-02 22:52

A recept címe Hat szálból fonott kalács, éppen csak azt nem lelem, hogyan is kell azt a hat szálat fonni? Megköszönném ennek a leírását, vagy legalább egy linket, ami megmutatja...

katharosz
Katharosz / katharosz Sat, 2013-11-02 23:29

Szia, ezt a receptet Farkas Vilmos oldalán találtam, ott láthatod hogyan fonja össze, én is tőle tanultam meg. Javaslom, hogy 3 pár hosszú eltérő színű cipőfűzővel gyakorold be a fonást, én is így csináltam.
Üdv. Kati

keletisütöde
keletisütöde Sat, 2013-06-29 09:35

Na ez egy nagy gáz recept. Nem elég, hogy igen sokáig tart, de valami nem kóser a tésztával se, tapad, ragad, egy trutymó az egész. A mennyiségek digitális mérleggel, az idő okostelefonnal mérve.
Lövésem sincs, ki szeret ennyit játszani, meg várni egy sütéssel. Legközelebb a bevált kürtőskalács tésztámból fonom be.
Nem ártana egy receptben leírni azt is, hogy mennyi ideig kell gyúrni a tésztát.
A gyúrás ugyanis meghatározó szerepet tölt be a tészta állagában. Dagasszuk be simára, mi?

katharosz
Katharosz / katharosz Sat, 2013-06-29 22:44

Szia, szerintem semmi baj nincs ezzel a recepttel, én már többször is elkészítettem, egyébként a " Farkas Vilmos " oldaláról származik, szerintem gyakorolni kellene az elkészítését!!!
Üdv. Kati
u.i. egyébként csak olyan receptet rakok fel ami általam kipróbált és ízlik a családomnak.

katharosz
Katharosz / katharosz Mon, 2013-04-01 14:52

Szia, ezt nála találtam és tőle tanultam meg a hatszálas fonást is amiért köszönet neki!
Üdv. Kati

496
finomliszt 34 dkg
porcukor 5 dkg
vaj 34 g
tojássárgája 2 db
élesztő 2 dkg
4 g
tej 165 ml
vanília 1 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
tojás 1 db