r
Nosalty Logó

Almalekvár

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csiki Piroska
Almalekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1035 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6210 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 104 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    270.2 g
  • Cukor
    244 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    641.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    83 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    218 micro
Összesen 1035 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1071.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    225 mg
  • Foszfor
    495 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1621.3 g
  • Cukor
    1466 mg
  • Élelmi rost
    108 mg

VÍZ

  • Összesen
    3850.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    207 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1215 micro
  • β-crypt
    495 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1305 micro
Összesen 6210 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 104 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az almát megmossuk, meghámozzuk, vékony szeletekre, vagy cikkekre vágjuk.
  2. Rászórjuk a cukrot, meg-meg kavarjuk, amíg levet ereszt. Tűzre tesszük, kezdetben fedő alatt főzzük, amíg az alma puhulni kezd (5-10 perc). Levesszük a fedőt, tovább főzzük, hogy a leve elpárologjon és besűrűsödjön.
  3. Forrón üvegbe rakjuk, tetejére kevés Na- benzoátot teszünk.
  4. Száraz dunsztba rakjuk.
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 110
  • 7 napos nézettség: 763
  • Össznézettség: 155851
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 07.

Ajánló

Felhasználhatjuk télen almás sütemények készítésére, de kenyérre kenve is finom.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Almalekvár
Csiki Piroska 228 recept

A főzési idő függ az almafajtától, és hogy mennyire sűrű lekvárt akarunk. Én 30 percig főztem. Ehhez a lekvárhoz hullott almát is használhatunk, vegyíthetjük a fajtákat, hogy minél aromásabb legyen. Ha csak édes almánk van, savanyíthatjuk citromlével. Aki szereti, ízesítheti citromhéjjal.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Cukorbetegeknek is lehet ilyet készíteni,cukor helyett mit tehetnék bele? Választ el?re is köszi!:)

Csiki Piroska

Kedves Mollika! Nem nagyon ismerem az édesít?ket, azt tudom, hogy a fruktózt és a sorbitolt használják erre a célra. A Google-n, ha beírod a keres?be, bíztosan sok ötletet találsz. Ha pedig édes almából készíted, megpróbálhatod édesít? nélkül. Az alma valóban nem ígényel sok cukrot. Sajnálom, hogy nem tudtam konkrét segítséget nyújtani.

Angie

Igaz, nem én tettem fel a receptet, de gondoltam válaszolok, hátha hasznos lesz. Elvileg ha gyümölcscukorral készíted, akkor az jó a cukorbetegeknek is, de természetesen ugyanúgy keveset szabad enni bel?le a diéta miatt. Annyi hogy ha gyümölcscukrot használsz, sokkal kevesebbet tegyél bele, mert sokkal édesebb ízt ad mint a répacukor. Mondjuk én csak a felét tenném bele, max. 2/3-át, annyival édesebb.

Törölt felhasználó

Mollyka! Egyáltalán nem biztos, hogy kell bele édesít?! Próbáld narancsaromával és narancshéjjal ízesíteni, de vaníliaaromával és darált dióval is finom. Az almalekvárban az a jó, hogy csak a fantázia szab határt a variációknak :)

Törölt felhasználó

Köszönöm a válasz Mindenkinek!:)

bumi

Szia ! Nagyon jól néz ki ! Én is szeretnék az ?szön csinálni lekvárt , de elég csak cikkekre vágni össze esik rendesen? ...nem kell turmixolni? válaszodat el?re is köszönöm .

Csiki Piroska

Szia! Általában vékonyabb szeletekre szoktam vágni, ha puha az alma cikkekre is lehet. Ha egyszerre többet f?zök, szakaszosan f?zöm. Miel?tt szétf?ne kiszedek egy pár üvegre valót, a maradékot tovább f?zöm. Így dzsem és lekvár is lesz egyszerre. Mivel saját almából dolgozom, a hullott almát összeszedem és 4-5 naponta kif?zöm, és igen szoktam turmixolni is bel?le. Akinek van saját almája érdemes feldolgozni. 2 évig is megáll. Ajándékozni is szoktam bel?le. Almalét is készítek. Ledarálom, kipréselem, 2-3 napig h?t?ben eláll. Üdv. Piroska.

Törölt felhasználó

Mollyka! Cukor helyett próbáld meg nyírfacukorral, vagy Xilittel. Semmi mellékíz, és cukorbetegek is fogyaszthatják. A fruktózt nem igazán javasolják...

bumi

egy kérdésem lenne , 5 kg almából hány üveggel szokott lenni? Most fogok majd almát kapni :-) és akkor fogok csinálni.

Csiki Piroska

Sajnos nem tudom pontosan megmondani, mert mindig annyi almából készítem, amennyi lehull a fáról, persze átszámítva a cukor mennyiséget. Kb. 6-7 üveg a 600 ml-b?l. És sajnálom, hogy késve válaszolok, de csak a tegnap este kaptam meg annak ellenére, hogy látom 13-án írtad. Nosalty statisztikát sem kaptam 3 napja, ma pedig hármat kaptam egyszerre. Ilyen még nem történt.Nem is értem az egészet.

Törölt felhasználó

Kedves Piroska! Nem vagyok kezd? háziasszony, 25 éve f?zök minden nap. Régebben szinte mindent megtermesztettünk, ma már inkább csak a fáink gyümölcseit tartósítom. Az idei év különösen sok almával lepett meg bennünket. Sajnos azonban a darazsak is megjelentek, és a szép gyümölcs potyogni kezdett. Rettenetesen sajnáltam, hogy tönkremegy, hiszen az egyik fajta nem elállós, általában olyan ütemben "szüreteljük", ahogy fogy, a másik pedig még nem volt teljesen érett a szedésre. A fiam, aki mellesleg antialkoholista, már az almabor készítését javasolta, mikor a NO SALTYN - véletlenül - megtaláltam a fenti receptet. Els? nekifutásra 3 kg almából készítettem el, arányosan adagolva hozzá a cukrot. Az alapanyag 100%-ban nyári alma volt, hamar megf?tt, jó puha lett, én azonban még robotgéppel is összeturmixoltam, aztán irány a dunszt. Maradt az anyagból kb. 1/3 üvegnyi. Ezt másnap a gyerekeim benyakalták. Következ?leg már kevertem a kétféle almát, a jonatán miatt egy kicsit tovább kellett f?zni és turmixolni KELLETT, de így még finomabb, ahogy te mondtad, zamatosabb lett. Egy hétig minden délután almalekvárt f?ztem, a félben lév? üveget többször is feltöltöttem, de folyamatosan elfogyott. Összesen 28 üveg lekváram lett. Nem tudom neked eléggé meghálálni, hogy ezt a nagyon egyszer?en elkészíthet?, ízletes receptet feltetted ide. Magamtól eszembe sem jutott volna a hullott gyümölcsöt így hasznosítani, almalekvárt pedig még életemben nem ettem. Egyszóval mindenkinek szívb?l ajánlom: NAGYON FINOM; a hullott alma legjobb hasznosítása, ha a családnak már a könyökén jön ki az almás pite és a bundás alma; az egész család imádja; jól jön majd télen, a vitaminszegény id?ben; alig van benne cukor, mégis finom édes; nem drága, mivel kevés cukor kell bele és f?zni sem kell sokáig. Az én eddigi lekvár próbálkozásaim: 4-5 évvel ezel?tt a rengeteg körtével nem tudtam mit kezdeni, az el?z? években viszont nem tudtam baracklekvárt bef?zni, mivel nem volt jó a termés. Gondoltam, f?zök körtéb?l. A körte azonban magában nem volt túl jó lekvár-alapanyag, ezért összef?ztem málnával. A málnát el?tte átpaszíroztam paradicsompaszírozón, hogy ne legyen benne a magja. Igazán finom, pikáns lekvár lett az eredmény, melynek a mennyiségét a körte, a különleges ízét pedig a málna adta meg. Következ? évben cseresznyénk termett sok. A kimagozott cseresznyét megf?ztem, turmixoltam, majd dzsemesít?vel s?rítettem. Ezeket is ajánlom mindenkinek!

Csiki Piroska

Kedves Böbe! Nagyon örülök a sikerednek. A körtével is van receptem, egyfajta vegyes lekvár, a tegnap készítettem el. Most felbuzdulva a leveleden azt is felfogom tenni. Ha megjelenik majd értesítelek. Köszönöm, hogy visszajeleztél. Piroska.

Csiki Piroska

Kedves Böbe! Megígértem, hogy értesítelek, ha megjelenik a vegyeslekvárom. Ma betették, megnézheted, ha érdekel. Piroska.

bumi

Szia ! szeretném megköszönni neked , hogy feltetted ezt a receptet ! Én 6 Kg almából f?ztem, turmixoltam, és irtó finom lett, . Jöv?re is rakok el az tuti. A körte lekvár receptedet is várom már nagyon. El?re is nagyon köszi!

Csiki Piroska

Szia! A körtés lekvárom ma jelent meg. Nem csak körtéb?l van, hanem vegyes gyümölcsb?l. megnézheted a 100 új recept között. Örülök, hogy sikered volt az almalekvárral.

Wilson bá

Szia piroska, köszönöm a receptet, annyi a kérdésem, hogy Na benzoát helyett lehet-e mást használni/esetleg a dunsztolás elég-e a tartósításhoz? Üdv: Wilson bá.

Csiki Piroska

Szia Wilson bá. Nem próbáltam Na benzoát nélkül, itt nálunk nincs is más tartósítószer. Úgy szoktam, hogy csak a tetejére szórom és amikor megbontom az üveget, egy kiskanállal mindig leveszek egy vékony réteg lekvárt és eldobom, így nem esszük meg a tartósítószert. Üdv: Piroska

pussycat

Kedves Piroska! Foztem almalekvart a recepted szerint, nagyon finom lett. Orulok neki nagyon, mert jo suru lett, igy sutibe is jo lesz. Legkozelebb teszek egy kis fahajat, vagy/es szegfuszeget, mert itt nem olyan izesek az almak (semmilyen gyumolcs) mint otthon. Itt mindent eretlenul szednek le, hogy nehogy rajuk romoljon, ugy-hogy nincs meg az a jo zamatja a gyumolcsoknek, paradicsomnak. Sajnos nekem nincs kertem ahol en megtermelnem, de oszinten bevallom, hogy nem is vagyom ra, mert az idojaras es a fold minosege nem megfelelo arra, hogy konnyen barmit is termeljen az ember. Koszonom a jo kis receptet, udv. Veronika

Csiki Piroska

Kedves Veronika! Ízesítheted kedved szerint, én csak akkor szoktam, amikor felhasználom és attól függ?en, hogy mibe teszem. A süteményeknél én is szoktam fahajat tenni hozzá. Itt még a hazai gyümölcsök finomak, f?leg, ha a saját kertb?l származik. Csak egy "zsebkend?nyi" kertem van, de semmit nem vegyszerezünk, így biztonságos. Üdvözöllek és jó hétvégét kívánok. Piroska

pussycat

Eppen most ettem egy palacsintara kenve, igy is finom. Neked is jo hetveget kivanok. Udv. Veronika

Törölt felhasználó

Kedves Piroska! Most keszitettem el ezt a nagyon finom alma lekvart,itt Australiaban csodas,mar mindenki kapott belole!!Nagyon koszonom a finom receptet!!

Csiki Piroska

Kedves Radulyica! Örülök, hogy jól sikerült a lekvárod és köszönöm a visszajelzést.

Tunderanyo

Kedves Piroska! Már sok receptedet kipróbáltam és mind nagyon szép és finom lett. Ma készítettem el az almalekvárt,megkóstoltam azt a picit ami kimaradt,nagyon ízletes lett. Tettem bele vanília aromát,fahéjat is. Köszi szépen! Legyen szép napod. Tündéranyó

Csiki Piroska

Kedves Tündéranyó! Milyen szép nevet választottál. Örülök, hogy jól sikerült a lekvárod, ha érdekel, holnap délután aktiválják egy másik receptemet: alma és barack vegyes lekvár. Az is nagyon finom. Köszönöm a visszajelzést. Üdvözlettel: Piroska

Tunderanyo

Kedves Piroska! Feltétlenül meg fogom nézni az új receptedet is! A nevet nem én választottam,hanem a kollégan?k hívnak így,amúgy Tünde a keresztnevem. Szép napot:)))) Tündéranyó

Törölt felhasználó

Üdvözlöm Piroska! Most regeltem, tetszik az oldal. Már régóta innen lopkodtam el néhány receptet, f?leg mostanság,- bef?zés idején fordulok meg itt többször. Azt szeretném kérdezni, hogy ehhez az almalekvárhoz ugye bármilyen fajta almát fel lehet használni..? Legalább is úgy gondolom az édesebb fajtából bármelyik félét? Igaz, hogy most pakoltam száraz dunsztba a süt?ben sült szilvalekvárom, de azt hiszem nekiesek kis almának is. :) Köszönöm a választ, szép napot kívánok! Üdvi:Barbi

Csiki Piroska

Kedves Barbi, bármilyen almát fellehet használni, aminek különben is tetszik az íze. Több félét is lehet vegyíteni, csupán arra kell vigyázni, hogy a nagyon kemény almát ne ötvözzük a puhával, mert akkor nem fog egyszerre megpuhulni. Üdvözlettel: Piroska

Törölt felhasználó

Szia! Most fogom elkészíteni az almalekvárt amit feltettél. Diabetikusan csinálom, remélem eltalálom az arányokat. Köszi.

Csiki Piroska

Nem lehet elrontani, ízlés szerint tegyed az édesít?t. :)

Törölt felhasználó

Kedves Piroska! Tartósítószer nélkül is lehet készíteni? Körülbelül mennyi ideig áll el ha nem rakok bele Na-benzoátot? Válaszát el?re is köszönöm, Bettus :)

Csiki Piroska

Kedves Bettus! Még nem próbáltam tartósítószer nélkül, de minimális mennyiséget teszek, egy sz?k késhegynyi 10 üvegre is elég és csak a tetejére szórom, nem vegyítem bele a lekvárba. Amikor felnyitom az üveget egy vékony réteget leveszek és eldobom. Így semmit nem eszünk meg a tartósítószerb?l. Ha hígabb lekvárt f?zök amibe beleolvadna, olyankor az ujjamat belemártom a tartószítószerbe és a dugó belsejét kenem meg és az üveg peremét. Nekem sajnos meleg a kamrám ezért óvatos vagyok. Üdvözlettel: Piroska

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?