r
Nosalty Logó

Fahéjas-mogyorós kalács

Katharosz
Fahéjas-mogyorós kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Kenéshez

997
Kalória
22.6g
Fehérje
159.8g
Szénhidrát
30g
Zsír
57g
Víz
178g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
58.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 997 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 3984 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 297 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    30 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1064 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    299 mg
  • Nátrium
    483 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    159.8 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    139 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 997 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.5 g

Zsír

  • Összesen
    120.1 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    712 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4255.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    621 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    249 mg
  • Foszfor
    1198 mg
  • Nátrium
    1930 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    639.3 g
  • Cukor
    233 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    228.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    781 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    558 micro
  • Kolin:
    514 mg
  • Retinol - A vitamin:
    769 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    142 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    828 micro
Összesen 3984 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    318.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    17.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 297 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A dagasztógépbe rakjuk a cukros tej nagy részét, a tojásokat, a reszelt citromhéjat, csipet sót, a lisztet, rászórjuk a szárított élesztőt, majd bedagasztjuk, a maradék tejet fokozatosan adjuk hozzá. (A dagasztáshoz kenyérsütőgépet használtam, természetesen kézzel is lehet.)
  2. Ezután letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, ha megkelt, kicsit átgyúrjuk, és újrakelesztjük. (Ha friss élesztővel dolgozunk, 1,5 dl cukros tejben felfuttatjuk, és úgy adjuk a többi hozzávalóhoz.)
  3. Közben a töltelékhez való anyagokat egybekeverjük.
  4. A kétszer kelt tésztánkat vajas felületen kinyújtjuk kb. 1 centiméter vastagságúra. Ezután rákenjük az olvasztott vajat, megszórjuk a töltelékkel, majd feltekerjük, végeit kicsit aláhajtjuk, mint a beiglit szokás.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 15 percig pihentetjük, mielőtt a sütőbe tennénk tojással lekenjük, hústűvel megszurkáljuk.
  6. Sütés 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, ha nagyon pirulna a teteje, fóliával letakarjuk, rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Erre a finom kalács receptre egy régi gyűjteményemben akadtam rá. Valójában nem is tudom, hogy eddig miért nem próbáltam ki, hiszen innen való több jól bevált receptem is pl. Kakaós csiga, Túrós táska, Ízes bukta, Fánk, Lángos, Pizza és most már ez is.

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

5 ízletes étel és ital reggelire, ami csökkenti a vér...

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések legfőbb oka, ráadásul a mai rohanó világban nem mindig könnyű úgy enni a hétköznapokon, hogy azzal maximálisan támogassuk egészségünket. Most olyan reggeliket illetve reggeli hozzávalókat mutatunk, melyek segíthetnek a vér koleszterinszintjének helyreállításában.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...