Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kenyér Kitti konyhájából

Kenyér Kitti konyhájából
Kenyér Kitti konyhájából
120 perc / előkészület: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Élelmiszermérnök hallgatóként kipróbálhattam magam a kenyérsütésben, gyakorlat keretén belül. A magyar élelmiszerkönyvben előírt alapanyagok szerint, és a megadott keverési %-ok alapján készítette mindenki a saját kenyerét. Nagy sikerélményben volt részünk, és úgy gondoltam, hogy ezt a receptet meg kell osztanom mindenkivel.

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A lekenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kimért lisztet egy nagy tálba szórjuk. Kimérjük a vizet, és kettéöntjük.
  2. Az egyik vízbe beleöntjük a sót, és jól összekeverjük, míg a másikban az élesztőt és a cukrot. Homogén elegyet kapunk.
  3. Ezt követően mind a két elegyet a liszthez öntjük. (Ilyenkor mehetnek bele a magok is.)
  4. Míg el nem válik az edény falától a tészta, addig gyúrjuk. (A tenyerünk alsó részével simítjuk/gyúrjuk a tésztát.)
  5. Kilisztezett tálban, letakarva pihentetjük 30 percig 30 C-on (a pihentetési idő betartása nagyon fontos, ugyanis 30 percig a tészta felfelé fog duzzadni, 40 vagy 50 perc elteltével pedig a végső tészta lapos, tömör állagú lesz).
  6. A fél óra elteltével a tálban ismét átgyúrjuk a tésztát néhány percig, majd letakarjuk, s ugyanúgy 30 percig 30 C-on kelesztjük.
  7. A kelesztést követően cipót formázunk a tésztából, cukros vízzel lekenjük a cipót (ennek a célja, hogy a kenyér nem fog kiszáradni, illetve a cukor karamellizálódik, ami a színét adja).
  8. Sütjük 30-35 percig.
  • sütési hőfok: 250°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 104
elküldve: 1
receptkönyvben: 44
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kitti

Mióta szakács: 2012.02.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, magos kenyér, fehér kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-04-22 02:09

Nagyon szép kis mosolygós kenyérkék; gratulálok Kitti! Üdv, Torma :)

583
finomliszt 300 g
víz 180 ml
élesztő 9 g
6 g
cukor 1.5 g
lenmag 1 ek
víz 2 ek
cukor 2 csipet