Tökéletes croissant (Croissant 3.) recept

1 adag
888
kcal
Tökéletes croissant (Croissant 3.)
Tökéletes croissant (Croissant 3.)
receptkönyvben hozzászólások (123)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában találtam. Csináltunk már korábban is croissant, más recept alapján, és mindig elégedettek voltunk az eredménnyel. De ez a recept tényleg TÖKÉLETES croissan-nal ajándékoz meg!
Omlós, lágy, vajas, levegős, szép... Az eredmény csodálatos! Próbáljátok ki! :)
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tipp:
A tepsiben hagyjunk helyet bőven a croissant-ok között, mert még ott is sokat fognak nőni!

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: briós, kifli, bagel, buci, édes leveles, hamburger-buci, perec, burek, pita, zsemle

egyéb elnevezések

francia kifli vajas leveles tésztából, kifli vajas leveles tésztából, péksütemény vajas leveles tésztából, francia leveles kifli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 6 dkg lisztet a citromlével és a vajjal összegyúrunk, majd ha nagyon megpuhult, egy kb. 15 x 20-as téglalapot formázunk belőle. Ezt egy tálcán hűtőbe tesszük.
  2. A sót és a maradék lisztet összekeverjük. Simára keverjük a tejet, a cukrot, a mézet és az élesztőt, majd a liszthez hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a vajas téglát a közepére helyezve mindkét oldalról be tudjuk burkolni vele (ráhajtjuk a tészta két oldalát).
  3. A vajas téglát a tészta közepére helyezzük, a tészta szélét a vajas részre hajtjuk, hogy ne nyomódjon ki a vaj a nyújtáskor, és két oldalról ráhajtjuk a tésztát.
  4. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és szemmel 3 részre osztjuk, a két szélső tésztarészt a középsőre hajtjuk, ez a szimpla hajtás. Majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk.
  5. Szemmel 4 részre osztjuk a tésztát, a szélsőket behajtjuk, majd azokat is egymásra hajtjuk, ez a dupla hajtás. Ez után még egy szimpla hajtást végzünk, majd 2-3 órára nedves konyharuhával letakarva pihentetjük a tésztát a hűtőben. (Én alufóliával fedtem le.)
  6. Min. 2 óra leteltével, fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 2 db 20 cm-es, széles csíkot vágunk belőle. Ezeket hosszúkás, 10 cm széles alapú, egyenlő szárú háromszögekre vágjuk (vagyis átlósan keresztbe félbevágjuk).
  7. A tészta sarkait kicsit meghúzzuk, és a háromszöget a szélesebb irányból feltekerjük, majd tojással megkenjük a tetejét. 15-20 percig meleg helyen kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben (sütőpapírral bélelt tepsiben), aranybarnára sütjük. (Én nem légkeveréses módon, 14-15 percig sütöttem). 

statisztika

beküldve:
nézettség: 108 675
elküldve: 47
receptkönyben: 2 723
elkészítve: 47/104
Facebookon megjelent: -

szakács

Escudete

Mióta szakács: 2009.11.18.
14 recept

Hozzászólások (123)

Dorr
Dorrv, 2014-04-06 20:29

Ez tényleg a tökéletes croissants receptje!:) Eddig háromszor készítettem el, és mindig siker volt, bár érkeztek olyan kritikák, hogy "túl kevés" meg "túl jó". ;)

szegcsig
szegcsigsze, 2013-06-12 14:05

Életemben először csináltam croissant, utána rögtön kellett még egyet. Az elsőt elrontottam, ahogy kell ugye (kifolyt a margarin, ragadt minden), és dühömben jól összedolgoztam a tésztát kézzel. Azt kell mondanom, hogy így is fenséges lett, úgyhogy ne dobjátok ki még véletlenül se, ha nem sikerül a hajtogatás.
A második próbálkozásnál viszont probléma mentes volt. A párom véleménye: "hmmmm-hhmmmm..... mese!"

Köszönöm a receptet!

vklarika
vklarikah, 2013-06-03 14:31

Bocs, ha már megkérdezték; nem tudok minden kommentet végigolvasni... :-)

Escudete
Escudeteh, 2013-06-03 21:20

Kedves Klári!

Én nem ajánlom margarinnal. De páran írták, hogy próbálták azzal is, és úgy is finom lett.
De vajjal az igazi.

Evelin

vklarika
vklarikah, 2013-06-03 23:45

Kedves Evelin!

Köszönöm szépen a válaszod; meglátjuk! :-)

Szép napokat, kellemes sütést-főzést kívánok Neked!

Klári

PetyaPék
PetyaPékk, 2013-10-22 18:05

Én csak ajánlani tudom margarinnal hiszen a pékségben is azzal csináljuk!

vklarika
vklarikah, 2013-06-03 14:29

Kedves Escudete-Evelin!

Mi történik, ha a vajat margarinnal helyettesítjük?

Köszönöm a válaszod!

Klári

Toscana54
Toscana54cs, 2013-05-30 07:52

Vajon ez a croissant elkészíthető rozslisztből is? Ha igen milyen arányban kell keverni a fehér és a rozslisztet?

Escudete
Escudetecs, 2013-05-30 10:01

Szia!

Szerintem nem lenne vele ilyen levegős, lágy.
Ha mindenképp keverni szeretnéd, én 30%-nál több rozslisztet nem javasolnék.
De én még nem próbáltam azzal, ez csak amit gondolok róla.
Majd írd meg a tapasztalatodat, ha megcsinálod így.
Köszi!

spindi
spindiv, 2013-05-26 10:46

Nagyon jól sikerültek a croissant-ok, köszönöm a receptet! Kicsit meggyűlt a bajom a hajtogatással, meg a néhol kitüremkedő vajjal (pedig bebugyoláltam rendesen a tésztába), de azt tanácsolom, ha más is így jár, tegye be a hűtőbe 1-2 órára dermedni -hajtogatások között is-, nekem bevált ez a taktika. :)

newsee78
newsee78h, 2013-05-13 11:07

Szia,
nagyon tetszik ez a recept, szeretném kipróbálni, annak ellenére, hogy én is kezdőnek érzem magam, ez pedig egy nehéz recept. :-)
Kérdezhetnék a hajtogatásról?
A 3. pontban írod, hogy a tészta közepére helyezzük a vajas lapot és ráhajtjuk a széleket. Annyira kell ráhajtanom, hogy középen találkozzanak a szélek? Vagyis fedje be teljesen a tészta a vajas lapot vagy a tészta közepén marad egy kis rész, ahol kilátszik a vajas lap? Ezt egyébként a többi hajtogatásra is kérdezném. Mindig addig kell hajtanom, hogy az előző részt teljesen befedje?
Jaj, remélem érthető, hogy mit szeretnék kérdezni! :-)
Nagyon köszönöm a segítséget!
Kata

Escudete
Escudeteh, 2013-05-13 19:45

Szia Kata!

Persze, értem én, hogy mi a kérdés :)
A 3-as pont lényege, hogy ha a tészta egy fekvő téglalapot formál, ezt szemmel oszd fel három oszlopra, és a középsőre helyezd a vajas téglát. (Ez majdnem úgy hangzik, mint egy szöveges feladat:)) Ez után mondjuk a bal oldali tésztarészt hajtsd rá a vajas téglára, aztán erre a jobb oldalit. (Tehát nem marad szabadon vajas rész.)
4-es pont: gyakorlatilag nyújtás után ugyanígy hajtunk egyet, csak nincs középen a vajas tégla.
5-ös pont: itt a fekvő téglalapot szemmel 4 kis oszlopra osztjuk, és behajtjuk jobbról is középig, és balról is középig, ahol a két szél összeér. Majd ezt is egymásra borítjuk.

Remélem sikerült egyértelműbbé tennem :)
Sok sikert, szép estét!
Evelin

newsee78
newsee78p, 2013-05-17 10:04

Kedves Evelin,
Szeretnék beszámolni arról, hogy a segítségeddel megsütöttem életem első croissantját és valami isteni lett!!! :-) Ez mondjuk nem az én szakácstudományom miatt van, hanem mert remekül, érthetően leírtad a receptet és mindent pontosan betartottam. Tényleg nagyon nagyon finom! Tegnap este csak egy kis zöldséget akartam vacsorázni, de pechemre egyedül voltam otthon és maradt 3 db croissant. Na ennyit a diétáról. :-) Ezentúl lefagyasztom egy részét és csak annyit sütök ki, amennyit reggelire megeszünk, mert képtelenség neki ellenállni!
Egy szóval nagyon szépen köszönöm a receptet is és a segítséget is!!
Kata

Escudete
Escudetep, 2013-05-17 11:59

Szia Kata!

Nagyon aranyos vagy, igazán nincs mit! :)
És nagyon örülök, hogy sikerrel jártál!
Igen, tényleg csak az az egy baja van ennek a croissantnak, hogy nem lehet abbahagyni :)
Minden jót!
Evelin

zsiraf18
zsiraf18p, 2013-05-10 21:23

Sziasztok! Most estem neki, de nekem sajna kiszakadt az egész, és végül kidobtam. Tudom, hogy mit rontottam el, de azt szeretném kérdezni, hogyan gyúrtátok össze a 6 dkg lisztet a vajjal? Nekem még a fülem is vajas volt. Tégla alakúra meg végképp nem emlékeztetett. Kérlek, áruljátok el a titkot! :) Köszi!!!!!

newsee78
newsee78p, 2013-05-17 11:13

Szia,

Én úgy nyújtottam kis a lisztes vajat, hogy miután összegyúrtam a hozzávalókat, betettem két folpakk lap közé és itt nyújtottam. Sem én sem a nyújtófa nem lett csammos így. :-)
Sok sikert!

Kata

Escudete
Escudeteh, 2013-05-13 19:33

Szia Zsiráf18!

Nagyon sajnálom, hogy kidobtad a jó kis alapanyagokat :(
Az elején tény, hogy mancsolni kell, de legközelebb ne ijedj meg ettől. Az elején valójában egy vajtéglát kell készíteni. Érdemes a vajat kisebb darabokra vágni, hogy gyorsan össze tudd gyúrni a téglát belőle, ne legyen ideje a vajnak teljesen megolvadni a kéz melegétől. Az első fél percben ekkor is úgy néz ki, mintha nem történne majd semmi, de utána gyorsan formálható lesz az egész.
A lényeg, hogy gyors, határozott gyúró mozdulatokkal dolgozz.
Remélem segítettem és lesz kedved még újra próbálkozni vele!

Szuszka
Szuszkaszo, 2013-02-23 13:46

Szia!
Köszönöm a receptet,megcsináltam SZUPER.Nem folyik,Nem tapad a hozzászólások miatt.....
Én tegnap este gyúrtam be a tésztát és tettem bele füstölt sajtkrémet
illetve sajtot.Feltekertem és a tepsibe rakva le folpackozva pihenni küldtem őket a hűtőbe,illetve a mélyhűtőbe.
Ma délelőtt kivettem a hűtőből s kb. 40 percre melegedni felraktam a konyha szekrény tetejére majd lekentem tojással és megszórtam sajttal.
A sütőt a legalacsonyabb fokozatra kapcsolva megsütöttem.
A mélyhűtöttet jövőhéten egyik ebédje utánra tervezem.Amennyiben
kisütöttem ígérem megírom milyen lett.
Köszönöm Zsuzsi

Szuszka
Szuszkav, 2013-02-24 13:24

Szia!
Mint ígértem megsütöttem,de nem bírta a párom kivárni a jövő hetet.....
Tehát úgy kezdeném,hogy feltekerve nyersen nem lekenve sem sajtozva folpackba csomagolva
a fagyasztóba ment a nem kelt croi.
Este 10 kor kivettem és tepsibe téve lekentem a tojással s megszórtam a sajttal
és reggelig hagytam kiolvadni és kelni a spejzban.Reggel 6 kor megsütöttem s mind megettük.... :D
Fagyasztva is kiváló.Így ha elkészítve rakom a fagyiba s ha este előveszem reggel frissen meg tudom sütni.
Fincsi nagyon!!!!!!
Zsuzsi

Escudete
Escudetev, 2013-02-24 22:34

Szia Zsuzsi!

Nagyon örülök, hogy ilyen finom lett sajtosan is, én így még nem is próbáltam :) de ki fogom!

Andi501
Andi501p, 2013-02-22 14:32

Szia!
Ez tényleg tökéletes croissant!!!!!!!!!
Nagyon jól sikerült.
Köszi a receptet.
Andi

andilawyer
andilawyerh, 2013-02-11 16:04

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a receptet! Szerintem is csak vajjal az igazi (bár legelőször margarinnal csináltam és még úgyis jobb lett, mint bármelyik más croissant recept)! Sajttal töltve-szórva, bármilyen lekvárral, mogyorókrémmel is zseniális! Nálunk 2-3 hetente mindig elkészül közkívánatra!

Andi

Kacy
Kacycs, 2013-01-24 08:16

Hihetetlenül finom, én teljesen igazodtam a recepthez és az eredmény valóban tökéletes lett, sőt kihűlve sem esett össze......Szerintem a vaj finom íze létfontosságú benne, én amúgy sem használok semmihez margarint.
Ma dupla adag tésztát gyúrok és a felét lefagyasztom. Kipróbálom apró fehércsokis- kókuszos csigákként ezt a finom tésztát....

nosugar
nosugarcs, 2012-10-25 19:24

Szia!
Kedvet kaptam az elkészítéséhez, biztos nagyon jó recept.:) Annyi kérdésem lenne, hogy ebből a mennyiségből kb. hány db jön ki? Nem találtam erre vonatkozó infót, persze lehet, h csak az én figyelmemet kerülte el.:) Előre is köszi a választ!

Escudete
Escudetecs, 2012-10-25 19:55

Szia!

Megfogtál! :) Ez tényleg nincs benne, és én pár hónapja már nem készítettem (szégyen-gyalázat :)) de ha jól emlékszem, olyan 18-22 db lesz belőle.
Jó sütögetést!

kedveske
kedveskeszo, 2012-10-13 14:24

Szia!
Nagyon szeretném megcsinálni egy a receptet, elnyerte a tetszésemet. Az én croissant recim nem olyan ízletes. A kommentek miatt nekivágok :-) csokisat szeretnék készíteni, majd megírom milyen :-)
köszönöm a receptet!

animoni
animoniszo, 2012-09-29 17:09

Üdv!

Kérnék egy kis segítséget ehhez a recepthez!
Összeraktam mind a kettő tésztát, eljutottam odáig, hogy megcsináltam az első hajtogatást és elkezdtem kinyújtani, viszont elkezdett a tészta kiszakadni és a vaj kifolyni. A vajat a mélyhűtőből vettem elő és vártam 5 percet, hogy kicsit megolvadjon, mielőtt ráhajtottam volna a tésztát. Ez lehetett a gond, vagy esetleg vékonyra nyújtottam a tésztát?
A segítséget előre is köszönöm!

Üdv:animoni

Escudete
Escudeteh, 2012-10-01 19:15

Kedves Animoni!

Sajnos hétvégén nem voltam netközelben, ne haragudj, csak most tudok neked válaszolni.
Szerintem túl vékonyra nyújthattad, mert általában nem szakad. Igazából tényleg csak annyira kell kinyújtani, hogy egymásra tudd hajtani a tésztarészeket.
Remélem a következő adag nem fog szakadni!
Minden jót!

andilawyer
andilawyerp, 2012-06-22 19:07

Kedves Escudete!

Nagyon köszönöm, hogy megosztottad ezt a szuper receptet! Most csináltam először croissant, és valóban TÖKÉLETES az eredmény!!!! :) Bár én "hirtelen felindulásból" álltam neki, és csak margarin volt itthon, de senki nem panaszkodott... Ráadásul mikor betettem a hűtőbe, hirtelen közbejött egy program, és el kellet mennem itthonról, így másnap reggelre szépen meg is kelt, és rögtön formáztam, aztán be a sütőbe. Szóval ennek a tésztának még ez sem árt.... :)
Tényleg köszi!

Escudete
Escudetep, 2012-06-22 21:00

Nagyon örülök, hogy nálad is sikert aratott! :)) Nagyon szívesen :)

Roserose
Roserosev, 2012-06-10 11:58

Sziasztok!
Nos, én még mindig maradtam az eredeti receptnél, a töltelékekkel kísérletezem most.
Eddig a nutellás croissant volt a legkelendőbb.
Jelentem: ma a 9., azaz a KILENCEDIK adagot csinálom belőle :-)
Oltári sokat lehet bele tenni, mert a nutella nem folyik ki, mint a kakaó vagy a lekvár.
Ezen kívül még bejött a túrós, lekváros batyu is belőle.
Ezen kívül még hasznos tapasztalat lehet az, h nem érdemes túl nagyokra csinálni sem a croissant-okat, sem bármilyen más formát, mert sütés közben szépen feljön ugyan, de ha kihűlt,a saját súlya összenyomja ezt a könnyű tésztát. Magyarul: nem lesz szép, de azért FINOM!!!!
Rose :-)

mincimunci
mincimunciszo, 2012-05-19 00:05

Szia!
Eddig 4 alkalommal készítettem el, isteni finom! :)
Én egy kicsit vajasnak találtam, így kicsit több lisztet tettem bele. Legutóbb gondoltam megtöltöm, a kiflik egy részébe csokis krém került, a többit pedig mákkal töltöttem (cukorsziruppal forrázott - mint a bejgliben) és az eredmény: másnapra nem maradt! :-))))))) Aki szereti a mákos dolgokat mindenképpen próbálja ki, nagyon finom!
Köszönöm a receptet :)

Escudete
Escudetev, 2012-05-20 20:59

Szia!

Nagyon örülök, és köszi szépen a mákos tippet! :) Én is kipróbálom majd így!

Roserose
Roseroseh, 2012-04-16 21:38

Nos, jelentem, megcsináltam, elfogyott :-) A férjem most eszi az utolsó darabot.
Én is margarinnal csináltam vaj hiányában, így is fincsi de holnap veszek vajat, biztos vagyok benne hogy fényéveket dob rajta még.
Már meg is lódult a fantáziám, hogy ha fűszerezett vajat veszek, pl kaprosat, fokhagymásat, akkor milyen fincsi lesz olyan ízben a croissant...
És én is fogok belőle fagyasztani, leveles tésztát le lehet simán. Ha esetleg még tudnék hozzá szerezni igazi, eredeti belga vajat...... OMG, az lenne csak a mennyország!
Olvastam egy hozzászólásban, h kicsit más a francia croissanthoz képest. Biztos vagyok benne, hogy ez a vajnak köszönhető. Akármilyen vajjal is próbáljuk meg, itthonival, vagy piacossal, az öreg nénitől, vagy az őstermelőtől, soha nem lesz ugyanolyan, mint az ő vajuk. Náluk egyébként is pofátlanul jó minőségű, sokféle és DRÁGA vajakat lehet kapni, főleg Normandiában.
Köszönöm a receptet, biztos siker!
Rose :-)

Escudete
Escudetecs, 2012-04-19 08:57

Kedves Rose!

Köszi a részletes beszámolót! :)
És valóban, "sós" töltelékkel is nagyon finom tud lenni!
De én akkor is vaj-párti maradok ;-)
És ha esetleg rátalálsz itthon olyan jóféle belga vajra, amit említesz, tedd meg, hogy itt megírod, hol és mennyiért lehet kapni. Én is nagyon szívesen kipróbálnám egyszer olyannal is!

Köszi és további kellemes sütögetést!
Evelin

Roserose
Roseroseh, 2012-04-16 14:04

Sziasztok,
Ma elkészítem, kíváncsi vagyok, mennyire idézi fel a régi franciaországi emlékeket...
Írok az eredményről!
Rose

keszthely
keszthelyv, 2012-02-19 10:04

Ez igazán a tökéletes, Isteni croissant. Tegnap szombat este összeállítottam a tésztát és ma vasárnap reggelre kisütöttem a finom meleg kiflicskéket. Eper lekvárral Isteni finom reggeli. Utóljára tavaly áprilisban ettem ilyet egy 5 csillagos hotelben reggelire Sharm El Sheiken. Évek óta kerestem a tökéletes receptet és most végre megtaláltam, és az elkészítése egyáltalán nem olyan bonyolult mint amilyennek elsőre látszik. Nagyon szépen köszönöm.

Escudete
Escudeteh, 2012-02-20 12:16

Én is nagyon örülök, hogy megtaláltad :) További sok jó étvágyat hozzá!

tmoni
tmonisze, 2012-02-01 10:41

Szia!
Olyan kérdésem volna, hogy a mézet lehet valamivel helyettesíteni? Például juharsziruppal, vagy cukorral? Alergia miatt kérdezem...
Köszönöm szépen,
Móni

Escudete
Escudetesze, 2012-02-01 12:55

Szia Móni!

Persze, szerintem nyugodtan! Nem hiszem, hogy ez gond lenne, az élesztőt a bennük lévő cukor aktiválja úgyis.
Szép napot!
Evelin

Legfrissebb cikkek

A legolcsóbb olasz egytálétel
A legolcsóbb olasz egytálétel
Vannak ételek, amelyeket századokon át csak szegények főztek, a gazdasági felemelkedéssel eltűntek, majd pár éve újra felbukkantak a fine dining menükön. A polenta pont ilyen!
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
Felejtsd el a házhozszállítást. Ha egyszer megtanulod, hogyan süthetsz otthon tökéletes pizzát, akkor soha többé nem fogod majd a rendeléses étlapokat böngészni!
888