r
Nosalty Logó

Diós gyökérkenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Évi néni
Diós gyökérkenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 410 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3268 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 243 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    815.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    538 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    63 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 410 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.4 g

Zsír

  • Összesen
    59.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6526.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    263 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    414 mg
  • Foszfor
    1302 mg
  • Nátrium
    4300 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    586.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    503.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    752 micro
Összesen 3268 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    485.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    320 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 243 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mézzel, melasszal elkevert langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
  2. Kenyérsütőgép üstjébe töltjük az élesztős vizet, az öregtésztát, a liszteket és a sót, és dagasztó programon (1,5 óra) dagasztjuk, kelesztjük.
  3. A megkelt, lágy tésztát lisztezett deszkán áthajtogatjuk borítékszerűen, majd letakarva negyed órát pihentetjük. Ezt megismételjük még háromszor. Az utolsó hajtogatásnál a szétterített tésztára szórjuk a diót, úgy hajtjuk össze.
  4. Kettévágjuk a tésztát, megcsavarjuk 3-4-szer, és lisztezett (én teflon kacsasütőbe tettem) tepsibe tesszük, még negyed órát kelesztjük.
  5. A sütőbe egy tálba, tepsibe vizet teszünk, hogy a kenyér gőzben süljön.
  6. A megkelt tésztát lespricceljük meleg vízzel,30 percre tetővel lefedve sütjük 220 fokon hőlégkeverésen, majd a tetőt levesszük, a hőt lecsökkentjük 180 fokra és még 15 percig sütjük, míg szép piros lesz. Rácson kihűtjük.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 39
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 7015
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 10.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Diós gyökérkenyér
Évi néni 1830 recept

Próba-szerencse. Nagyon finom, és sokáig friss marad. Na és az élesztő mennyisége sem elhanyagolható. Ezt is kipipálhatom.

Hozzászólások

Fahéj

Kedves Évi néni! A nádmelasz az mit tesz a tésztával? Kihagyható vajon? Mert nekem olyan nincsen. :(( Nagyon édes kis kenyerek, de mért hívják ?ket gyökérnek? Olyan vicces. :) Ja, és az éleszt?mennyiség nekem roppantul szimpatikus. Üdv: Fahéj

Évi néni

Kedves Fahéj! Nyugodtan hagyd ki. Tulajdonképpen édesítésre használom a barna kenyerekbe (mint a mézet, az éleszt? felfuttatásához). Talán a formája miatt hívják gyökérkenyérnek. Én is úgy olvastam. Az éleszt?b?l pedig azért kell kevés, mert én a kenyereim 99 %-hoz használok öregtésztát. Nem mellékes, mennyi éleszt?t eszünk meg.REgyébként még a finnya gyerekem is nagyon stzerette ezt a kenyeret.Üdv: Évi néni

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek