hozzászólások (2)

leírás

Indiából származó, egész évben termő déligyümölcs, mely egyben fűszer is. Savanykás íze miatt önmagában nem fogyasztjuk, viszont héját, gyümölcshúsát és levét sok mindenhez használjuk. Az emberi test egyik legfontosabb C-vitamin forrását jelenti és az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs.
Ecet helyett citromlével savanyíthatjuk egyes salátáinkat, és hatékonyan használhatjuk húsok, halak hidegpácolásához, héját reszelve töltelékek, levét tea, gyümölcslevesek, italok, szószok, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használják.
A szárított héjat spirális szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari üzemekben használják fel. Kandírozva is fogyasztható. Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen.
Az érett citrom a legértékesebb méregtelenítő gyümölcs – sajnos, nálunk nemigen kapható. A bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége sokkal gyengébb.
Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket, puffadásgátló hatású.
A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. Pl. jó meghülés esetén, de segít megelőzni a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula-, vagy avokádóolajjal elegyítve és a fejbőrbe dörzsölve, megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást is.
Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.
(Forrás: Wikipédia)

mikor vegyem

Egész évben kapható.

hogyan tároljam

Szobahőmérsékleten 1 hétig, hűtőszekrény zöldséges rekeszében akár egy hónapig is eláll.

Citrom alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (2)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        zederta
        ze(n)derta / zederta szo, 2009-02-14 13:59

        téli időszakban, influenzajárvány idején nagymértékben megnövekszik a citrom-koncentráció a hűtőben. mostanság kezdem felfedezni, hogy mennyire sokoldolúan használható gyümölcs.
        a héját lereszelem, és légfrissítő készül belőle: 4 citrom lereszelt héját összekeverem 4 filternyi fekete teával, 4 ek szódabikarbónával és 4 csepp illóolajjal (pl. kakukkfű, fahéj stb.) és ezt teszem kisebb üvegedénykékben a lakás több pontjára.
        a leve természetesen teába, vagy limonádéba kerül, bár remek tisztítószer!
        a kifacsart citromok belsejére kevés szódabikarbónát teszek, és ezzel átsúrolom a gáztűzhelyt, vagy a mosogatótálcát, utána pedig alaposan leöblítem.
        gyönyörű csillógó és finom illatú lesz, és a környezetet sem szennyezi.
        érdemes kipróbálni!

        tokpela
        Tokpela / tokpela szo, 2011-03-26 16:01

        Én ezt csak most vettem észre, amit ideírtál, de szerintem csúcsötletek. Mehetnének a praktikákba!