Miért és hogyan tedd kevésbé édessé az édességeidet

Persze semmi baj az édességekkel, talán annyi kivétellel, hogy bizonyos esetekben túlságosan édesek tudnak lenni. A cukorsokk pedig nem áll jól mindennek, és nekünk sem lesz előnyünkre. A cukor menjen, az íz maradjon!

Az édességek nevében benne van, hogy édesek, ez egy olyan meghatározó tulajdonságuk, ami nélkül természetesen nem lennének ugyanazok. Azonban nem mindegy, hogy mennyire édes valami: a túl sok cukor akár kellemetlenné is tehet egy süteményt vagy desszertet. Vegyünk vissza az édes ízből, persze bármilyen kompromisszum nélkül: az édességek komplexitása maradjon, csupán a cukorszinteket tekerjük lejjebb.

Miért és hogyan tedd kevésbé édessé az édességeidet

Sós: az édes legjobb barátja

Azt már valószínűleg tudjuk, hogy minden süteménybe kell egy csipet só. Ez ugyanis jobban kihozza az édes ízeket. Ha pedig tovább emeljük a só mennyiségét, enyhén csökkenthetjük a sokkolóan édes vonalakat, miközben sokkal komplexebbé tesszük az édességünket.

Tegyük ezt a következő módokon:

  • tegyünk egy fél teáskanállal több sót a süteménybe
  • használjunk sós magvakat (mogyoró), ropit, chipset
  • tálaláskor szórjuk meg nagy szemű sóval

Kesernyés: pirítsunk oda

Vannak desszertek, amelyeknek nagyon jól áll egy kis keserűség. Gondoljunk csak a crème brûlée-re: a tetején trónoló ropogós, fényes karamellréteg, ami épp csak annyira kesernyés, hogy mellette érezzük az édességet, de nem túlzottan.

Így adjunk kesernyés ízt az édességeknek:

  • grillezzünk vagy pirítsunk oda a sütőben gyümölcsöknek, süteményszeleteknek
  • használjunk keserű alapanyagokat: cukrozatlan kakaóport, étcsokoládét, tahinit, őrölt kávét

Savanykás: kulturálódjunk

Nem csak a citromlé képviselheti a savanykás ízeket a süteményekben, krémekben, desszertekben. A savasság elképesztő dolgokra képes: beindítja a nyálelválasztásunkat, ettől intenzívebben érezzük majd az összes aromát. Ezért ugyanolyan édes lesz majd a sütemény, akkor is, ha kevesebb cukrot használunk.

Érjünk el savanykás hatást ezekkel:

  • tegyünk tejfölt, joghurtot, írót a süteményekre
  • használjunk egy nagyon kevés ecetet, a balzsamecet például nagyon jól illik a gyümölcsök mellé

Csípős: cseréljük le a fűszereinket

A megszokott ízesítők mind a cukor barátai: a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió úgy élnek a fejünkben, mint „édes fűszerek”. Ezeket nem kell lecserélnünk, de használjunk velük együtt más ízeket is. Így egy kevésbé édes desszert ugyanolyan izgalmas marad, nem lesz íztelen.

Fűszerezzünk izgalmasabban:

  • a bors friss, enyhén csípős vonalakat hoz, a gyümölcs és a citrom kiváló párja
  • válasszunk egy enyhébb chilit, és keverjük csokoládés, kakaós édességekbe

Umami: gondolkozzunk másik zsiradékban

A vaj gazdagságot ad egyes süteményeknek, azonban erre az ízre is rá lehet unni. Tegyük komplexebbé a tésztát, ez lehetővé teszi majd azt is, hogy egy kicsit kevesebb cukrot használjunk.

Cseréljük le a vajat:

  • például olívaolajra, ettől nemcsak komplexebb íze, de omlósabb állaga is lesz a süteménynek
  • barnított vajra: mély, diós ízeket kaphat bármilyen édes tészta

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


meglepő konyhai megoldások:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...