Így készül a diós-mogyoróillatú barna vaj, más néven barnított vaj

A barnított vaj csodás ízt ad az egyszerű süteményeknek is, mutatjuk, mi is tulajdonképpen és hogy készül a beurre noisette, azaz a barna vaj.

Az egyik legjobb dolog, ami a vajjal történhet, hiszen még egy ilyen végtelenül egyszerű receptet is az egekbe emel. Barna vaj készítése lépésről lépésre!

A barna vaj valóban sötét mézszínű

Készítettem egy kekszet, ami az egyszerűbbek közé tartozik: vaj, liszt, cukor, csipet só. Persze variálhatnám mandulaliszttel, adhatnék hozzá vanília-, mandula-, narancs- vagy szinte bármilyen aromát, a lekvár helyett készíthetnék citromkrémet vagy csokoládéganache-t is...tehát a variációk száma szinte végtelen. Én viszont a barna vaj (avagy barnított vaj) bevetése mellett döntöttem – ez a verzió, bármivel töltöm is meg, egy szinttel feljebb emeli ezt a szimpla vajas kekszet.

A vaj barnítása tulajdonképpen azt jelenti, hogy a vajban lévő szárazanyagok valamint a víz különválik, ez utóbbi el is párolog, a szárazanyag és a tejzsír, azaz a vaj zsír része megbarnul, és diós-mogyorós íze lesz (franciául a barnított vajat beurre noisette-nek, azaz törökmogyoró-vajnak hívják).

Mindenhez illik, amihez sima vajat használnánk

Barnított vajat használhatunk szinte bárhol, ahol egyébként sima vajat használnánk, de önmagában is jó ízesítő például egy sütőtökös gnocchi mellé egy kevés zsályával. Vajat barnítani nem ördöngösség – lássuk, hogyan kell!

Így csináld

Először is, vegyünk egy fehér vagy fémszínű lábost, ugyanis abban jól látszik a barnulási folyamat, és kisebb az esélye, hogy megég a vaj.

Én az alacsony lángot javaslom, ha először csinálunk ilyet, esetleg közepes. Magas hőfokon is működik a dolog, de akkor nagyon gyorsan történnek a folyamatok, és árgus szemekkel kell figyelnünk. Ha nem vagyunk elég gyakorlottak, és nem a megfelelő pillanatban kapjuk le a tűzről, megég és keserű lesz a vaj.

Tehát fehér lábos, alacsony hőfok és jó minőségű vaj: ez min. 82%-os zsírtartalmat, 2% szárazanyagtartalmat jelent, és csak a maradék 16% vagy kevesebb a víz.

Tudtad? Magyarországon ezt hívják márkázott vajnak, a teavaj min. 80% zsírtartalmú, a szendvicsvaj pedig 68-72% zsírtartalmú.

Lekváros ujjlenyomat kekszek barnított vajjal - recept itt!

A vaj megolvad, majd felhabzik, a szárazanyag, vagyis a kis szilárd részecskék pedig az edény aljára süllyednek. Ezután a hab kissé eloszlik (ezt le is kanalazhatjuk, hogy tisztább vajat kapjunk – a tisztított vaj is így készül), és innentől kezdve nagyon figyeljünk, mert a szárazanyag könnyen megég még alacsony hőfokon is. Látni fogjuk, ahogy egyre barnább lesz a vaj, és először csak finoman, majd egyre erőteljesebben érezni a mogyorós illatot. Ekkor vegyük le a tűzről, át is szűrhetjük, hogy megszabaduljunk a szilárd részecskéktől, de így is felhasználhatjuk. Mehet süteményekbe, illetve sós ételekbe is, sima vaj helyett. Isteni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szerző: Coook


Ha olvasnál még a vajról:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek