Ez a megoldás, ha szomorú téli gyümölcsöket vettél

A nyarat leszámítva majdnem az összes hónap viszonylag szegényes gyümölcstermést ad nekünk. És hol van még a nyár ilyenkor? Persze az ember néha csak ráfanyalodik a szezonon kívüli dolgokra, majd miután hazavitte a szomorú gyümölcsöket, rögtön meg is bánja a vásárlást. Itt van azonban a megoldás, búsulás helyett.

Nem véletlenül találták ki ezt a szezonalitás dolgot: a téli gyümölcsök – mármint azok, amelyek ugyan nem ebben az évszakban teremnek, mégis kaphatóak a boltban, a piacon – mindig jó ötletnek tűnnek a zöldséges pult mellett állva, azonban hazaérve már kevésbé széles a mosolyunk. Amikor ugyanis beleharapunk a dobozos, sápadt eperbe vagy a savanyú szőlőbe, rájövünk, hogy bármennyire szeretnénk is, még sajnos nincsen nyár. Szerencsére nem kell könnyek között megennünk az íztelen téli gyümölcsöket: van ugyanis egy kiváló módszer ezek megmentésére.

Ez a megoldás, ha szomorú téli gyümölcsöket vettél

Minden gyümölcsöt megmentünk

Elsősorban tehát adhatunk egy új esélyt azoknak a gyümölcsöknek, amelyeknek nem volt ideje vagy energiája rendesen megérni. Természetesen ez nemcsak a szezonon kívüli delikvensekre vonatkozik, hanem minden egyes gyümölcsre.

Hiszen az is előfordulhat, hogy olyan narancsot vettünk, ami a megszokott szintnél is fanyarabb, netán az alma túl kemény és savanyú.

Sőt, a spektrum másik végében szomorúan álldogáló gyümölcsök, a túlérett, megnyomódott, ütődött darabok is profitálhatnak ebből az eljárásból. De mi is ez pontosan?

A sütőbe velük!

Nos, az éretlen vagy túlérett gyümölcsök problémájára a válasz a sütőben található. Ha fogjuk ezeket az evésre már kevésbé alkalmas figurákat, és megsütjük őket, egy olyan, lekvárhoz hasonlító, szirupos csodát kapunk, ami széleskörűen használható a konyhában.

Sokkal egyszerűbb, annál, mint ha tényleg lekvárt főznénk belőle (kevesebbet kell kevergetni), és egy pitét vagy morzsás süteményt is leköröz egyszerűségével. Ne bajlódjunk tehát az üvegezéssel, sterilizálással, tésztagyúrással, készítsünk egyszerű sült gyümölcsöt!

Vágjuk nagyjából azonos méretűre a gyümölcsöt, hogy egyenletes tudjon majd sülni, puhulni. Ha netán egyezerre többfélét tennénk a sütőbe, figyeljünk oda a különböző főzési időkre (milyen gyorsan puhul meg az adott gyümölcs).

Ízesítés, édesítés

Mindenképpen szükségünk lesz némi cukorra a sütéshez. Egyrészt azért, mert gyorsabban beindul tőle a karamellizálódás folyamata. Azonban azért is, mert önmagában a gyümölcsünk nem lesz túl édes.

Csak gondoljunk bele: ha a gyümölcs éretlen, nyersen sem lesz túl édes, tehát nincsen benne elég természetes cukor, ami kellemesen meg tud majd sülni a forróságban. A túlérett gyümölcsökben persze jó sok van ebből a cukorból, egy kevés hozzáadott édesség azonban nekik sem árt.

Inkább használjunk kristálycukrot, mert a méz, juharszirup és társaik sokkal gyorsabban meg tudnak égni a forró sütőben.

Mire menjen?

Süssük a gyümölcsöt egy tepsin vagy sütőtálban, 180℃-os sütőben. 20 perc után nézzünk rá, és döntsük el, hogy az állag tetszik-e nekünk. Ettől függően vegyük ki, vagy süssük tovább.

A kész sült gyümölcsöt tehetjük pirítósra vagy zabkására, így csodás reggeli kerekedik majd belőle. Ha nem csináltuk túl édesre, húsok mellé is adhatjuk, esetleg saláták részeként. Persze elsősorban desszertként ragyog: tejszínhabbal, fagylalttal, valamilyen ropogós keksszel kis tálakat készíthetünk belőle. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Tároljuk a sült gyümölcsöt egy légmentesen záró dobozban vagy befőttes üvegben, a hűtőben, és lehetőleg egy héten belül fogyasszuk el.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötletes trükk és tipp a konyhádba:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!