Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos crème brûlée

Citromos crème brûlée
Citromos crème brûlée
52 perc / előkészület: 12 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pofonegyszerűen összeállítható, de mégis nagyon elegáns, és sokféleképpen variálható desszert a créme brulée, avagy "égetett krém". Tavaly születésnapomra kaptam a barátnőmtől egy szakácsfáklyát, aztán vásároltam szuflétálat is. Így nem maradt más hátra: kipróbáltam a Nők Lapja Konyhában szereplő, Nagy Tünde által ajánlott receptet. Lévén, hogy a múlt héten kaptam a kedves sógornőmtől tonkababot, így ennek egzotikus, összetett: keserűmandula, vanília, szegfűszeg íze tökéletes harmóniát alkotott a krém citromhéjas aromájával. Mennyei!

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

TIPP
Ha szeretnénk, kihagyhatjuk a receptből a citrom héját, így egy klasszikus vaníliás créme brulée receptet kapunk.

A tejszínbe/tejbe érdemes néhány órára friss zöldfűszereket (rozmaring, levendula, kakukkfű) áztatni, majd leszűrni, így nagyon különleges karaktert adhatunk a krémnek.

Ízesíthetjük még tonkababbal, narancs vagy meggy levével is, sőt tehetünk bele sütőtökpürét is.

Lévén, hogy az én szufléformám 11 cm átmérőjű, 260 ml-es, a hozzávalók 2 főre elegendőek, de ha valakinek kisebb szufléformája van, 3 főre is elegendőek a hozzávalók. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vaníliarudat felhasítjuk, egy kés hegyével kikaparjuk a magokat. A tejszínt és a tejet a vaníliarúddal, illetve a kikapart magokkal forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kicsit visszahűlni.
  2. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Amikor visszahűlt a tejes tejszín, kiemeljük belőle a vaníliarudat, belereszeljük a tonkababot és citrom héját, majd újra felmelegítjük. Ne forrjon!
  3. A tojássárgákat a nádcukorral felhabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a meleg tejszín-tej keveréket. Szuflé formába adagoljuk a masszát.
  4. A formákat magas falú tepsibe ültetjük, majd forrásban levő vízzel felöntjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának háromnegyedéig érjen a víz. Az előmelegített sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  5. Tálaláskor 1-1 evőkanál cukorral megszórjuk a krém felszínét, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk a cukrot.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 484
elküldve: 0
receptkönyvben: 100
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Csutak Enikő

Mióta szakács: 2011.10.09.
81 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
kategória: édes krém
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

égetett krém, katalán krém, citromos égetett krém

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koni08
Koni08 Sat, 2016-10-01 20:07

Ez nagyon extrem. Ha ezt valaki rajtam kívül is megkóstolná, azt gondolná, hogy egy Michelin csillagos séf készítette..köszönöm a receptet :)

viola01
Hagymafaló / viola01 Sat, 2015-02-07 19:08

Mivel ez volt az első créme brulée-m, így a te receptedet natúrban készítettem el, tonkabab (egyébként beszerezhetetlen, hiába akartam venni) és citromhéj nélkül. Isteni lett! Bár egy hibát vétettem: figyelmetlenségből a tejbe is tettem cukrot. Azért nem lett rossz. :) A főzésnél kristálycukrot használtam, a nádcukorral csak karamellizáltam. Viszont kapásból 6 adagot készítettem, el is fogyott. :)
Szerintem a te créme brulée recepted a legjobb azok közül, amiket az oldalon fel lehet lelni!

356
habtejszín 1.5 dl
tej 50 ml
vanília 0.5 db
tojássárgája 2 db
nádcukor 1 ek
tonkabab 0.25 db
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 2 ek