r
Nosalty Logó

Citromos crème brûlée

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csutak Enikő
Citromos crème brûlée
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 356 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 713 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 259 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    286 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    177 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    219 micro
Összesen 356 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    58 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    601 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    616.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    229 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.6 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    121.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    571 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    122 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    354 mg
  • Retinol - A vitamin:
    559 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    439 micro
Összesen 713 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    202 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    159 micro
Összesen 259 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vaníliarudat felhasítjuk, egy kés hegyével kikaparjuk a magokat. A tejszínt és a tejet a vaníliarúddal, illetve a kikapart magokkal forráspontig melegítjük, majd hagyjuk kicsit visszahűlni.
  2. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Amikor visszahűlt a tejes tejszín, kiemeljük belőle a vaníliarudat, belereszeljük a tonkababot és citrom héját, majd újra felmelegítjük. Ne forrjon!
  3. A tojássárgákat a nádcukorral felhabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a meleg tejszín-tej keveréket. Szuflé formába adagoljuk a masszát.
  4. A formákat magas falú tepsibe ültetjük, majd forrásban levő vízzel felöntjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának háromnegyedéig érjen a víz. Az előmelegített sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  5. Tálaláskor 1-1 evőkanál cukorral megszórjuk a krém felszínét, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk a cukrot.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 98
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 9555
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 28.

Ajánló

TIPP Ha szeretnénk, kihagyhatjuk a receptből a citrom héját, így egy klasszikus vaníliás créme brulée receptet kapunk. A tejszínbe/tejbe érdemes néhány órára friss zöldfűszereket (rozmaring, levendula, kakukkfű) áztatni, majd leszűrni, így nagyon különleges karaktert adhatunk a krémnek. Ízesíthetjük még tonkababbal, narancs vagy meggy levével is, sőt tehetünk bele sütőtökpürét is. Lévén, hogy az én szufléformám 11 cm átmérőjű, 260 ml-es, a hozzávalók 2 főre elegendőek, de ha valakinek kisebb szufléformája van, 3 főre is elegendőek a hozzávalók. 

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Citromos crème brûlée
Csutak Enikő 82 recept

Pofonegyszerűen összeállítható, de mégis nagyon elegáns, és sokféleképpen variálható desszert a créme brulée, avagy "égetett krém". Tavaly születésnapomra kaptam a barátnőmtől egy szakácsfáklyát, aztán vásároltam szuflétálat is. Így nem maradt más hátra: kipróbáltam a Nők Lapja Konyhában szereplő, Nagy Tünde által ajánlott receptet. Lévén, hogy a múlt héten kaptam a kedves sógornőmtől tonkababot, így ennek egzotikus, összetett: keserűmandula, vanília, szegfűszeg íze tökéletes harmóniát alkotott a krém citromhéjas aromájával. Mennyei!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek