Így cseréld joghurtra a tejfölt bármilyen receptben

Kényszerhelyzetbe kerülve vagy az egészségesebb főzéssel kísérletezve találkozhattunk már a tejföl és a joghurt cseréjének lehetőségével. Működik-e a helyettesítés, és ha igen, milyen feltételekkel? A cikkből minden kiderül.

A legtöbben talán azért próbáljuk meg a tejfölt joghurttal helyettesíteni, mert éppen elfogyott az egyik a hűtőben, esetleg kíváncsiak vagyunk arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékkel is ugyanúgy működik kedvenc receptünk. Ugyan minimális eltérés van a kettő között, mindenféle nehézségek nélkül felcserélhetjük a tejfölt joghurtra és fordítva.

Így cseréld joghurtra a tejfölt bármilyen receptben

A csere alapszabálya

A mennyiségekre vonatkozik az egyetlen szabály, amit figyelembe kell vennünk, ha tejfölt joghurtra, vagy joghurtot tejfölre cserélünk egy receptben. Mivel alapvető tulajdonságaikban nem túlzottan eltérőek, nem befolyásolja a váltás a kész étel állagát, minőségét.

Szerencsére nem kell sokat számolgatni, ha cserélni szeretnénk: egyszerűen használhatunk ugyanannyit.

Milyen joghurtot használjunk?

Tejfölből csupán két gyakori verzió létezik: a zsírosabb és a kevésbé zsíros. Joghurtból azonban sokkal nagyobb a választék, persze közel sem mindegy, hogy melyikért nyúlunk a boltban.

A tejföl helyét legjobban a zsíros, krémes görög joghurt tudja betölteni. Még ez is egy fokkal egészségesebb választás, mint a tejföl. De használhatunk natúr joghurtot is: ha nem zavar minket, hogy nagyobb a nedvességtartalma, bátran kísérletezzünk ezzel is.

A csökkentett zsírtartalmú vagy light joghurtokat kerüljük el, ha főzni vagy sütni szeretnénk. Ezek gyakran tartalmazhatnak extra sűrítőanyagokat, és ízben sem a legjobbak.

Milyen ételekkel működik?

A csere a hideg előételeknél a legegyszerűbb: ugyan a joghurt kicsit folyósabb tud lenni, mint a krémes tejföl, ezeknél az ételeknél ez nem olyan feltűnő, és egyáltalán nem zavaró.

Persze ha sűrű krémet vagy mártogatóst szeretnénk, megtehetjük, hogy bekeverés előtt lecsepegtetjük a joghurtot. Így kevesebb víz és savó lesz benne.

Sütemények tésztájában is problémamentes lehet a váltás. Ha tejfölt használunk, gazdagabb tésztát kapunk, míg ha joghurt kerül bele, savanykásabb eredményt érhetünk el. Azonban mivel a tejfölben is vannak savanyú tónusok, nem fogjuk észrevenni a változást.

Amennyiben szószokban, főtt ételekben akarunk joghurtot használni, oda kell figyelnünk a hőre. Mivel a joghurtban kevesebb a zsír, a meleg hatására könnyebben összeugrik, kicsapódik.

Ezért, ha tejföl helyett használjuk (például egy fokkal egészségesebb főzelékben vagy paprikásban), mindig a legvégén, lehetőleg a tűzről lehúzva adjuk a lábashoz.

Mire figyeljünk még?

Ahogy már korábban is olvashattuk, a joghurt ízben savanykásabb, mint a tejföl. Ezért, ha cserélünk, érdemes odafigyelni a többi hozzávalóra: ha van az ételben citromlé vagy ecet, esetleg más savas dolog, óvatosabban használjuk őket.

Minden esetben először kóstoljunk, majd döntsük el, hogy miből kell az ételbe: elég sós, nem túl savanyú? De ne aggódjunk, nincs ebben semmi atomfizika, a tejföl és joghurt cseréje nagyon egyszerű művelet. Próbálgassuk bátran!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tanulj meg még több konyhai praktikát:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...