Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Créme caramel

Créme caramel
Créme caramel
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A créme brulée mellett a franciák másik klasszikus édessége ez a karamellöntetes puding. Míg a créme caramelnek az alján van a puha karamell (mielőtt tányérra borítanánk), addig a créme brulée tetején található a kemény réteget alkotó, égetett cukor. Ami közös bennük: mindkettő óriási kalóriabomba, ennélfogva a diétázók messze kerüljék el. Ahogy az égetett krémet, ezt is mindig az egy falat… Franciaország c. könyvben olvasható recept alapján készítem.

hozzávalók / 6 adag

A krémhez

A karamellhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. A tejet a vaníliarúddal épphogy felforraljuk, majd félretesszük.
  2. Miközben a tej melegszik, elkészítjük a karamellt: egy vastag falú lábasba tesszük a cukrot, melegítjük, közben forgatjuk az edényt, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon. Amikor már jól karamellizálódott a cukor, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzákeverünk két evőkanál vizet, megállítva ezzel a karamellizálódás folyamatát. Hat szuflés tálka aljába igazságosan elosztjuk a karamellt.
  3. Egy tálban kikeverjük a cukrot a tojásokkal és a tojássárgákkal, rászűrjük a felforralt tejet (a vaníliarúdra már nincs szükség) és a tálkákba öntjük a meglehetősen híg krémet.
  4. Mélyebb tepsire helyezzük a tálkákat, a tálkák feléig felengedjük a tepsit vízzel és mehetnek is a sütőbe. Légkeverésre állítva körülbelül 35-40 perc alatt megszilárdul a krém. Amikor kész, a tálkákat kiszedjük a vizes tepsiből és fogyasztás előtt 30 percig hűlni hagyjuk. Tálaláskor a tálkákból tányérokra borítjuk a créme caramelt.

  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 143 163
elküldve: 16
receptkönyvben: 1 913
elkészítve: 38/70
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
mikor: vacsora
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Karamellpuding, karamellöntetes puding

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

GabiXmas
GabiXmas Wed, 2013-12-25 15:50

És egy csepp fahéjjal és rummal is ízesítettem, hogy el ne feledjem...:)

GabiXmas
GabiXmas Wed, 2013-12-25 15:47

Szia Petra, tegnap ünnepi desszertnek készítettem, egyszerűen tökéletes lett! Köszönöm! Felforrósított erdei gyümölcsöt adtam mellé a tálra, magában és azzal is fantasztikus! :)

Ollocska
Ollocska / Ollocska Thu, 2013-11-07 09:47

Szia Petra!

En csak ezt az ontetet szeretnem elkesziteni (egy masik edesseggel). A hsz-ekbol kiderul, hogy ugy latszik attol nem kemenyedik vissza es marad ontet alaku, hogy 2x van melegitve? Mit javasolsz, hogy fogjak neki? Gyartsam le a vizes-karamellt, aztan csak egymagaban azt "sussem meg" a vizestepsis modszerrel? Mi lenne, ha tennek bele egy kis alkoholt? Egy kellemes kis stollen-szufléban gondolkodom, azt ontenem korul evvel. Mit gondolsz, milyen lenne?
Es mint mondod, kihules utan is elvan meg egy darabig kemenyedes nelkul?
Valaki kerdezte itt, hogy egy masik sutihez ha elkesziti, akkor hogy oldhato meg, hogy a suti ne igya be az ontetet. Erre valami otleted?
Valaszod elore is koszonom!

solymosildi
solymosildi Fri, 2012-06-15 22:49

Én pitébe (amerikai stílusú) szeretném tölteni a krémet. Imádott desszert ez a puding, de ideje mást kezdeni a karamellel :) Sárgabarack biztos lesz benne, ahogy ropogós karamell is a tésztában. De valahogy jó lenne a szószt is megtartani. Van esetleg ötletetek, hogy hogy nem szívja be a tészta? Ha lekvár, barack, és aztán az öntet, majd a puding mint töltelék...ez vajon elég ahhoz, hogy maradjon is belőle valami?

Eperkee89
Eperkee89 Thu, 2012-06-14 09:46

Szia!
Én még nagyon kezdő vagyok sütés főzés terén. De szeretnék a páromnak valami finomat csinálni és a családjának. Mi mindannyian 6fő élünk együtt és nagyon szeretik a hasukat. Az lenne a kérdésem, hogy ez elég lesz-e nekik és hogy a vanília rúd helyett használhatok vaníliás cukrot?
Előre is köszönöm :)

petra
Petra / petra Thu, 2012-06-14 09:57

Kedves Eperkee89,
A fenti mennyiség 6 tálkányi adag, vagyis éppen 6 főre szól. Ha biztosra szeretnél menni, és hogy repetát is tudj kínálni, duplázd a mennyiséget és készíts 12-t. Ha vaníliás cukorral készíted, javaslom a Bourbon változatát.
Üdv,
Petra

kikker
Kikker / kikker Sun, 2012-04-29 17:18

Gyermekkoromban nagymamám és édesanyám is gyakran készítette egyszerü alacsony (vas)lábasban, amiben hetköznap fözelékek készültek. Nem a sütöbe tette, hanem a tüzön göz fölött. Mi Margitka krémnek hívtuk. Mindig nagy ünnep volt, ha ez került az asztalra desszertnek!

Zsoficska
Zsoficska Sat, 2012-04-07 15:58

Szia!
Ha kihűlt a tálkában, akkor nem keményedik vissza a karamell?

petra
Petra / petra Thu, 2012-04-12 14:03

de igen, de sütés közben újra folyós lesz, ld. 4-gyel lejjebbi hsz.

SzaChe
SzaChe Fri, 2012-03-09 00:26

Szerbusz,

Egy olyan kérdésem lenne, igazából az elkészítéssel kapcsolatban semmi ördöngősséget nem találtam, de mindenhol azt olvasom hogy hűlni hagyjuk. Az a cukormáz amit az elején a tálba öntünk, és mire rákerül a krém megkeményedik, akkor ha hagyjom kihűlni, mi a fenétől nem keményedik újra vissza? hogy marad ömtet?

SzaChe
SzaChe Fri, 2012-03-09 14:55

És sütés után ha hagyom kihűlni, nem keményedik vissza?
Amúgy köszönöm a megnyugtatást.. :)

petra
Petra / petra Fri, 2012-03-09 13:33

Kedves SzaChe,
Valóban kemény a karamell, mikor rákerül a krém, csak utána mennek is vízfűrdőben a tálkák a sütőbe, és mire elkészül, a hőtől újra folyós lesz újra. Aggodalomra semmi ok:-).
Jó sütést!
Üdv
Petra

Lujzii
Lujzii Mon, 2011-07-25 02:31

Én is megcsináltam és nagyon finom lett :) nem gondoltam volna,hogy ilyen könnyen ennyire mutatós lesz!Köszönet a receptért,terjesztem!

superkata00
superkata00 Sat, 2010-12-25 02:05

Szuper recept, nagyon szép lett, és egyáltalán nem maceráns. Nekem személy szerint nem ízlett - de ez nem számít - mindenki más oda volt érte. Annyi kérdésem lenne, hogy ezt tejszínnel, vagy fele tejszín fele tejjel is meg lehet csinálni? Illetve az valahogy elérhető, hogy a karamelles részen akár ropogós karamell darabkák is legyenek? :)

jucibond
jucibond Tue, 2010-11-16 09:01

én tavaly karácsonykor csináltam,nem volt kis formám,egyben sütöttem,kb.1,5cm-es vastagságúra,és karácsonyi formákkal szúrtam ki,úgy tálaltam:))) anyósom meg őzláb formában szokta elkészíteni,és szeleteli...de idén szerzek be formákat,mert úgy az igazi!

petra
Petra / petra Tue, 2010-04-20 15:16

szia,
persze, a 3 egészet a sárgákkal és a cukorral, egyszerre
semmi gond, hagyományos gázsütővel is elkészül:-), csak 20 fokkal magasabb hőmérsékletet kell beállítani, tehát 200 fokot, (azt hiszem ez a gázsütő 6-os fokozata)
remélem jól sikerül!

schaffer.kata
schaffer.kata Tue, 2010-04-20 14:29

Szia!Meg szeretném csinálni a sütit,de lenne pár kérdésem.A tojásokat hogy kevered össze?3 egészet+3 sárgát a cukorral?Nem légkeveréses a sütőm.Tudsz tanácsot adni,hogy süssem gázsütővel?Nincs alsó-felső sütés sem.Előre is köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-03-22 12:36

Sziasztok! Mi nászúton ettunk ilyet a Férjemmel (azért is kerestem a receptet, hogy kicsit nosztalgiázhassunk :)) ) és akkor is nagyobb tálban készulhetett, mert szeleteket kaptunk... Én is egy kisebb hőállóba szeretném elkészíteni, aztán majd elmesélem mi lett a vége :))

petra
Petra / petra Mon, 2010-02-15 12:20

kedves Bandi!
köszönjük a beszámolót!
ha én azt tudnám, hogy melyik tálkámban készült, szíves-örömest elárulnám:-) ez egy régi fotó, ezért az emlékezet-megkopás...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-03-14 00:14

en a creme caramelt eddig csak nagyobb talkaban keszitettem, egy 13 centis 7-8 cm mely talban meg lehet csinalni es szepen ki is jon, melyebb tanyerra jo tenni, mert a leve kicsit szetfolyik majd - egyaltalan nem szokatlan, sok receptet talaltam mar ami eleve egybe suti, masik - a karamelt mikor beleontod a talba erdemes kicsit megforgatni hogy a szelere is menjen belole..

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-02-12 12:58

Szia Petra, működik a dolog, a látvány miatt csak a brulée-nél számít a módszer, viszont az íz miatt mindegyik esetben hatásos, mert a hab kissé rántotta ízűre sülhet meg. Most akarom kipróbálni a karamelt sötét melaszos-nádcukorból, kíváncsi vagyok mélyebb lesz-e az íze...
Jut eszembe, kérlek áruld el hol szerezted be a fotón látható versenymunkához használt tálat. Vagy esetleg 1nagyobb szuflétál volt félig töltve??

Szeva50
Szeva / Szeva50 Tue, 2010-02-09 00:03

tgi,
ha nem versenymunkát akarsz készíteni, akkor csinálhatod jénaiban. Már a kiszemelt jénaiban olvaszthatod a cukrot, majd körbeforgatod a tálat és kihűtöd. (Szép márványosra fog repedezni a karamell.) Ebbe a tálba öntöd a tojásos tejet és vízfürdőben megsütöd. Nem kell kiborítani, kanállal lehet szépen szedni és a karamell-lét tetszés szerint adagolhatod. Nálunk nagy kedvenc.

Stage1Bandi
Stage1Bandi Thu, 2010-01-14 14:27

Gyönyörű a fotó, tökéletes... Láttam egy jó ötletet créme brulée készítéséhez, amit itt is lehet kamatoztatni: a tejes(tejszínes)-tojásos mixet nem szabad habosra keverni, vagy ha mégis így sikerül, akkor azt (súlyosabb esetben) lekanalazni, a maradék bubikat pedig karamelpisztollyal elpukkantani hirtelen. Ha a 'beöntés' után is marad, ismét pisztolyozni egy pillanatra. Ezzel a módszerrel mindegyik desszertnél meggátolhatjuk, hogy a képződött hab megsülve aztán 'csőben sült'-rántottás jelleget kölcsönözzön a felszínének. Innen loptam: http://www.youtube.com/watch?v=b_16ZZtTH_Y
most tesztelem, már a sütőben van :-)

tgi
tgi Wed, 2009-12-30 15:37

Valamelyik nap a PAPRIKA TV -ben az Anyu főztje(?) c. műsorban láttam hasonlót. Sajnos csak az adás végét láttam, ott talán nagyobb "jénaiban" készítették. Nem láttad véletlenül? Vagy az egészen más lehetett? A karamell ott is szerepelt, a krém nem tudom mi volt. ( Csak tippeltem, hogy ez a desszert lehetett. A neve krémtorta volt.)

petra
Petra / petra Wed, 2009-12-30 15:25

tgi,
ezt mindehol ilyen kis tálkákban készítik, egyszemélyes desszertként
nem merném nagyon tálban, tortaszerűen készíteni, mert nehéz lenne a nagy tálból szépen kiborítani, szerintem
úgy meg mit sem ér az egész, hisz a lényeg, a karamell, az alján van

tgi
tgi Wed, 2009-12-30 15:05

Nagyobb tálban elkészítve vajon jó lesz? (Tortaszerűen)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-12-11 15:25

"Hat szuflés tálka aljába igazságosan elosztjuk a karamellt."
Lefordítom, a megjelölt magunknak szánt bödönt jól megtömjük a maradékot meg szétosszuk a maradék csészékben:o)

264
tej 625 ml
vanília 1 db
cukor 125 g
tojás 3 db
tojássárgája 3 db
cukor 90 g
víz 2 evőkanál