Créme caramel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
A krémhez
-
104g tej58 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
A karamellhez
Összesen
264
Kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
A krémhez
-
625g tej350 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
A karamellhez
Összesen
1583
Kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 199 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 342.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 146 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.5 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 26.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 153 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 231 micro
Összesen
264
Kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 46.5 g
Zsír
-
Összesen 42.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 1191 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2053.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 874 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 521 mg
-
Nátrium 550 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.2 g
-
Cukor 240 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 158 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 461 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 250 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 919 mg
-
Retinol - A vitamin: 455 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1387 micro
Összesen
1583
Kcal
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 190 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.5 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 14.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
Összesen
146
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A krémhez
- A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. A tejet a vaníliarúddal épphogy felforraljuk, majd félretesszük.
- Miközben a tej melegszik, elkészítjük a karamellt: egy vastag falú lábasba tesszük a cukrot, melegítjük, közben forgatjuk az edényt, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon. Amikor már jól karamellizálódott a cukor, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzákeverünk két evőkanál vizet, megállítva ezzel a karamellizálódás folyamatát. Hat szuflés tálka aljába igazságosan elosztjuk a karamellt.
- Egy tálban kikeverjük a cukrot a tojásokkal és a tojássárgákkal, rászűrjük a felforralt tejet (a vaníliarúdra már nincs szükség) és a tálkákba öntjük a meglehetősen híg krémet.
- Mélyebb tepsire helyezzük a tálkákat, a tálkák feléig felengedjük a tepsit vízzel és mehetnek is a sütőbe. Légkeverésre állítva körülbelül 35-40 perc alatt megszilárdul a krém. Amikor kész, a tálkákat kiszedjük a vizes tepsiből és fogyasztás előtt 30 percig hűlni hagyjuk. Tálaláskor a tálkákból tányérokra borítjuk a créme caramelt.
- Sűtés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 135
- Össznézettség: 161055
- Feltöltés dátuma: 2008. február 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- ételallergia:
-
- vegetáriánus:
-
- Fogyókúra:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Petra
537 recept
A créme brulée mellett a franciák másik klasszikus édessége ez a karamellöntetes puding. Míg a créme caramelnek az alján van a puha karamell (mielőtt tányérra borítanánk), addig a créme brulée tetején található a kemény réteget alkotó, égetett cukor. Ami közös bennük: mindkettő óriási kalóriabomba, ennélfogva a diétázók messze kerüljék el. Ahogy az égetett krémet, ezt is mindig az egy falat… Franciaország c. könyvben olvasható recept alapján készítem.
Hozzászólások
"Hat szuflés tálka aljába igazságosan elosztjuk a karamellt." Lefordítom, a megjelölt magunknak szánt bödönt jól megtömjük a maradékot meg szétosszuk a maradék csészékben:o)
hát igen, az okosabbak így csinálják:-)
Nagyobb tálban elkészítve vajon jó lesz? (Tortaszer?en)
tgi, ezt mindehol ilyen kis tálkákban készítik, egyszemélyes desszertként nem merném nagyon tálban, tortaszer?en készíteni, mert nehéz lenne a nagy tálból szépen kiborítani, szerintem úgy meg mit sem ér az egész, hisz a lényeg, a karamell, az alján van
Valamelyik nap a PAPRIKA TV -ben az Anyu f?ztje(?) c. m?sorban láttam hasonlót. Sajnos csak az adás végét láttam, ott talán nagyobb "jénaiban" készítették. Nem láttad véletlenül? Vagy az egészen más lehetett? A karamell ott is szerepelt, a krém nem tudom mi volt. ( Csak tippeltem, hogy ez a desszert lehetett. A neve krémtorta volt.)
Gyönyör? a fotó, tökéletes... Láttam egy jó ötletet créme brulée készítéséhez, amit itt is lehet kamatoztatni: a tejes(tejszínes)-tojásos mixet nem szabad habosra keverni, vagy ha mégis így sikerül, akkor azt (súlyosabb esetben) lekanalazni, a maradék bubikat pedig karamelpisztollyal elpukkantani hirtelen. Ha a 'beöntés' után is marad, ismét pisztolyozni egy pillanatra. Ezzel a módszerrel mindegyik desszertnél meggátolhatjuk, hogy a képz?dött hab megsülve aztán 'cs?ben sült'-rántottás jelleget kölcsönözzön a felszínének. Innen loptam: http://www.youtube.com/watch?v=b_16ZZtTH_Y most tesztelem, már a süt?ben van :-)
köszi a tippet! és várom a beszámolót, h m?ködött-e
tgi, ha nem versenymunkát akarsz készíteni, akkor csinálhatod jénaiban. Már a kiszemelt jénaiban olvaszthatod a cukrot, majd körbeforgatod a tálat és kih?töd. (Szép márványosra fog repedezni a karamell.) Ebbe a tálba öntöd a tojásos tejet és vízfürd?ben megsütöd. Nem kell kiborítani, kanállal lehet szépen szedni és a karamell-lét tetszés szerint adagolhatod. Nálunk nagy kedvenc.
Szia Petra, m?ködik a dolog, a látvány miatt csak a brulée-nél számít a módszer, viszont az íz miatt mindegyik esetben hatásos, mert a hab kissé rántotta íz?re sülhet meg. Most akarom kipróbálni a karamelt sötét melaszos-nádcukorból, kíváncsi vagyok mélyebb lesz-e az íze... Jut eszembe, kérlek áruld el hol szerezted be a fotón látható versenymunkához használt tálat. Vagy esetleg 1nagyobb szuflétál volt félig töltve??
kedves Bandi! köszönjük a beszámolót! ha én azt tudnám, hogy melyik tálkámban készült, szíves-örömest elárulnám:-) ez egy régi fotó, ezért az emlékezet-megkopás...
en a creme caramelt eddig csak nagyobb talkaban keszitettem, egy 13 centis 7-8 cm mely talban meg lehet csinalni es szepen ki is jon, melyebb tanyerra jo tenni, mert a leve kicsit szetfolyik majd - egyaltalan nem szokatlan, sok receptet talaltam mar ami eleve egybe suti, masik - a karamelt mikor beleontod a talba erdemes kicsit megforgatni hogy a szelere is menjen belole..
Sziasztok! Mi nászúton ettunk ilyet a Férjemmel (azért is kerestem a receptet, hogy kicsit nosztalgiázhassunk :)) ) és akkor is nagyobb tálban készulhetett, mert szeleteket kaptunk... Én is egy kisebb h?állóba szeretném elkészíteni, aztán majd elmesélem mi lett a vége :))
Szia!Meg szeretném csinálni a sütit,de lenne pár kérdésem.A tojásokat hogy kevered össze?3 egészet+3 sárgát a cukorral?Nem légkeveréses a süt?m.Tudsz tanácsot adni,hogy süssem gázsüt?vel?Nincs alsó-fels? sütés sem.El?re is köszi!
szia, persze, a 3 egészet a sárgákkal és a cukorral, egyszerre semmi gond, hagyományos gázsüt?vel is elkészül:-), csak 20 fokkal magasabb h?mérsékletet kell beállítani, tehát 200 fokot, (azt hiszem ez a gázsüt? 6-os fokozata) remélem jól sikerül!
én tavaly karácsonykor csináltam,nem volt kis formám,egyben sütöttem,kb.1,5cm-es vastagságúra,és karácsonyi formákkal szúrtam ki,úgy tálaltam:))) anyósom meg ?zláb formában szokta elkészíteni,és szeleteli...de idén szerzek be formákat,mert úgy az igazi!
Szuper recept, nagyon szép lett, és egyáltalán nem maceráns. Nekem személy szerint nem ízlett - de ez nem számít - mindenki más oda volt érte. Annyi kérdésem lenne, hogy ezt tejszínnel, vagy fele tejszín fele tejjel is meg lehet csinálni? Illetve az valahogy elérhet?, hogy a karamelles részen akár ropogós karamell darabkák is legyenek? :)