Ezért okos ötlet olívaolajjal süteményt sütni

Azt gondolnánk, a vajjal készülő süteményeknek nincs párja, ám vannak olyan édességek, sütemények, amelyekhez az olaj, és különösen az olívaolaj jobban passzol. Mutatjuk is, miért!

A cukrászat és az otthoni sütés alapkelléke a sok és jó minőségű vaj, hiszen a vaj állaga, változékonysága (könnyen olvad, de utána vissza is dermed), zsírossága és lágysága, édeskés íze teszi tökéletessé nemcsak a leveles tésztát, a pitéket és kalácsszerű, kelt tésztákat, hanem az omlós süteményeket, a krémeket, egyszóval minden édes finomságot, amiért odavagyunk.

Persze használhatunk alternatív vajkészítményeket is, ezek között vannak jobb és kevésbé jó minőségű darabok, és ne felejtsük, sokan vannak, akik egészségügyi vagy morális okokból nem kérnek a vajból. A különböző növényi zsírok, magvajak mellett dönthetünk az olajos sütemények mellett is, hiszen számos kevert tészta és krém készülhet vaj helyett egyszerű, jó minőségű napraforgóolajjal is. Sőt, ne felejtsük, hogy sokáig állati zsírral, sőt hájjal készült a sütemények jó része, vannak hagyományos sütemények – mint például számos pogácsa, a rétes vagy a hájas, lekváros papucs – amelyek legfinomabb, legautentikusabb változatai zsírral készülnek, és szentségtörés lenne vajjal vagy olajjal, margarinnal készíteni őket


De ha egy kicsit jobban körbenézünk az olajok között, érdekes felfedezéseket tehetünk: a napraforgóolaj neutrális íze jól jöhet számos kevert olajos süteményben, de ha részben ezeket például magokból, csonthéjas gyümölcsökből (dió, mandula, szezám) nyert olajokra cseréljük, nagyszerű aromákat fedezhetünk majd fel. Ugyanígy az olívaolaj használata is egészen meglepő eredményeket hozhat, nagyszerű állagot és ízt ad sokféle süteménynek.

Amikor az olíva jobb

A jó minőségű olívaolaj zamatossága, nyersessége, zabolátlan karaktere nemcsak salátákon vagy különféle főtt ételekben jön ki remekül, de süteményekhez is érdemes kísérletezni vele.

Ott vannak a különféle kevert tésztájú gyümölcsös sütemények a répatortától kezdve a banánkenyérig – ezeket bátran próbáljuk ki úgy is, hogy vaj helyett olívaolaj adja a zsiradékot a tésztába.

Az eredmény: szaftos, de nem zsíros, csodás ízű piskótás tészta. Számos olasz sütemény, például a polentából készülő édes torta is olívaolajjal készül.

A kevesebb több!

Fontos, hogy az olaj mennyiségével érdemes csínján bánni, főleg, ha még olajos magokkal, diófélékkel is gazdagítjuk a sütinket, ugyanis az olívát sokkal jobban felszívja a liszt, mint a vajat, így a süti állaga is zsírosabb lesz.

A vaj mennyiségének háromnegyede elég általában a recepthez, ha olajra cseréljük benne a zsiradékot.

Miért jó az egészségnek?

A mediterrán diétáról már rengetegszer bebizonyították, hogy mennyire jót tesz az egészségünknek, a halakban, zöldségekben, rostokban gazdag étrend egyik sarokköve az okosan használt, jó minőségű zsiradék, mint például az olívaolaj. Mivel az olívát nem jó, ha túlságosan felhevítjük, hiszen értékes aminosavait csak alacsony hőfokon tudja megtartani, így olívaolajban nem panírozunk és pirítunk, viszont nemcsak salátákra kerülhet a hevítetlen, extra szűz változata, hanem a süteményekbe is! Hogy miért? A sütiket rendszerint alacsonyabb, 140-170 fokon szoktunk készíteni, így az olíva értékes összetevői sem vesznek kárba a hőkezelés után teljesen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több remek ötlet, ha sütnél:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...