r
Nosalty Logó

Pekándiós pite fűszeres almaréteggel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nábelek Zsófi
Pekándiós pite fűszeres almaréteggel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

almatöltelék

pitetészta

pekános töltelék és összeállítás

Összesen 466 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

almatöltelék

pitetészta

pekános töltelék és összeállítás

Összesen 5601 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

almatöltelék

pitetészta

pekános töltelék és összeállítás

Összesen 356 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    541.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    363 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 466 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    67.3 g

Zsír

  • Összesen
    368.9 g
  • Telített zsírsav
    165 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    138 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    1354 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6492.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    485 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    293 mg
  • Foszfor
    1169 mg
  • Nátrium
    4355 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    547.7 g
  • Cukor
    332 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    528.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2338 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    723 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2289 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    559 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1104 micro
Összesen 5601 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 356 kcal

Hozzávalók

almatöltelék

pitetészta

pekános töltelék és összeállítás

Elkészítés

almatöltelék

  1. A hozzávalókat egy lábasban, fedő alatt, közepes lángon 10-15 perc alatt pépesre főzzük, közben néhányszor megkeverjük.
  2. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt a tölteléket akár egy héttel előre is elkészíthetjük.

pitetészta

  1. A lisztet, a sót és a hideg vajat késes robotgépben 10-15 másodperc alatt morzsásra daráljuk úgy, hogy maradjanak benne kisebb, kábé félcentis vajdarabok.
  2. Hozzáadjuk a jéghideg vizet, és néhány másodperc alatt egyneműre keverjük a tésztát, vigyázva, hogy ne gyúrjuk teljesen homogén masszává. Lefóliázva 4 órára hűtőbe tesszük, de maradhat akár egy éjszakát is.
  3. Alaposan belisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát - 24 centi átmérőjű piteformával számolva körülbelül 27-28 centis körre lesz szükségünk. Emeljük át a tésztát a formába, nyomkodjuk a forma falára és a sarkokba, a peremét pedig vágjuk egyenesre. Lefóliázva hűtőbe tesszük 1 órára.
  4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A pitetésztát “kibéleljük” egy nagy darab alufóliával, a széleket is letakarva. Az így alkotott védőburkot megtöltjük a tészta 3/4-éig kristálycukorral - ez akár 1 kg is lehet, amit később főzéshez-sütéshez is lehet majd használni.
  5. Az így lesúlyozott tésztát 60-65 percig sütjük, majd a fólia segítségével kiemeljük belőle a forró cukrot. Hagyjuk kihűlni. Az elősütött tésztát 2-3 nappal a befejezés előtt is megsüthetjük.

pekános töltelék és összeállítás

  1. A tojásokat, a szirupot, a cukrot, a sót és a vaníliát selymesre keverjük spatulával, de nem habosítjuk. Mikor a cukor nagy része feloldódott, hozzákeverjük az olvasztott vajat is.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Az almatölteléket egyenletesen az elősütött, kihűlt pitetésztára kenjük. Erre lassan, körkörös mozdulatokkal, óvatosan ráöntjük a szirupos-tojásos tölteléket, végül erre pakoljuk szép sorban a pekándiót.
  3. 55-70 percig süssük úgy, hogy a sütőből kivéve a pite közepe még remegős legyen. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk minimum 3-4 órát, csak ezután szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 150 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 5647
  • Feltöltés dátuma: 2020. december 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pekándiós pite fűszeres almaréteggel
Nábelek Zsófi 4 recept

A pekándiós pite az Egyesült Államok egyik jellegzetes (és szinte kötelező) hálaadásnapi süteménye, ami eredetileg a déli államokra volt jellemző, de ma már világszerte rengeteg rajongója van. Lehet, hogy nem olyan egyszerű, mint egy hókiflit összedobni, de ezzel a pitével biztos, hogy mindenkit lenyűgözöl karácsonykor!

Hozzávalók

almatöltelék

pitetészta

pekános töltelék és összeállítás

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...