r
Nosalty Logó

Pekándiós pite fűszeres almaréteggel

Nábelek Zsófi
Pekándiós pite fűszeres almaréteggel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

almatöltelék

pitetészta

pekános töltelék és összeállítás

466
Kalória
5.6g
Fehérje
45.6g
Szénhidrát
30.7g
Zsír
44g
Víz
112.9g
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
27.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

almatöltelék

pitetészta

pekános töltelék és összeállítás

Összesen 466 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

almatöltelék

pitetészta

pekános töltelék és összeállítás

Összesen 5601 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

almatöltelék

pitetészta

pekános töltelék és összeállítás

Összesen 356 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    541.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    363 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 466 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    67.3 g

Zsír

  • Összesen
    368.9 g
  • Telített zsírsav
    165 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    138 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    1354 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6492.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    485 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    293 mg
  • Foszfor
    1169 mg
  • Nátrium
    4355 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    547.7 g
  • Cukor
    332 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    528.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2338 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    723 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2289 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    559 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1104 micro
Összesen 5601 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 356 kcal

Elkészítés

almatöltelék

  1. A hozzávalókat egy lábasban, fedő alatt, közepes lángon 10-15 perc alatt pépesre főzzük, közben néhányszor megkeverjük.
  2. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt a tölteléket akár egy héttel előre is elkészíthetjük.

pitetészta

  1. A lisztet, a sót és a hideg vajat késes robotgépben 10-15 másodperc alatt morzsásra daráljuk úgy, hogy maradjanak benne kisebb, kábé félcentis vajdarabok.
  2. Hozzáadjuk a jéghideg vizet, és néhány másodperc alatt egyneműre keverjük a tésztát, vigyázva, hogy ne gyúrjuk teljesen homogén masszává. Lefóliázva 4 órára hűtőbe tesszük, de maradhat akár egy éjszakát is.
  3. Alaposan belisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát - 24 centi átmérőjű piteformával számolva körülbelül 27-28 centis körre lesz szükségünk. Emeljük át a tésztát a formába, nyomkodjuk a forma falára és a sarkokba, a peremét pedig vágjuk egyenesre. Lefóliázva hűtőbe tesszük 1 órára.
  4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A pitetésztát “kibéleljük” egy nagy darab alufóliával, a széleket is letakarva. Az így alkotott védőburkot megtöltjük a tészta 3/4-éig kristálycukorral - ez akár 1 kg is lehet, amit később főzéshez-sütéshez is lehet majd használni.
  5. Az így lesúlyozott tésztát 60-65 percig sütjük, majd a fólia segítségével kiemeljük belőle a forró cukrot. Hagyjuk kihűlni. Az elősütött tésztát 2-3 nappal a befejezés előtt is megsüthetjük.

pekános töltelék és összeállítás

  1. A tojásokat, a szirupot, a cukrot, a sót és a vaníliát selymesre keverjük spatulával, de nem habosítjuk. Mikor a cukor nagy része feloldódott, hozzákeverjük az olvasztott vajat is.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Az almatölteléket egyenletesen az elősütött, kihűlt pitetésztára kenjük. Erre lassan, körkörös mozdulatokkal, óvatosan ráöntjük a szirupos-tojásos tölteléket, végül erre pakoljuk szép sorban a pekándiót.
  3. 55-70 percig süssük úgy, hogy a sütőből kivéve a pite közepe még remegős legyen. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk minimum 3-4 órát, csak ezután szeleteljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 150 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A pekándiós pite az Egyesült Államok egyik jellegzetes (és szinte kötelező) hálaadásnapi süteménye, ami eredetileg a déli államokra volt jellemző, de ma már világszerte rengeteg rajongója van. Lehet, hogy nem olyan egyszerű, mint egy hókiflit összedobni, de ezzel a pitével biztos, hogy mindenkit lenyűgözöl karácsonykor!

További receptek

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek