7 az 1-ben csokiszósz, amivel több mint 20 desszert készülhet

Az alap csokiszósz nemcsak egy végtelenül egyszerű recept, de meglepően sok mindenre használhatjuk, ha már egyszer kész van. Nem kell külön az összes alkalomra másik receptet keresni, használjuk ugyanazt a szószt mindenre.

Csókiszószt legkönnyebben két hozzávalóból készíthetünk: jó minőségű csokoládéból és tejszínből. Attól függően, hogy milyen arányban keverjük össze a két alapanyagot, sűrűbb vagy hígabb öntetet kapunk majd. Így szinte bármilyen édesség része lehet a csokiszósz. Lássuk, mi mindennek!

7 az 1-ben csokiszósz, amivel több mint 20 desszert készülhet

Az alap arányok

Nagyon egyszerű arányokkal fogunk dolgozni, ezek a felhasználás szerint így alakulnak majd:

  • hígabb szószokhoz vagy öntetekhez: 2 rész tejszín + 1 rész csokoládé
  • közepesen sűrű masszákhoz: 1 rész tejszín + 1 rész csokoládé
  • nagyon sűrű, masszív desszertekhez: 2 rész csokoládé + 1 rész tejszín

Az elkészítés pedig ekképp alakul: a tejszínt felforraljuk, majd leöntjük vele a csokit, hagyjuk pár percet állni, és egy habverővel csomómentesre keverjük. Ezt az alapot változtatás nélkül használhatjuk az alábbi édességekben.

Trüffel, bonbon

A sűrű csokiszósz, de akár a hígabb, lehűtött öntet is olyan állagot vesz fel, ami lehetővé teszi, hogy bonbonokat gyúrjunk belőle. Ehhez egyszerűen pihentessük pár óráig a keveréket a hűtőben, majd egy kanál és a bevizezett kezeink segítségével formáljunk bonbonokat. Forgassuk őket kakaóporba, kókuszreszelékbe vagy darált mogyoróba.

Keksz

Még csokisabbá tehetjük a kedvenc kekszünket (legyen alapból csokis, gyümölcsös vagy magos), ha félig vagy teljesen belemártjuk a csokiöntetbe. Erre is inkább a sűrű szósz alkalmas, ugyanis ez könnyedén megszilárdul majd a hűtőben. Ha túl híg lenne a szószunk, adjunk hozzá több csokit.

Csokiöntet

Ehhez a felhasználási módhoz pont a hígabb szósz az előnyös. Ezzel leönthetjük a kedvenc piskótánkat vagy más, lágyabb süteményt, esetleg fagylaltot is.

Csokimousse

Mivel félig tejszínből készül a szósz, ez azt jelenti, hogy majdnem teljesen kemény habbá verhetjük: így készül a két hozzávalós csokimousse. Ehhez egyszerűen verjük addig a csokis keveréket, amíg lágy és légies nem lesz. Vigyázzunk, nehogy túlkeverjük, mert ilyenkor a tejszín szétválik, darabos lesz.

Csokoládéfudge

Ez a dekadens, amerikai eredetű desszert úgy készül, hogy a csokiöntetet egy edénybe vagy tepsibe öntjük, hogy nagyjából ujjnyi vastag legyen. A tetejét megszórhatjuk magvakkal, pillecukorral, aszalt gyümölcsökkel vagy más tetszőleges feltétekkel. Miután megszilárdult a hűtőben, kis kockákra vághatjuk.

Forró csokoládé

A keverékből – egész hígra lazítva – főzhetünk belőle forró csokit is. Arra figyeljünk, hogy ne forraljuk fel teljesen az italt, mert ettől a tejszín összeugrik. Épphogy csak melegítsük kellő hőmérsékletűre, majd halmozzunk rá tejszínhabot, és már ihatjuk is.

Muffinok

Az apró sütemények közepébe rejthetjük vagy tetejére csorgathatjuk a gazdag öntetet, de akár a tésztába is keverhetjük, ha csokoládés ízt szeretnénk elérni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fantasztikus és praktikus ötletek a konyhába:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...