Kicsapódott csoki: ezért fehéredik ki a tábla, és így előzheted meg

Gyakran találkozhattunk már olyan csokoládéval, amin fehér, porszerű csíkok voltak, esetleg az édesség teljes felülete ilyen volt. Ha ilyen esetekben azon tűnődnénk, használható-e még a csoki, ne tűnődjünk tovább, itt a válasz.

Sokan aggasztó jelenségként tekintünk a kicsapódott csokoládéra, esetleg azt gondoljuk, hogy avas, romlott az édesség. Gyakran ezért végzi a szemetesben a csoki, pedig nem kéne, hogy megszabaduljunk tőle. A kicsapódott csokoládé teljesen ehető állapotban van, használjuk nyugodtan.

Kicsapódott csoki: ezért szürkült be a tábla, és így előzheted meg

Mi csapódhat ki?

A csokoládéban két alapanyag reagál a környezetre, ettől változik meg az édesség kinézete. Ez a két anyag a cukor és a kakaóvaj.

Mind a cukor, mind a kakaóvaj másra reagál, és a változás eredménye is eltérő lesz. Azonban mindkét eset a nem megfelelő tárolásra vezethető vissza (erről majd később lesz szó).

Miért történik ez?

A kakaóvaj a túlzott meleg hatására megolvad a csokoládéban. Ahogy újra megszilárdul, szürkés-fehéres csíkokat hagy maga után a táblában vagy szeletben.

Más eset a cukoré: ez a nedvességtől változik meg. Ha nyirkos helyen tartjuk a csokit, a felületén összegyűlik a víz, ami kivonja a cukrot belőle. Később, amikor a víz elpárolog, a csokoládé felületén marad a kicsapódott cukor.

A kakaóvajjal ellentétben a cukor nemcsak csíkokat hagy, hanem az egész külsejét bevonja a csokinak, az egész fehéres, „poros” lesz.

Láthatjuk tehát, hogy egyik kicsapódás sem penész vagy más káros anyag, hanem egész egyszerűen a csokoládé hozzávalóiból származik.

Hogyan előzhetjük meg?

Minden a tároláson múlik: egy jól záró, légmentes doboz a legjobb választás. Törekedjünk arra, hogy nagyjából 20℃ körül tartsuk. Ez lehet például a kamra, vagy a lakás egy minden évszakban hideg pontja.

Persze ez nehéz lehet ilyenkor, amikor egymást érik a meleg nyári napok. Ne engedjünk a csábításnak, hogy a hűtőbe tegyük a csokit: ezzel megelőzhetjük a kakaóvaj kicsapódását, de ugyanezzel a lépéssel elősegítjük a cukorét (a hűtő túl nedves környezet).

Süthetünk vele?

A válasz természetesen igen. Ne dobjuk ki a kicsapódott csokoládét, inkább süssünk belőle valami finomat. Ha megolvasztjuk, vagy belesütjük valamilyen édességbe, még a furcsa szürkeség is eltűnik majd róla, olyan lesz, mint új korában.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Semmi nem vész kárba egy okos konyhában:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...