Nincs többé összeesett tejszínhab: tedd stabillá néhány okos trükkel

A tejszínhab frissen a legfinomabb és a legszebb, ahogy légies halmokban tornyosul a kedvenc desszertünk tetején. Persze néha úgy hozza az élet, hogy egy kicsit előre kell készülnünk, hogy ne legyen nagy rohanás a főzésből. Ahhoz, hogy a tejszínhab megőrizze legjobb tulajdonságait, vessük be a lenti trükkök egyikét.

Nincs is szomorúbb látvány egy tál összeesett, kissé szétfolyt tejszínhabnál. Gyakori probléma lehet ez: előre felvertük a tejszínt, és hosszabb ideig állni hagytuk a pulton, netán bent a hűtőben, amíg mással foglalkoztunk. Sajnos ebből az állapotból már nagyon nehéz visszahozni a tejszínhabot, ezért érdemes még a készítés során tenni valamit azért, hogy akár órákkal később is légies és stabil maradjon.

Nincs többé összeesett tejszínhab: tedd stabillá néhány okos trükkel

Extra hozzávalók

A tejszínhab stabilizálását elősegítő módszerek két nagy kategóriába esnek: javíthatunk az állagon valamilyen plusz alapanyag hozzáadásával, általában még a keverés előtt. Vagy nem teszünk bele semmi mást a tejszínbe, csupán a felverés technikáján változtatunk valamit.

A stabil tejszínhab egyik legbiztosabb módszere a zselatin használata.

Sütemények és desszertek készítésénél amúgy is gyakori szereplő, a cukrászatban is sokszor használják. Ahogy képes krémeket megóvni a széteséstől, ugyanúgy meg tudja tenni ezt a tejszínhabbal is. Mielőtt hozzáadjuk, egy kevés vízben oldjuk fel, majd folyamatos keverés mellett csorgassuk a félig felvert habhoz.

Szintén csodákat érhetünk el a keményítővel. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a csomóktól, először keverjük el porcukorral a keményítőt, majd adjuk a tejszín egy részéhez, és forraljuk fel (ne főzzük). Hűtsük ki teljesen, és adjuk fokozatosan a maradék tejszínhez, amikor az már kezd habbá válni, de még nem teljesen kemény.

Hasonló eredményhez vezet, ha egy kevés tejfölt, görög joghurtot vagy krémsajtot adunk a tejszínhez, és azzal együtt verjük habbá. Mivel ezek a tejtermékek általában zsírosabbak, mint a tejszín, segítenek hosszabb ideig megtartani a nagy fáradsággal belekevert levegőt, tartósabb lesz a hab könnyed állaga.

Ügyes technikák

Egy másik utat választva, különböző extrák hozzáadása nélkül is elérhetjük a célunkat. Ehhez csupán a klasszikus tejszínhab-felverés technikáján kell változtatnunk.

A kézi mixerről váltsunk botmixerre vagy késes aprítóra, ezek ugyanis erősebb, tartósabb habot hoznak létre a tejszínből. Azonban vigyázzunk, sokkal gyorsabban elvégzik a feladatot, és ha nem figyelünk oda akár csak egy pillanatig, vaj lesz a tejszínünkből.

Elvileg az is segít, ha egy tál helyett sűrű szűrőben tároljuk a habot. Érdemes alátenni valamit, hogy ha netán elkezdene csöpögni, ne a pult legyen tiszta ragacs.

Ha utólagos megoldást keresünk, a hűtőben tárolt tejszínhabot felhasználás előtt egy kézi habverővel keverjük át, ezzel újra erős szerkezetet adhatunk neki. Nem kell túlzásba vinni, néhány mozdulattal letudhatjuk a dolgot, és a hab visszanyeri régi fényét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai trükkök, amiktől egyszerűbb az élet:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...