Nincs többé összeesett tejszínhab: tedd stabillá néhány okos trükkel

A tejszínhab frissen a legfinomabb és a legszebb, ahogy légies halmokban tornyosul a kedvenc desszertünk tetején. Persze néha úgy hozza az élet, hogy egy kicsit előre kell készülnünk, hogy ne legyen nagy rohanás a főzésből. Ahhoz, hogy a tejszínhab megőrizze legjobb tulajdonságait, vessük be a lenti trükkök egyikét.

Nincs is szomorúbb látvány egy tál összeesett, kissé szétfolyt tejszínhabnál. Gyakori probléma lehet ez: előre felvertük a tejszínt, és hosszabb ideig állni hagytuk a pulton, netán bent a hűtőben, amíg mással foglalkoztunk. Sajnos ebből az állapotból már nagyon nehéz visszahozni a tejszínhabot, ezért érdemes még a készítés során tenni valamit azért, hogy akár órákkal később is légies és stabil maradjon.

Nincs többé összeesett tejszínhab: tedd stabillá néhány okos trükkel

Extra hozzávalók

A tejszínhab stabilizálását elősegítő módszerek két nagy kategóriába esnek: javíthatunk az állagon valamilyen plusz alapanyag hozzáadásával, általában még a keverés előtt. Vagy nem teszünk bele semmi mást a tejszínbe, csupán a felverés technikáján változtatunk valamit.

A stabil tejszínhab egyik legbiztosabb módszere a zselatin használata.

Sütemények és desszertek készítésénél amúgy is gyakori szereplő, a cukrászatban is sokszor használják. Ahogy képes krémeket megóvni a széteséstől, ugyanúgy meg tudja tenni ezt a tejszínhabbal is. Mielőtt hozzáadjuk, egy kevés vízben oldjuk fel, majd folyamatos keverés mellett csorgassuk a félig felvert habhoz.

Szintén csodákat érhetünk el a keményítővel. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a csomóktól, először keverjük el porcukorral a keményítőt, majd adjuk a tejszín egy részéhez, és forraljuk fel (ne főzzük). Hűtsük ki teljesen, és adjuk fokozatosan a maradék tejszínhez, amikor az már kezd habbá válni, de még nem teljesen kemény.

Hasonló eredményhez vezet, ha egy kevés tejfölt, görög joghurtot vagy krémsajtot adunk a tejszínhez, és azzal együtt verjük habbá. Mivel ezek a tejtermékek általában zsírosabbak, mint a tejszín, segítenek hosszabb ideig megtartani a nagy fáradsággal belekevert levegőt, tartósabb lesz a hab könnyed állaga.

Ügyes technikák

Egy másik utat választva, különböző extrák hozzáadása nélkül is elérhetjük a célunkat. Ehhez csupán a klasszikus tejszínhab-felverés technikáján kell változtatnunk.

A kézi mixerről váltsunk botmixerre vagy késes aprítóra, ezek ugyanis erősebb, tartósabb habot hoznak létre a tejszínből. Azonban vigyázzunk, sokkal gyorsabban elvégzik a feladatot, és ha nem figyelünk oda akár csak egy pillanatig, vaj lesz a tejszínünkből.

Elvileg az is segít, ha egy tál helyett sűrű szűrőben tároljuk a habot. Érdemes alátenni valamit, hogy ha netán elkezdene csöpögni, ne a pult legyen tiszta ragacs.

Ha utólagos megoldást keresünk, a hűtőben tárolt tejszínhabot felhasználás előtt egy kézi habverővel keverjük át, ezzel újra erős szerkezetet adhatunk neki. Nem kell túlzásba vinni, néhány mozdulattal letudhatjuk a dolgot, és a hab visszanyeri régi fényét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai trükkök, amiktől egyszerűbb az élet:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...