Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készül a tökéletes piskóta, szerintünk

A piskótakészítés ott szerepel az öt legrettegettebb konyhai mutatványok között. Ha nincs egy jól bevált recepted, most megmutatjuk, hogyan süss habkönnyű tésztát!

 

Ilyen a jó piskóta

Mi a cél? Milyen legyen a végeredmény? Itt jönnek a tökéletes piskóta sarokpontjai, hogy tudj mihez igazodni.

Állag: pihe-puha, könnyű, lyukacsos, így levegős, nem dehidratált, ezért szaftos, és egy cseppet sem fojtós.

Alaprecept: tojás, cukor, liszt, 1:1:1 arányban, vagyis minden tojáshoz egy evőkanál cukor (20 g) és egy evőkanál liszt (20 g) kerül. A leggyakrabban használt recept alapján hat tojásból készül a tészta, a másik két alapmennyiség a négy és a nyolctojásos verzió. A vizes piskótába a hat tojássárgához hat kanál vizet csorgatunk a habosítás során.
Sütőpor egyáltalán nem kell hozzá! Egy csipet sót viszont mindenképpen tegyünk a fehérjéhez, hogy még keményebb legyen, és egy másik csipet só a liszt mellé sem árt.

A sütőtál előkészítése

Mielőtt a tojásokra vetnénk a pillantásunk, válasszuk ki a legalkalmasabb sütőformát. Lehet ez tortaforma, vagy tepsi, mindenképpen készítsük fel, még a munkafolyamatok megkezdése előtt. Kerülhet bele sütőpapír, vagy régi jól bevált módszer alapján ki is vajazhatjuk-lisztezhetjük, de csak a forma alját. Így sülés közben fel tud jönni szépen a tészta, nem gátolja semmi ebben, plusz kiszedéskor el tudjuk választani a piskóta alját a tepsitől.

Piskótakészítés lépésről lépésre

Ha nincs robotgépünk, legyen jó erős karunk! A fantasztikusan habos állag eléréséhez ugyanis a maximális mennyiségű levegőbuborékot kell bejuttatnunk a tésztába. Mindennek az alapja a csodás, fényes és kemény fehérjehab. Aztán habosítsuk cukorral a sárgákat szinte teljesen fehérre úgy, hogy már tényleg ne lehessen darabokat látni benne, legyen krémes állagú. Ekkor még ne eresszünk le, mert további türelmes munka vár ránk! A lisztet a cseppnyi sóval szitáljuk át egy külön tálba, így most már három tálunk lesz: egy fehérjehabos, egy sárgájahabos és egy lisztes.

Tudtad?

A fehérjékhez tehetünk egy csepp ecetet vagy citromlevet is só helyett, ezek is segítik a kemény habbá verését.

Keverési sorrend

Először kisebb adagokban keverjük a fehérjehabhoz a habosított cukros tojássárgákat egy spatulával úgy, hogy mindig csak egy irányban körözünk fentről lefelé. Menet közben pedig mindig forgassunk egy picit a tálon. Ezzel a módszerrel nem esik össze a fehérjehab, és forgatás közben plusz levegőt kerül a masszába.
Ezután nyúlhatunk a lisztes tálhoz, amiből ugyancsak kisebb adagokban szitáljuk át a lisztet a tojáshabhoz. A mozdulaton ne változtassunk, csak lapátoljunk és forgassuk át a tésztát, körbe-körbe.

Tudtad?

Ha úgy egyengeted el a tésztát a tepsiben, hogy középen vékonyabban, a szélein vastagabban áll a massza, akkor a sütés végére körülbelül egyforma magasan áll majd a piskóta teteje a tepsiben.

Sütés

  • Időben melegítsük elő 175 fokra a sütőt, hideg sütőbe sose tegyük a tésztát!
  • Az alul-felül sütési módozatra állítsuk a sütőt, a légkeverő idő előtt bebarnítja a piskóta tetejét, és közben nem sül meg a belseje.
  • A gőzölő funkciót tilos bekapcsolni, a gőz nem tesz jót a tésztának. Ha úgy látjuk, hogy sülés közben is sok gőz keletkezik, akkor az ellen úgy védekezhetünk, ha egy nagyon pici résnyire nyitva hagyjuk a sütőajtót. Folyamatosan viszont ne nyitogassuk, mert a hidegtől lehuppan, összeszottyad a tésztánk.
  • Ha túl gyorsan barnulna a teteje, vegyük kicsivel alacsonyabbra a hőfokot.

Hűtés

Sütés után hagyjuk a tepsiben hűlni a piskótát, csak utána vágjuk fel, emeljük ki. A tortaformát se csatoljuk ki egyből, langyosan már áttehetjük egy rácsra hűlni a kerek piskótát.  Ha nem engedné el a forma szélét a tészta, akkor forgassunk körbe nagyon óvatosan a formának nyomva egy lapos kést, úgy válasszuk szét.

Vágás, töltés

Kihűtés után már felvághatjuk a tortaformában sütött piskótát, ebben segítségünkre lehet egy forgótányér és egy nagyon éles, hosszú pengéjű kés, vagy egy erre a célra kitalált konyhai fűrész. Ha az utóbbi eszköz nem áll rendelkezésünkre, akkor jelöljük be a szeleteket. A vágás közben pedig az egyik tenyerünket minden esetben tartsuk óvatosan a piskóta tetején, így nem mozdul el a tészta vágás közben.

A töltésre szánt krém vagy lekvár legyen jó sűrű, hogy nem mocorogjon, pont ott maradjon, ahová kentük. A jó állagú krémet kívülre is felvihetjük. Habkártyával könnyedén bevonhatjuk mindenhol a tortát, a kártya másik oldalán található recés végével pedig körbehúzhatunk egy mintát. A szélére és a tetejére is kerülhet további díszítés az alkalmazott recept alapján.

Piskótatekercs

Ehhez a sütifajtához mindenképpen a vizes piskóta receptjét alkalmazzuk, sokkal könnyebb lesz vele dolgoznunk. A bekevert tésztát rögtön terítsük szét vékonyan, egyenletesen a sütőpapírral takart tepsin. Formázzuk szögletesre, és helyezzük az előmelegített sütőbe úgy 10-15 percre sülni. Figyeljük folyamatosan, ne piruljon, ne száradjon túl. Amint elkészül, azonnal vegyük ki a sütőből, és egy nedves, de nem vizes konyharuhára fordítsuk át. Húzzuk le a hátuljáról a sütőpapírt úgy, hogy a tészta ne sérüljön, majd azonnal tekerjük fel a hosszabb oldala felől. Hagyjuk hűlni úgy 20-25 percig legalább, csak utána tekerjük ki újból, és töltsük meg az előre elkészített krémmel. Tekerjük vissza a kendőbe, és tegyük hűtőbe pár órára, de akár egy éjszakára, hogy a tökéletes formáját megtartsa, és könnyen vághassuk majd.

fotó: Sallai Márk

Ezek is érdekelhetnek még:

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

trópusi fóka
trópusi fóka Sun, 2019-10-06 00:15

Ki és mikor találta ki, hogy az ember használja fel és egye meg a tyúk(ok) petesejtjeit? Vajon milyen elmeállapotban volt ekkor? És ha ezt kitalálta, miért nem jutott eszébe, hogy süssük-főzzük (és együk meg) az emberi petesejtet is?