Ezen múlik, hogy tényleg finom lesz-e a csokis sütid

Magában enni is imádjuk, de rengetegszer használjuk sütemények receptjeiben is a csokoládét. De vajon jól? Most minden kiderül az ideális választásról: forma, íz és él a górcső alá kerül.

Talán meglepő, de igen sokat számít, hogy milyen csokoládét használunk a süteményeinkhez. Nagymértékben befolyásolhatja a kimenetelt, ha nem megfelelő alapot választunk az édességeinkhez, ezért érdemes megismerni a leggyakrabban kapható íz- és alakvariációkat. Édesszájúak figyelem, a cikkben minden a csokoládéról fog szólni.

Ezen múlik, hogy tényleg finom lesz-e a csokis sütid

A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét…

Elöljáróban annyit érdemes megjegyezni, hogy mindig olyan csokival süssünk, amit hajlandóak lennénk önmagában, „nyersen” is megenni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ne használjunk rossz minőségű alapanyagot, mivel ez negatív hatással lesz a süteményünkre is, mind ízben, mind állagban.

Persze ne lendüljünk át a túloldalra sem: nincs értelme a legmagasabb minőségű csokoládét süteménybe tenni, a standardot valahol középen lőjük be.

A magyar boltokban leggyakrabban előforduló csokoládék három eltérő formában jelennek meg: a tábla, pasztilla és a kakaópor mind másra képes, nem használhatjuk őket csak úgy össze-vissza.

A nagy többség valószínűleg táblát tesz a kosarába: ez a kiszerelés ugyanis szinte mindenre jó: felvághatjuk vagy törhetjük kisebb darabokra kekszekhez vagy olvasztási célokra, de reszelhetünk is belőle, ha dekorálni szeretnénk. Talán az egyetlen hátulütője, hogy többet kell vele dolgozni, és az is, hogy egyeseknek nem szimpatikusak a kisebb-nagyobb darabok.

Ha egyforma, katonás rendet szeretnénk a süteményeinkben, nyúljunk a pasztilla felé. Ezek az apró drazsék nagyszerűek, ha nagyjából egységes kinézetet és textúrát szeretnénk adni egy keksznek vagy gyümölcskenyérnek. Szintén előnyös a használata, ha olvasztani szeretnénk, mert gyorsabb lesz a folyamat, mint a tábla egyenetlen kockáival. Ugyanezen okból krémek és pudingok készítésénél is jobban működik.

Ugyan technikailag nem csokoládé, de a jó minőségű kakaópor is beletartozik a felsorolásba. Ezt akkor használjuk, ha egyenletes csokoládéízt és színt szeretnénk az édességünkbe. Például egy kevert sütemény vagy kuglóf ilyen jellegű alapanyagot kíván meg.

Az ét-tej-fehér háromszög

Nyilván az íz nagyrészt a személyes preferenciáktól függ, de azért mégis vannak olyan receptek, ahol kénytelenek vagyunk kötni az ebet a karóhoz. Ahhoz, hogy mindig eltaláljuk az ízek megfelelő harmóniáját, vegyük figyelembe a következő dolgokat.

Az étcsokoládé (vagyis ideálisan bármi 60% kakaótartalom fölött) nagyon karakteres ízű alapanyag, ami viszonylag kevés cukrot tartalmaz. Ez két dolgot jelent számunkra: egyrészt nem szabad elnyomnunk más, erőteljes hozzávalókkal az aromáját, másrészt gondoskodnunk kell a megfelelő (de nem túlzott) édesítésről. Olyan receptekben használjuk, ahol fontos az igazi csokoládéíz és mélybarna szín.

Akkor vegyük elő a tejcsokoládét, ha inkább az édesebb kakaós ízvilágot szeretnénk megidézni. Mivel ebben a fajtában több a cukor, vigyáznunk kell majd a további édesítők hozzáadásával, nehogy túl émelyítő süteményt kapjunk. Gyerekbarátabb receptekben, vagy olyan süteményekben, ahol más íz is jelen van (például valamilyen gyümölcs), kiváló helye lesz.

A fehér csokoládé tulajdonképpen csak névleg tartozik a csokik közé, mivel kakaó szárazanyag nincs is benne, csak kakaóvaj és cukor. Persze ennek is meg van a maga helye: olyan desszertekben érdemes használni, ahol esetleg vannak sósabb, komplexebb ízek is, amik képesek ellensúlyozni a fehér csokoládé intenzív édességét.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A házi sütemények összes titkára fény derül:

Címlapról ajánljuk

További cikkek