17 recepttipp a spárgaszezon idejére

Itt a spárgaszezon, vadásszunk a receptek között, mert nem tart sokáig! Mi pedig mutatunk 17 tippet, hogyan fogyasszátok ezt a rendkívül alacsony kalóriatartalmú zöldséget!

Ennél szerintem tényleg nem kell több tavasszal - szezonális, friss zöldség, 100 grammonként mindössze 20 kcal (!) energia- és 4 g szénhidráttartalommal, magas élelmirost- és káliumtartalommal.

Én legjobban simán kicsit előfőzve, grillezve szeretem, ill. leveles tésztán mascarponés krémre fektetve - ez utóbbi kedvenc vendégváró falatom. De változatosan elkészíthetjük levesnek is, rakott zöldségnek is, hús-, halételeink mellé köretként vagy saláta formájában - ezt igazolja az itt összegyűjtött 17 étel receptje is.

A furi szag - az megvan?

Már 300 évvel ezelőtti források is foglalkoztak a spárga vizeletben megjelenő karakteres szagával. Azt mára már kiderítették a kémikusok, hogy maga a szag a spárga emésztése során létrejövő kéntartalmú vegyületek eredménye, amelyek, mivel a lebomlás gyorsan történik, már 15-30 perccel a zöldség elfogyasztása után megjelennek.

Ugyanakkor az is tény, hogy nem mindenki érzi ezt a jellegzetes szagot. Ennek pontos okára azonban még nem sikerült fényt deríteni - egyes kutatók szerint van, akinél nem is jelenik meg ez a szag, mások szerint azonban mindig jelen van, de az egyén szaglóreceptorai nem képesek ezt érzékelni.

Olvasd el!

Top 13 cukormentes epres desszert

  1. 1.

    Grillezett spárga balzsamecettel

  2. 2.

    Roston sült spárga

  3. 3.

    Spárga-édeskömény saláta gyömbéres vinaigrette-tel

  4. 4.

    Spárga velencei módra

  5. 5.

    Citromos spárga saláta

  6. 6.

    Párolt spárga buggyantott tojással

  7. 7.

    Rakott spárga

  8. 8.

    Húsos-sajtos-zöldséges pite

  9. 9.

    Spárgakrémleves 7. - mentás-petrezselymes

  10. 10.

    Mentás-mogyorós spárgasaláta

  11. 11.

    Sáfrányos spárgakrémleves piros chilihússal

  12. 12.

    Spenótos saláta zöldspárgával és eperrel

  13. 13.

    Zöld spárga hollandi mártással

  14. 14.

    Balzsamecetes zöldspárga krémleves

  15. 15.

    Spárgás-póréhagymás csirke

  16. 16.

    Spárga leveles tésztába tekerve

  17. 17.

    Citromos-spárgás tészta

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!