Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Párolt spárga buggyantott tojással

Párolt spárga buggyantott tojással
Párolt spárga buggyantott tojással
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egészséges reggelire vágytam, némi zöldséggel. Ez lett belőle.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

A zöldspárga gazdagabb C-vitaminban, mint a halványított változata. Gazdag A- B1- B2- E-vitaminokban, és folsavat is tartalmaz. Több, mint 90%-a víz, így szinte semmi kalória sincs benne, és vízhajtó hatású. Ezen kívül tartalmaz még kalciumot, foszfort, vasat és káliumot. Vesekő eloszlatására használatos, méregtelenítő hatású, enyhén hashajtó, érszűkületre is jótékony hatású. A köszvényes, vesekövesek embereknek nem ajánlott a túlzott fogyasztása. Mindenki másnak sem ajánlott egymást követő napokon való fogyasztása.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Két nagy lábosban vizet forralunk. Az egyik a spárgához, a másik a buggyantott tojáshoz kell majd.
  2. A spárgák vastagabb végéből levágunk 2-3 cm-t, ezt kidobjuk. A zsenge részét beledobjuk a meleg vagy éppen, hogy csak gyöngyöző vízbe. 20-25 perc alatt megfő.
  3. Ha a második lábos víz felforrt, alacsonyabbra állítjuk a hőt, hogy csak gyöngyözzön. (Fontos felforralni, hogy a hő összekapja a tojás szélét, így nem folyik szét majd.) A négy tojást egyenlő távolságban belepottyantjuk a vízbe. Ezután a víz ne forrjon, esetleg csak gyöngyözzön, vagy azt se. Így átfő a tojás 10-15 perc alatt. Biztos jele, hogy a tojás kész, hogy a tojásfehérje áttetsző helyett fehér színűvé válik mindenhol.
  4. A spárgát leszűrjük, sóval, borssal megszórjuk. Szűrőkanállal ráemeljük a tojásokat. Még melegen fogyasszuk. Jó étvágyat!
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 711
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

sWaddyWaddy

Mióta szakács: 2013.09.01.
398 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan lépegető, Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – 0 vércsoport, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, vacsora
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
költség egy főre: nem olcsó receptek
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

spárga reggeli, párolt spárga, spárga buggyantott tojással reggelire

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csokoládé és rúzs
Csokoládé és rúzs / Csokoládé és rúzs Mon, 2015-06-15 10:58

Szia!

Ne haragudj, de nem nagyon értek egyet a recepttel például a buggyantott tojás elkészítésénél. Annak pont az a lényege, hogy ha felvágod, a közepe folyós és ráfolyik adott esetben a spárgára. 15 perc alatt végülis főzöl egy héj nélküli kemény tojást, ami (szerintem persze csak) de annyira nem passzol -vagy semmi extra a kicsit túlfőzött spárgával.

A buggyantott tojásnál tényleg lényeges, hogy összekapja a szélét a víz de ne forrjon folyamatosan, majd 3 perc alatt megfőzzük, hogy lágy maradjon a közepe és folyós.

A spárga ennyi idő alatt nem fő szét teljesen? Én eddig darabolva főztem a spárgát, ami 5 perc volt. Gyönyörű sötét zöld színe volt és finom roppanós, de átfőtt. Egészben persze gondolom több idő, de azt hittem hogy mondjuk 8perc kb...?

Nem kritizálni szeretnélek, kérlek ne érts félre:)! Csak ez így nem buggyantott tojás szerintem hanem kemény tojás, a spárgafőzést viszont ki fogom próbálni ilyen sokáig is, hogy milyen az íze, más lesz-e esetleg..:)

Köszi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2015-06-16 00:18

Szia Csokoládé és rúzs!
A kérdésedet csupán kíváncsiságnak és meglepődöttségnek vettem és magam sem vagyok kötekedős.
Mindenkinek más az ízlése, ha van egy bevált módszered ahhoz érdemes ragaszkodni, ezt magam is így teszem.
A recepthez tartozó kép a leírtak alapján készült.
Elektromos tűzhelyünk van, amihez évek kellettek, hogy hozzászokjam, mert lassabban melegíti fel az ételeket, de utána könnyen leég. Rászoktam, hogy csak lassan, gyöngyözve főzöm az ételeket.
Őszintén szólva nem is gondoltam, hogy ennyi külömbség van az elektromos és gáz tűzhely között, míg fel nem hívtad a figyelmem.
A buggyantott tojást én úgy szeretem, ha a sárgájának a széle már megszilárdult és csak a közepén van egy folyós rész. Ez sajnos egy tinédzserkori szalmonellával való találkozásra vezethető vissza. Nem untatlak a részletekkel.
A spárga az egyik kedvencünk. Néha kókuszzsírban pirítom és úgy is eltart 10-15 percig. Ezt is alacsony hőfokon készítem. A roppanós állapotnál épp, hogy csak puhábban szeretjük.
Remélem sikerült válaszolnom. Ha mégsem, akkor várom a további kérdéseket!

Csokoládé és rúzs
Csokoládé és rúzs / Csokoládé és rúzs Thu, 2015-07-30 11:33

Szia,
ne haragudj hogy csak most írok, nem láttam az értesítőt.. :(

Szóval teljesen meglepődtem, hogy ennyi különbség van az elektromos tűzhely és gáztűzhely között! Nem is gondoltam volna, hogy ez "számít".

Oh, hát a szalmonella után megértem, hogy ilyenekhez ragaszkodsz, igenis legyen benne szilárd:) Én ha 4-5 percig hagyom benne a gyöngyöző (nem bugyogva forr) vízben, akkor már majdnem kemény tojást kapok. A 4 perccel lesz olyan, ahogy te szoktad készíteni, vagyis hogy egy kis szilárd már van benne.

Kipróbáltam egyébként úgy a spárgát, hogy megpirítottam egy kis bacont és annak a zsírjában takarékon pirítottam.. NAGYON finom lett, de talán a párolt picit jobban ízlett -nem is tudom eldönteni ;)
Köszi a gyors választ! :)

170
zöldspárga 45 dkg
tojás 4 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint