r
Nosalty Logó

Zöld spárga hollandi mártással

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Zöld spárga hollandi mártással
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 336 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 1341 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 180 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    243 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    347 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    307 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    465 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    786 micro
Összesen 336 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    138 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    974 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    817.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    199 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    453 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    415.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1388 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    157 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    276 micro
  • Kolin:
    577 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1229 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    1861 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3143 micro
Összesen 1341 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    109.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    250 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    422 micro
Összesen 180 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A spárga készítése:
  2. Aspárgákat tisztítjuk (az oldalsó pikkelyszerű leveleket kell eltávolítani, illetve alulról számolva kb 3 cm magasságban körben levágni a héját) majd enyhén sós-cukros forró vízben gyöngyöztetve főzzük kb. 6-8 percig, majd azonnal jéghideg vízben hűtjük (hogy megőrizze a tartását és a színét.)
  3. Papírtörlővel vagy konyharuhával teitatjuk róla a vizet,majd tálalás előtt egy serpenyőben kevés olvasztott vajon óvatosan épphogy csak átforgatjuk. (kb. 1 perc alatt)
  4. Hollandi mártás késítése:
  5. Lassú vízgőz fölött (megj.: profik vastag falú serpenyőben, alacsony hőfokon készítik) a tojássárgáját csipet sóval és ugyanannyi kanál vízzel, amennyi a tojásunk, habverővel folyamatosan addig keverünk, míg habos állományú nem lesz (kb. kétszresére megnő) majd a vízgőzről levonva, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a vajat, kevés cayenne borsot és negyed citrom levét.
  6. Azonnal tálajuk.
  • Receptkönyvben: 304
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 121900
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 25.

Ajánló

Ha nincs tisztított vajunk, sima olvasztott vaj is megteszi, nem követünk el vele gasztro bűntettet. :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A magyar tévhitek top 10-es listájában dobogós helyezést ér el a hollandi mártás vs. tejszín dilemma. Ha egy szakács a világ bármely pontján megkérdezi Jean-Pierre-t, vagy Klaust, hogyan készíti a hollandi mártást, a hozzávalók között biztosan nem említ tejszínt. Ha ugyanezt Józsitól kérdezi meg, akkor igen. Ráadásul nem is elhanyagolható mennyiségűt. Szegény Józsi nem tehet róla, mert a "Veneszen" nőtt fel. Annak okát, hogy az említett tankönyv miért ír tejszínt a hollandi mártás hozzávalói között, homály fedi. Holott Auguste Escoffier, a legendás szakács a ’’Le Guide Culinaire’’ című korszakalkotó alapszakácskönyvének - kb. 5000 receptet tartalmaz - első kiadása 1903-ban jelent meg. Mi, magyarok több évtizeddel később sem vettük át az alapvetéseket, sőt magyar fordításban sem jelent meg. A hollandi mártás a francia konyha egyik anyamártása az öt közül, voltaképpen olyan, mint egy meleg majonéz, de olaj helyett vajjal - mégpedig tisztított vajjal készül. A tisztított vaj (beurre clarifié), az indiai konyhában ghí, a marokkóiban smer. A tiszított vaj lényege, hogy elválasztjuk a vajtól a nedvességet (tejet) és is így kinyerjük a tiszta zsiradékot. Elkészíthetjük házilag is (egyáltalán nem bonyolult, bár kissé időigényes), de pl. interneten a ghít meg is lehet rendelni. Sokkal tovább eláll, mint a sima vaj és a serpenyőben nem ég oda, valamint remekül felhasználható mártásokba. Tisztított vaj késztése: a kockára vágott jó minőségű (min. 80 % zsírtartalmú) vajat nagyon kis lángon olvasszuk fel. Célszerű nagyobb mennyiséget gyártani, 10-20 deka vajjal ne fogjunk neki. Közben szűrőlapáttal szedjük le a felesleges habot, majd pár percig állni hagyjuk, és a tiszta vajat óvatosan leöntjük az edény alján leülepedett fehér, írószerű részről. A hollandi mártás elkészítése talán bonyolultnak tűnhet, pedig nem az. Gyakorlat azért kell hozzá, ne ez legyen életünk első kísérletezéseinek tárgya! :) Bővebb sztori a blogomon.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.