r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb cseresznyebefőtt eltevése

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Ligeti Károly
Legegyszerűbb cseresznyebefőtt eltevése
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 123 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 735 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 59 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    72.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.2 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    159.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 123 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    436.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    193 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    187.3 g
  • Cukor
    158 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    956.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    350 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    782 micro
Összesen 735 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    35.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 59 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A leöblített üvegeket vizesen 3 percre mikróba helyezzük, és a legmagasabb fokozaton járatjuk. Evvel elvégeztük a csírátlanítást.
  2. A cseresznyét kiválogatjuk, csak az egészséges szemeket használjuk, alaposan megmossuk, ami azt jelenti, hogy az első vízben 15 percig áztatjuk, majd kétszer átöblítjük és lecsepegtetjük.
  3. Ezután üvegekbe rakjuk, az üvegek alját jól meg ütögetjük, hogy elrendeződjenek a szemek, és minél több férjen bele. Jól megrakhatjuk, mert a szemek zsugorodni fognak.
  4. Minden üvegbe 4 evőkanál cukrot szórunk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és lezárjuk a csavaros fedővel, ami alá befőző fóliát helyezünk. Az üveg fejre állításával meggyőződünk arról, hogy az üveg nem ereszt.
  5. Az üvegeket ezután egy magas falú tepsibe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, majd 180 fokon 40 percig "sütjük". Az idő elteltével elzárjuk a tüzet, és hagyjuk kihűlni. Másnap mehet a polcra.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x28x6
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 107
  • Össznézettség: 200614
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 22.

Ajánló

Én több éve így készítem a befőtteket, igaz csak cseresznye és meggy, még soha nem kellett kidobni egyet sem.

Receptkategóriák

Legegyszerűbb cseresznyebefőtt eltevése
Ligeti Károly 129 recept

Évekkel ezelőtt addig kutakodtam a neten, amíg sikerült összeszednem a befőtt készítés legegyszerűbb módját, az üvegek csírátlanításától a gyümölcs üvegbe helyezésén keresztül, a tartósításig bezárólag. Nincs csírátlanító kifőzés, macerás szirupkészítés, nagy fazékban dunsztolás és TARTÓSÍTÓ SZER!

Hozzászólások

sárgarigó

Nem robban szét az üveg, mivel rajta van a tet??

Ligeti Károly

Eddig egy üveg sem robbant szét. Fontos, hogy hideg süt?be kezdjük a melegítést. Az el?írt id? után a süt?ben h?l ki az üveg a tartalmával együtt. gyakorlatilag ugyan olyan vákuum keletkezik az üvegben, mint száraz dunszt után.

sárgarigó

A tet? csírátlanítása hogyan történik?

Ligeti Károly

Bef?z? fóliát használok minden tet? alá.

Sz. Ági

Kedves Károly, szimpatikus a recepted, különösen az tetszik, hogy nincs tartósítószer. ?szibarackot készülök eltenni a közeljöv?ben, és kíváncsi lennék, vajon használható-e ez a recept barackhoz is. Van valami ezirányú tapasztalatod, vagy tanácsod? Köszönöm el?re is.

Ligeti Károly

Kedves Ági! Ezidáig csak meggyet és cseresznyét tettem el így, de szerintem m?ködik más gyümölcsökkel is. Kérdés a cukor mennyisége és a "sütés" id?tartama. Ha tetszik ez a módszer, érdemes 1-2 üveggel kipróbálni és a jöv? évi bef?zést a szerzett tapasztalatok alapján elvégezni. Remélem tudtam segíteni, ha mással nem, biztatással. Sok sikert kívánok!

nikolaussy

Kedves Károly! Nagyon örülök, h megtalaltam a receptjét! Tegnap 8 üveg cserensznye befottet raktam el, az ön által leirtak szerint. Valamiért nekem cukor maradt az üvegek alján. Ön szeint mi lehe a hiba és vajon így is elállnak- e a bef?ttek? Válaszát el?re is köszönöm! Szeretném a meggyet is hasonló teknikával készíteni, remélem azt sikerül jól....

Ligeti Károly

Kedves Nikolaussy! Szerintem nincs semmi baj, a cukrot az üveg mozgatásával (lötyögtetéssel) el lehet olvasztani, de id?vel a cukor az állásban is felolvad. Ha ily módon elkeveredett a cukor, akkor már nem fog megromlani a bef?tt. Hogy miért nem olvadt fel a cukor nem tudom, de a süt?be kerülés el?tt egy kicsit meg kell lötykölni az üveget. Remélem tudtam segíteni és sok sikert a meggyhez! :-)

nikolaussy

Kedves Károly! Köszönöm kedves szavait. Minden úgy történt, ahogy ön leírta! Már b? 3 hét elteltével, azt gondolom, ha " baj" lenne, megtörtént volna. Próba képp fel is nyitottunk egy üveggel, mennyei süti készült bel?le! Tökéletes! Szeretném megkérdezni,nincs- e esetleg hasonlóan csodás és tartósítószer mentes receptje lekvárra?! Már alig várom, hogy beérjen a meggy, és ezzel a módszerrel elrakhassam! Nagyon köszönöm, hogy megosztotta velünk.

Ligeti Károly

Köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy " baj" nélkül megúszta a cseresznye. Lekvár készítésben nincs nagy gyakorlatom, de amit eddig eltettem, azt az üvegek lezárása után, még forrón fejre állítottam 3-5 percig, majd ezután kerültek száraz dunsztba. Ezekben sem használtam tartósítószereket! Évekig elállnak, persze ha nem fogynak el hamarabb. A meggybef?tthöz sok sikert kívánok!

nikolaussy

Lassan be is érik a meggy. Azon gondolkodom, hogy esetleg magozva raknám el, mert a ferjemt?l kaptam, egy elég jól m?köd? meggymagozót. Ön szerint így is m?ködik a " technika"? Vizet nem raknék rá, cukrozás után be a süt?be...köszönöm, kellemes hétvégét kívánok!

Ligeti Károly

Nem tudom, még nem próbáltam víz nélkül, de ha a magozott meggy enged annyi levet, amiben a cukor feloldódik, még m?ködhet is! Én biztosan kipróbálnám egy-egy üveggel (víz nélkül, feléig töltve vízzel) és jöv?re annak alapján csinálnám, amelyik jobban beválik! További szép napot!

azaki

Én épp most eszem a finom bef?ttet pudinggal és gondoltam megnézem közben, hogy melyik recept alapján tettem el. Nagyon finom lett, én cseresznyét tettem el-kimagozva, mert nagyon kukacos volt, így kénytelen voltam megdolgozni vele :) Én még tettem minden üvegbe 3 szegf?szeget, cseresznyéhez nagyon passzol. Valóban egyszer? recept és egy sem romlott meg. Köszönöm!

Lill

Kedves Károly! Most vettem ki a süt?b?l a bef?tteket. Nekem megolvadt a fólia. Másnak is volt ilyen problámája?

Ligeti Károly

Kedves Lilla! Volt már nekem is ilyen fóliám. Szerintem nem probléma, mert csak a széle zsugorodik, nem befolyásolja a bef?tt izét, eltarthatóságát, legfeljebb nem szép látvány.

Sol12

Kedves Károly! Sütés el?tt fejére fordítottam az üvegeket és jól zárt, de a süt?ben mégis elkezdett ereszteni és szivárogni bel?le a cseresznye lé. Mi lehet a baj? Esetleg jobban forrt a kelleténél? vagy túl sok vizet tettem bele? Vagy nem csavartam jól rá? (de a süt? el?tt a rácsavarás jónak t?nt).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?

Masszi- Rigó Csilla

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.