r
Nosalty Logó

Töltött medvehagyma (Dolma)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Töltött medvehagyma (Dolma)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Összesen 532 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Összesen 1598 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Összesen 123 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1066.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    334 mg
  • Nátrium
    438 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    296.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    250 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    992 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    11579 micro
  • Lut-zea
    943 micro
Összesen 532 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.8 g

Zsír

  • Összesen
    52.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3199.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    1002 mg
  • Nátrium
    1315 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    888.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    750 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2977 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    34738 micro
  • Lut-zea
    2830 micro
Összesen 1598 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    227 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2652 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 123 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A töltelékhez

  1. Először készítsük el a tölteléket. Egy fazékban dinszteljük meg a hagymát az olajon, majd amikor már üveges, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát is. Pár percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paprikapasztát. 1-2 percig karamellizáljuk, majd szórjuk bele a fűszereket.
  2. Öntsük a fűszeres alapra a bulgurt és a lencsét, keverjük el, és hagyjuk 1 percig pirulni. Majd öntsük fel a víz és a passzírozott paradicsom keverékével. Ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Miután felforrt, takarékon, félig nyitott fedő alatt főzzük készre. Amennyiben szükséges, pótoljuk a folyadékot.
  3. Ha kész a töltelék, szedjük ki egy tányérra, hogy nagyjából ki tudjon hűlni. Közben készítsük elő a leveleket.

A főzéshez

  1. A medvehagymát mossuk meg, majd távolítsuk el róla a vaskosabb szárrészeket. Szárítsuk meg konyharuhával, hogy ne legyen túlságosan vizes. A sajtot vágjuk kisebb kockákra, hogy beleférjenek majd a csomagokba.
  2. A leveleket úgy tegyük magunk elé, hogy a hosszabbik oldaluk nézzen felénk. Vegyünk ki egy teáskanálnyi tölteléket, majd helyezzük a levél közepére. Tegyünk a közepébe egy kocka sajtot. Két oldalról hajtsuk be, majd csavarjuk fel a medvehagymát, és a töltött levelet tegyük egy nagyobb fazék aljára. Folytassuk a töltögetést, és a kész leveleket fektessük egymás mellé a fazékban, körkörösen elrendezve. Ha sok készül, egymásra is helyezhetjük őket. Mindig az az oldala nézzen lefelé, ahol a levél vége található, nehogy szétnyíljanak a csomagok.
  3. Amikor az összes töltött levél belekerült a fazékba, öntsük fel az edényt annyi sós vízzel, amennyi épphogy csak ellepi a legalsó réteget. Lefedve, alacsony lángon gyöngyözve főzzük 25 percig. Ha elforrna a víz, pótoljuk.

A tálaláshoz

  1. Miután elkészültek a csomagok, hagyjuk kissé kihűlni, majd tálaljuk őket joghurttal, előételként vagy köretként.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 516
  • Feltöltés dátuma: 2022. április 26.

Receptkategóriák

Töltött medvehagyma (Dolma)
Lakos Benedek 263 recept

Van pár hét a tavasz közepén, amikor szinte minden a medvehagymáról szól. Ez az időszak pedig még mindig tart egy kicsit, tehát jöjjön most egy kissé szokatlan, de mégis nagyon ízletes recept: a töltött medvehagyma.

Hozzávalók

A töltelékhez

A főzéshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek