Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta gazdagon Grétitől

Töltött káposzta gazdagon Grétitől
Töltött káposzta gazdagon Grétitől
190 perc / előkészület: 40 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A töltött káposzta gyerekkorom óta a kedvenc ételem. Soha nem ettem meg a húst, és a töltött paprikát sem szerettem, csak a káposztát. Nem tudom megmagyarázni miért. Ez a recept úgy született, hogy mivel mindenféle változatát szeretem, (így mindegyik ízét egyszerre szeretném érezni) ezért beledolgoztam minden földi jót. Nekem ez a tökéletes töltött káposzta. Karácsonykor kihagyhatatlan fogás családunkban!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Karácsonykor egy kicsit több időnk van a konyhaművészetre, sőt magunk is nagyot szeretnénk domborítani a családtagok előtt. Év közben ritkán van alkalmam ilyen nagy és hosszadalmas főzésre. Ezzel a finomsággal ezért általában ilyenkor rukkolok elő. Mindenki számít rá, de azt hiszem én várom a legjobban. Van aki tejföllel bolondítja, én nem rontanám el az ízét semmilyen tejtermékkel. Frissen szelt kenyér viszont mindenképpen kell hozzá. Mivel tunkolnánk ki azt a finom szaftját?

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fejes káposztát levelire bontva forróvízbe tesszük, hogy kissé kiázzon. Én a vágott káposztát nem szoktam átmosni, de aki úgy gondolja, hogy erős az íze, az tegye meg bátran.
  2. A hagymát megpucoljuk, és az egyiket nagyon apró kockákra vágjuk. A bacont és a paprika felét ugyancsak kicsi kockába vágjuk.
  3. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a darált húst rizzsel, baconnal, paprika kockákkal, hagyma kockákkal, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.
  4. Akinek bírja a gyomra az tegyen a töltelékbe zúzott fokhagymát is, nagyon jó ízt ad az ételnek. Nálunk a családban vannak gyomorpanaszosok, úgyhogy én anélkül készítem a biztonság kedvéért.
  5. Az áztatott leveleket félbe vágjuk, ha elég nagyok, közben a közepükből kivágjuk a vastagabb részt. Ha nagyobb töltelékeket szeretnénk készíteni, akkor csak a levelek torzsához közeli részét vékonyítjuk el (késsel vékonyra vágjuk).
  6. A töltelékből gombócokat gyúrunk, melyeket egyenként belecsavarjuk egy-egy levélbe.
  7. A húsos szalonnát, a kolbászt, tarját és maradék hagymát 4-6 szeletbe vágjuk.
  8. Egy nagy lábas aljára szalonna darabokat teszünk, és elkezdjük a töltelékeket szorosan egymás mellé belehelyezni úgy, hogy közben a füstölt finomságokból és a hagyma szeletekből közéjük, melléjük teszünk egy-egy darabkát. A vágott káposztából babérlevelek és borsszemek kíséretében minden sor fölé tegyünk egy keveset.
  9. A maradék paprikát félbe vágjuk, a paradicsomokat negyedeljük, és oldalra vagy a töltelékek tetejére helyezzük. A mosott friss zöldekkel, petrezselyemmel, zellerrel zárjuk a sort, majd felöntjük az egészet vízzel, hogy ellepjen mindent.
  10. Közepes lángon főzzük a káposztát másfél óráig, közben figyeljük, ha elfő róla a víz, akkor pótoljuk.
  11. Egy kanál segítségével vegyük ki, és gyűjtsük egy mixeredénybe a lábasból a zöldeket (szárukat vágjuk le), a hagymát és a paradicsomot, paprikát (héjukat húzzuk le).
  12. Kanalazzunk melléjük paradicsompürét, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, akár erőssel is, és turmixoljuk simára az egészet.
  13. Öntsük a káposztára a paradicsomos levet. Óvatosan mozgassuk meg fakanállal a töltelékeket, hogy mindenhová eljusson az értékes, ízes lé, és főzzük vele össze még fél órán keresztül.
  14. A tűzről levéve, letakarva hagyjuk pihenni még fél órát minimum. Ízlés szerint tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 13 290
elküldve: 4
receptkönyvben: 146
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
282 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta, savanyú töltött káposzta baconnel

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Mon, 2017-01-09 13:14

Tegnap erre tettem le a voksom.
Megfőztem, kitűnő volt, elfogyott, dícsérték
Annyi különbséggel készítettem, hogy, nem nagyon kedveljük a káposzta levelet, tehát vágott káposztába csomagoltam a gombócokat, és nem tettem bele kolbászt, de az ízesítése kitűnő volt.
Köszi!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Tue, 2017-01-10 00:52

Jaj, de jó! Nálunk is volt karácsonykor egy hatalmas adag, aminek a legnagyobb részét én pusztítottam el. Egyszerűen nem tudok ellenállni neki! Egészségetekre! Üdv, Gréti

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2014-09-22 15:49

Kedves Andi! Örülök, hogy megegyezik az ízlésünk! Szerintem is ez a legfinomabb. Egészségetekre! Üdv, Gréti

andilawyer
andilawyer Mon, 2014-09-22 14:37

Kedves Gréti!

Mától Nekünk is ez a tökéletes töltött káposzta! :-) Ez mindegyiket fölülmúlja, amit korábban készítettem, köszönöm, hogy megosztottad!

Andi

560
savanyú káposzta 50 dkg
savanyú káposzta 40 dkg
darált marhahús 60 dkg
bacon 20 dkg
rizs 0.5 bögre
füstölt-főtt tarja 25 dkg
lángolt kolbász 20 dkg
kolozsvári szalonna 10 dkg
bors 1 teáskanál
paradicsom 2 közepes db
paprika 1 közepes db
vöröshagyma 2 nagy db
sűrített paradicsom 70 g
petrezselyem 1 csokor
zellerlevél 2 db
babérlevél 4 db
fűszerpaprika 3 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint