Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott kelkáposzta tekerve

Rakott kelkáposzta tekerve
Rakott kelkáposzta tekerve
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a rakott, göngyölt ételeket. Változatossá teszik étkezésünket, nem főzelék, mégis zöldséges. Különféle fűszerezéssel még egyfajta étel is változatossá tehető.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát rádobjuk. Mikor ezek megdinsztelődtek (ne piruljanak le, mert attól keserű lesz), rádobjuk a darált húst. Fehéredésig dinszteljük.
  2. Közben rászórjuk a majoránnát, a borsot és a sót. Hozzáadjuk a paradicsompürét. Rászórjuk a pirospaprikát, és kevés vízzel felengedjük.
  3. Közben keményre főzzük a három tojást, és apróra vágva hozzáadjuk ehhez a töltelékhez.
  4. Hozzáöntjük a rizst, és addig pároljuk, míg a rizs puha lesz.
  5. A kelkáposzta leveleit (megszabadítva a középső, vastag résztől úgy, hogy a levelet elfektetve, a kést szinte vízszintesen húzva „lefaragjuk” azt) forró vízbe dobjuk 4-5 percre, hogy megpuhuljon, így könnyebb betekerni.
  6. Mikor a kelkáposztalevelek már hajtogathatóak, lecsöpögtetjük, és kanállal beletesszük a tölteléket. Durván egy evőkanálnyi mindegyikbe. Először a levél oldalát hajtjuk be, majd hosszában feltekerjük. Nincs szükség így még összetűzdelésre sem, szépen egyben marad.
  7. A betöltött leveleket egy kivajazott/olajozott tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük, amelynek az aljára a maradék töltelékkel „megágyazunk”. Minden töltött levél tetejére egy evőkanálnyi tejfölt teszünk. Sütőbe tesszük, amíg a tejföl szépen rásül.
  8. Ha sok káposztalevelünk maradt, nyugodtan daraboljunk a töltelékek mellé (főleg, ha szeretjük a kelkáposzta intenzív ízét).
  9. Köret nélkül tálaljuk. Az íze olyan, mint a rakott kelé, mégis, kicsit más külsejű, más állagú. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 800
elküldve: 1
receptkönyvben: 129
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

M.Kata

Mióta szakács: 2009.10.14.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sertéshúsos töltött kelkáposztalevél, sütőben sült töltött kellevél

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szofi91
Szofi91 Tue, 2014-11-18 21:30

Elkészült, igaz diétás verzióban... Rizs nélkül, valamint a sűrített paradicsom helyett házi paradicsomlevet adtam hozzá, a tejföl helyett pedig natúr joghurtot használtam... Isteni finom a végeredmény!! Köszönöm a receptet! :)

mkata
M.Kata / mkata Wed, 2014-11-19 09:09

Nagyon örülök, hogy ízlett, kedves egészségedre :). Az általad leírt, lájtosabb változatot én is kipróbálom! Nagyon szívesen a receptet! :)

612
darált sertéshús 50 dkg
rizs 10 dkg
főtt tojás 3 db
füstölt szalonna 10 dkg
sűrített paradicsom 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 3 teáskanál
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 1 közepes fej
kelkáposzta levél 10 db
tejföl 3 dl
napraforgó olaj 1 ek