r
Nosalty Logó

Töltött káposzta gazdagon Grétitől

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Töltött káposzta gazdagon Grétitől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 554 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4425 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 142 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2319.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    275 mg
  • Nátrium
    1886 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    253.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    3160 micro
  • Lut-zea
    712 micro
Összesen 554 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    272.2 g

Zsír

  • Összesen
    290.4 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    588 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18558.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    261 mg
  • Kálcium
    506 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    426 mg
  • Foszfor
    2197 mg
  • Nátrium
    15090 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.2 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    2027.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    375 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    28 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    324 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    886 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    658 micro
  • Kolin:
    783 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    285 micro
  • β-karotin
    4049 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    25281 micro
  • Lut-zea
    5695 micro
Összesen 4425 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    597.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    486 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    814 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 142 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fejes káposztát levelire bontva forróvízbe tesszük, hogy kissé kiázzon. Én a vágott káposztát nem szoktam átmosni, de aki úgy gondolja, hogy erős az íze, az tegye meg bátran.
  2. A hagymát megpucoljuk, és az egyiket nagyon apró kockákra vágjuk. A bacont és a paprika felét ugyancsak kicsi kockába vágjuk.
  3. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a darált húst rizzsel, baconnal, paprika kockákkal, hagyma kockákkal, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.
  4. Akinek bírja a gyomra az tegyen a töltelékbe zúzott fokhagymát is, nagyon jó ízt ad az ételnek. Nálunk a családban vannak gyomorpanaszosok, úgyhogy én anélkül készítem a biztonság kedvéért.
  5. Az áztatott leveleket félbe vágjuk, ha elég nagyok, közben a közepükből kivágjuk a vastagabb részt. Ha nagyobb töltelékeket szeretnénk készíteni, akkor csak a levelek torzsához közeli részét vékonyítjuk el (késsel vékonyra vágjuk).
  6. A töltelékből gombócokat gyúrunk, melyeket egyenként belecsavarjuk egy-egy levélbe.
  7. A húsos szalonnát, a kolbászt, tarját és maradék hagymát 4-6 szeletbe vágjuk.
  8. Egy nagy lábas aljára szalonna darabokat teszünk, és elkezdjük a töltelékeket szorosan egymás mellé belehelyezni úgy, hogy közben a füstölt finomságokból és a hagyma szeletekből közéjük, melléjük teszünk egy-egy darabkát. A vágott káposztából babérlevelek és borsszemek kíséretében minden sor fölé tegyünk egy keveset.
  9. A maradék paprikát félbe vágjuk, a paradicsomokat negyedeljük, és oldalra vagy a töltelékek tetejére helyezzük. A mosott friss zöldekkel, petrezselyemmel, zellerrel zárjuk a sort, majd felöntjük az egészet vízzel, hogy ellepjen mindent.
  10. Közepes lángon főzzük a káposztát másfél óráig, közben figyeljük, ha elfő róla a víz, akkor pótoljuk.
  11. Egy kanál segítségével vegyük ki, és gyűjtsük egy mixeredénybe a lábasból a zöldeket (szárukat vágjuk le), a hagymát és a paradicsomot, paprikát (héjukat húzzuk le).
  12. Kanalazzunk melléjük paradicsompürét, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, akár erőssel is, és turmixoljuk simára az egészet.
  13. Öntsük a káposztára a paradicsomos levet. Óvatosan mozgassuk meg fakanállal a töltelékeket, hogy mindenhová eljusson az értékes, ízes lé, és főzzük vele össze még fél órán keresztül.
  14. A tűzről levéve, letakarva hagyjuk pihenni még fél órát minimum. Ízlés szerint tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 140
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 19399
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 19.

Ajánló

Karácsonykor egy kicsit több időnk van a konyhaművészetre, sőt magunk is nagyot szeretnénk domborítani a családtagok előtt. Év közben ritkán van alkalmam ilyen nagy és hosszadalmas főzésre. Ezzel a finomsággal ezért általában ilyenkor rukkolok elő. Mindenki számít rá, de azt hiszem én várom a legjobban. Van aki tejföllel bolondítja, én nem rontanám el az ízét semmilyen tejtermékkel. Frissen szelt kenyér viszont mindenképpen kell hozzá. Mivel tunkolnánk ki azt a finom szaftját?

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A töltött káposzta gyerekkorom óta a kedvenc ételem. Soha nem ettem meg a húst, és a töltött paprikát sem szerettem, csak a káposztát. Nem tudom megmagyarázni miért. Ez a recept úgy született, hogy mivel mindenféle változatát szeretem, (így mindegyik ízét egyszerre szeretném érezni) ezért beledolgoztam minden földi jót. Nekem ez a tökéletes töltött káposzta. Karácsonykor kihagyhatatlan fogás családunkban!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek