r
Nosalty Logó

Tökmagos kenyér Évi néni konyhájából

Évi néni
Tökmagos kenyér Évi néni konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

611
Kalória
20.2g
Fehérje
109.2g
Szénhidrát
10.5g
Zsír
88g
Víz
5.4g
Koleszterin
9.3g
Élelmi rost
3.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 611 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3666 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 245 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1301.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    301 mg
  • Nátrium
    744 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    109.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    88 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 611 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    121.1 g

Zsír

  • Összesen
    63.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7810.8 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    548 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    677 mg
  • Foszfor
    1807 mg
  • Nátrium
    4462 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    655 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

Víz

  • Összesen
    528 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    430 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    802 micro
Összesen 3666 kcal
  • 9% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    522.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    299 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    35.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 245 kcal

Elkészítés

  1. A 2 dl vizet meglangyosítjuk, beletesszük a nádmelaszt és az élesztőt, 3-4 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Kenyérsütőgépbe tesszük az öregtésztát, az élesztős-melaszos vizet, a joghurtot, tökmagolajat, sikért, aszkorbinsavat, burgonyapelyhet, rozskovászt, 1-1 marék tökmagot és napraforgómagot, felülre pedig a liszteket és a sót. Megdagasztjuk, 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát jól átgyúrjuk, kenyérformára alakítjuk, valamilyen fedeles edénybe tesszük (jénai, római tál, kacsasütő /én ez utóbbiba tettem/) , langyos vízzel lespricceljük, bevagdossuk a tetejét, megszórjuk tökmaggal, és lefedve 20 percig 50 fokon kelesztjük a sütőben.
  4. Ha újra megkelt, a sütőt feltekerjük 200 fokra, és 35 percig lefedve sütjük a kenyeret, aztán levesszük a fedőt és a hőt is 180 fokra, és még jó 10 percig barnítjuk a kenyeret.
  5. Ha megsült, rácsra téve hűtjük ki.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 38

Családom délután szólt, hogy nincs itthon kenyerünk. Mivel mindannyian szeretjük a rozsos kenyeret, nem volt kétség, hogy azt készítek. Szerencsére mindig csücsül a hűtőmben néhány adag öregtészta, így vacsorára el is készült a friss kenyér, ami a rozsliszttől és a tökmagolajtól, melasztól jó sötét lett.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...