Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökmagos kenyér Évi néni konyhájából

Tökmagos kenyér Évi néni konyhájából
Tökmagos kenyér Évi néni konyhájából
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családom délután szólt, hogy nincs itthon kenyerünk. Mivel mindannyian szeretjük a rozsos kenyeret, nem volt kétség, hogy azt készítek. Szerencsére mindig csücsül a hűtőmben néhány adag öregtészta, így vacsorára el is készült a friss kenyér, ami a rozsliszttől és a tökmagolajtól, melasztól jó sötét lett.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 2 dl vizet meglangyosítjuk, beletesszük a nádmelaszt és az élesztőt, 3-4 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Kenyérsütőgépbe tesszük az öregtésztát, az élesztős-melaszos vizet, a joghurtot, tökmagolajat, sikért, aszkorbinsavat, burgonyapelyhet, rozskovászt, 1-1 marék tökmagot és napraforgómagot, felülre pedig a liszteket és a sót. Megdagasztjuk, 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát jól átgyúrjuk, kenyérformára alakítjuk, valamilyen fedeles edénybe tesszük (jénai, római tál, kacsasütő /én ez utóbbiba tettem/) , langyos vízzel lespricceljük, bevagdossuk a tetejét, megszórjuk tökmaggal, és lefedve 20 percig 50 fokon kelesztjük a sütőben.
  4. Ha újra megkelt, a sütőt feltekerjük  200 fokra, és 35 percig lefedve sütjük a kenyeret, aztán levesszük a fedőt és a hőt is 180 fokra, és még jó 10 percig barnítjuk a kenyeret.
  5. Ha megsült, rácsra téve hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 113
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

magos kenyér, rozskenyér, napraforgómagos kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evapauer
Jolimami / evapauer Tue, 2012-03-20 23:41

Csak nyugodtan mazsolázz belőlük, hiszen azért vannak! Persze kételkedem, hogy az Év Szakácsának tudnék újat mutatni... Büszke vagyok rá, ha mégis sikerül. Puszi! Éva

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-03-20 21:39

Nagyon köszönöm. De Te is büszkélkedhetsz már jó néhány szépséggel. Szép napot! Puszi: Éva

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-03-20 22:11

Kedves Éva!

Elnézésedet kérem, de belementem az oldaladba és néhány receptet elmentettem oda. Ne haragudj, többet nem fordul elő. Üdv: Éva

611
öregtészta 25 dkg
melaszos nádcukor 1 teáskanál
friss élesztő 1 dkg
kovász 2 g
sikér 1 ek
aszkorbinsav 1 csipet
víz 2 dl
joghurt 2.5 dl
teljes kiőrlésű liszt 20 dkg
kenyérliszt BL80 40 dkg
1 ek
tökmagolaj 2 ek
burgonyapehely 5 dkg
tökmag 6 ek
napraforgómag 3 ek