Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magvas-krumplis kenyér élesztő nélkül

Magvas-krumplis kenyér élesztő nélkül
Magvas-krumplis kenyér élesztő nélkül
80 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy ideje különféle liszteket próbálgatok kenyerek és egyéb sütemények sütéséhez, ráadásul rákaptam az élesztő mentes receptekre. Innen-onnan összeszedve (és több nem túl sikeres eredmény után) született meg ez a változat. Tömör, de mégis puha, nem száraz, 5 napig is simán ugyanolyan az állaga. Meg ugye elvileg egészséges is (bár mindig mást kiáltanak ki egészségesnek...) :D.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Természetesen a liszt fajták variálhatóak, lehet csak sima búzalisztből is készíteni. A kukorica- és zabpehelyliszttel viszont nagy mennyiségben nincsenek jó tapasztalataim, nekem nagyon szárították a tésztát. (de lehet, én vagyok a béna :D )
A magvak is ízlés dolgai, ki mit és mennyit szeret, illetve a fűszerek variációja is végtelen, lehet hagymától kezdve az oregánón át bármit tenni bele. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és vízben (só nélkül) kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Ezután leöntjük róla a vizet, villával összetörjük, és langyosra hagyjuk kihűlni.
  2. Közben összekeverjük egy nagy tálban a száraz hozzávalókat, de a szezámmagból csak egy evőkanalat teszek bele, a másik evőkanál a tetejére megy.
  3. Egy pohárban vagy csészében összekeverjük a joghurtot, a vizet és az olívaolajat.
  4. Az összetört burgonyát és a joghurtos egyveleget is beleöntjük a száraz hozzávalókat tartalmazó tálba, és jól átkeverjük, kézzel kissé átgyúrjuk, hogy mindenhol összekeveredjenek a hozzávalók. Nem túl ragacsos, puha masszát kell kapnunk, de az sem baj, ha picit vizesebb vagy éppen szárazabb a tészta.
  5. Én egy kb.10x20x5cm méretű szilikon gyümölcskenyér-formát használok, de lehet kézzel is sütőpapírra formázni kerekre vagy hosszúkásra a kenyeret.
  6. Tetejét megkenjük pici vízzel, és megszórjuk egy evőkanál szezámmaggal, majd a forma közepét kissé bevágjuk.
  7. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Ezután rácson hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeletelhető. (az én sütőm elég erősen süt, így lehet kevés lesz a megadott 150 C másoknál!)
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x10x5 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 4 675
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

bbarbye

Mióta szakács: 2014.04.14.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

krumplis kenyér élesztő nélkül, magvas-krumplis kenyér, kenyér élesztő nélkül

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

413
burgonya 1 db
rizsliszt 150 g
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 75 g
tönkölybúza liszt 75 g
joghurt 100 ml
víz 100 ml
olívaolaj 2 ek
2 teáskanál
szódabikarbóna 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 1 ek
szezámmag 2 ek
napraforgómag 1 ek
tökmag 1 ek
dió 1 marék