Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rusztikus kenyér

Rusztikus kenyér
Rusztikus kenyér
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt hiszem ez lesz a kedvenc kenyerünk, de azért meg probálkozom más kenyérreceptekkel is.


hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 120 g rozslisztet, az élesztőt 165 ml vízzel simára keverjük, és lefedve kb. 16 órát kelesztjük.
  2. A megkelt elesztöt, a langyos tejjel, az olajjal, sóval, 2 tk köménymaggal, a maradék rozsliszttel és búzaliszttel összekeverjük, majd kb. 15 percig dagasztjuk.
  3. Meleg helyen 1 órát kelesztjük, majd ismét átdagasztjuk és cipót formálunk, amit srégen többször bevágunk. A cipót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  5. A cipót a felvert tojással bekenjük, majd a megmaradt köménymaggal megszórjuk.
  6. Betoljuk a sütőbe és 50-60 percig sütjük.

  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 482
elküldve: 1
receptkönyvben: 159
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1910 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: német
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

Köménymagos kenyér, rozsos kenyér, köménymagos-rozsos kenyér, köménymagos cipó, köménymagos-rozsos cipó

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kovács Eszter
Kovács Eszter Fri, 2012-11-02 16:45

Megsütöttem ezt a kenyeret és ugyanilyen lett,mint a képen! Isteni!
Annyi különbséggel,hogy nem tejet, hanem vizet tettem, a többi ugyanaz!
Üdv: Eszter

nyba
nyba Mon, 2011-11-28 00:27

Ja és a kovász se így készül , ez itt valami más mert ha gyorskovászt szerettél volna előállítani akkor arra se jó hisz az élesztőőő ennyi idő alatt elindulám !A kovász liszt és víz összekeveréséből készül a levegőben lévő erjesztőbaktériumok segítségével. Az élesztőbe millió élesztőgomba van beletuszkolva ami hát nem igen egészséges! Kovász készítese - 5dkg roszliszt - 6dkg meleg víz ne legyen forró , ezt hagyni kell érni sokáig.........és egyszer csak még egy két dolog elvégzése után kovász leszen belőle! de nem szaporítom tovább a kenyér készítés folyamatát ! a TE képeden egy ipari kovásszal készült kenyér látható szerény véleményem szerint !
-

nyba
nyba Mon, 2011-11-28 00:07

Mekkora lett ez a kenyér ? súlyra ? Mért kellett a tetejére a tojás? És ha a csak a tetejére raktad hol van róla ?
A vágást hogy sikerült rá rakni? Hányszor vágtad meg a kenyeret ? És mikor sütés elött vagy után ? Mert ez a kenyér itt nem az a kenyér ami a receptbe le van írva ! Ha roszlisztet használtál volna ehezz abba az arányba ahogy leírtad akkor annak látszania kellenne, ebből a mennyiségből ami itt levan írva ekkora kenyeret nem tudsz sütni még akkor se ha te vagy maga a pékek péke! A vágás a kenyerén ipari vágás , csak úgy mellesleg megjegyzem ha akkor vágod meg amikor te azt írod akkor az látszana a képen de ez a kenyér kb 1, 5 órás kelés után lett megvága! Ezen a kenyerén minimum 3 vagy négy vágás volt , ez egy bolti köményes kenyér , ugyan is te otthol a sütődbe ha nincs benne pára és hőlégkeverés és a többi ami kell ahozz hogy egy kenyér minden irányból egyenletesre süljön akkor Te ezt otthol nem sütötted meg ! Nos itt végig arról írsz hogy a cipó így meg úgy , csak úgy mellesleg megjegyezném hogy a képen látható kenyér egy vekni ! És látod a kenyér slusszát ? Mert én igen ! És még valami ovális cipó nincs ! és ahogy írod a sütőbe cipót raktál be na abból már utána nem lesz ovális ! Nézz utána hogy a kenyérnek a színét mi adja nem a tojás ez baromság ott kéne lenni a kenyér tetején a rántottának , de nincs ott ! A kenyér barnaságát a cukor adja a karamellizálódás!google okos dolgok vannak ott

glaser
Glaser / glaser Sun, 2011-12-04 10:03

Kedves Nyba! Köszönöm! Akkor en vagyok a pekek peke, mert ezt a kenyeret en sütöttem, ugy ahogy a recepteben le van irva. Sulyra a kenyer kb. 750 g volt. A tojas csak egy kis fenyt ad a kenyernek nem barnasagot. Es a tojast nem raraktam hanem csak megkentem vele a kenyeret ugy mint egy kalacsot szoktak, azon sincs rantotta tudtommal. Egy eles kessel kb. 4-szer vagtam meg a kenyeret, miutan veknive(cipova) formaltam. S azt, hogy en egy bolti kenyeret fenykepeztem le, kikerem magamnak. eszembe se jutna ilyesmi. Kellemes adventet kivanok neked es csaladodnak. Üdv Maria

brekancs
brekancs Sat, 2010-07-24 01:32

Szia! Koszi a valaszt. Hamarosan kiprobalom es majd elujsagolom. Krisz

brekancs
brekancs Thu, 2010-07-22 10:30

Fuu, de guszta. En is szeretnem megcsinalni, de lenne egy kerdesem mielott nekilatok. A kovaszt, szaritott elesztobol is meg lehet csinalni? Koszi.

glaser
Glaser / glaser Thu, 2010-07-22 17:05

En meg nem probaltam szaritott elesztövel kesziteni a kovaszt, ugyhogy biztosat nem tudok mondani. Gondolom meg lehet csinalni, de hogy hany gramm kell a szaritott elesztöböl nem tudom. Üdv Maria.

illesera
illesera Sun, 2010-05-09 14:40

OK, köszi, akkor megnyugodtam, majd megírom, hogy sikerült! :))) era

illesera
illesera Sun, 2010-05-09 13:44

Szia Glaser! 7 gramm élesztő?????? ez bizti? nekem kicsit kevésnek tűnik!!!!???? szeretném elkészíteni a receptedet, de nem szeretném elrontani, így hát légyszi segíts ! köszi, várom a válaszod , üdv era

glaser
Glaser / glaser Sun, 2010-05-09 13:49

Szia Era. Tenyleg csak 7 gramm elesztö kell meg akkor is ha kevesnek tünnik. Üdv Maria

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-02-25 17:18

Szia Glaser!
Csatlakozva Juditkához, tényleg gyönyörűséges a kenyered!!! Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt esetleg kenyérsütőgépben is lehet, vagy nem javaslod abban sütni.

glaser
Glaser / glaser Fri, 2010-02-26 10:33

Szia Monirit!
Szerintem meglehet a kenyersütögepben is sütni, de öszintem mondva hogy sikerül-e vagy nem azt nem tudom, mert en meg nem probaltam ki.

Juditka
Juditka / Juditka Fri, 2009-09-04 12:22

Szia Glaser!

Gyönyörű a kenyered!!!!!!! Egyet árulj el nekem, hogy Te milyen tepsibe/ formába raktad hogy ezt a kenyér alakot vegye fel? Vagy ha ovális jénai volt az hány literes ?

glaser
Glaser / glaser Fri, 2009-09-04 19:05

Szia Juditka!
Kösz a dicseretet. A kenyer nincs formaba sütve. Enyhen ovalis cipot formaztam a tesztabol s azt egy egyszerü sütölapon sütötem.

523
rozsliszt 220 g
friss élesztő 7 g
tej 150 ml
napraforgó olaj 2 teáskanál
2 tk
köménymag 4 teáskanál
finomliszt 300 g
tojás 1 db