r
Nosalty Logó

Szabolcsi töltött káposzta Grétitől

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Szabolcsi töltött káposzta Grétitől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Összesen 665 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Összesen 7983 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Összesen 130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.7 g

Zsír

  • Összesen
    40.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1995.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    1381 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.8 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    367.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    138 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    69 micro
  • β-karotin
    836 micro
  • β-crypt
    65 micro
  • Likopin
    6647 micro
  • Lut-zea
    801 micro
Összesen 665 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    392.3 g

Zsír

  • Összesen
    484.2 g
  • Telített zsírsav
    181 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    149 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    1038 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23948.1 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    431 mg
  • Kálcium
    1793 mg
  • Vas
    68 mg
  • Magnézium
    900 mg
  • Foszfor
    4122 mg
  • Nátrium
    16574 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    525.4 g
  • Cukor
    123 mg
  • Élelmi rost
    94 mg

VÍZ

  • Összesen
    4406.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1244 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    799 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    1662 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    118 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1652 micro
  • Kolin:
    1208 mg
  • Retinol - A vitamin:
    337 micro
  • α-karotin
    831 micro
  • β-karotin
    10028 micro
  • β-crypt
    777 micro
  • Likopin
    79767 micro
  • Lut-zea
    9608 micro
Összesen 7983 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    393.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1311 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 130 kcal

Hozzávalók

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Elkészítés

A töltelékekhez és melléjük

  1. A szalonna bőrös részét levágjuk, egy nagy lábasba dobjuk és közepes lángon kiolvasztjuk belőle a zsírt. Ha ez megtörtént kivesszük a lábasból, és félretesszük.
  2. A zsíron megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az ugyancsak apró kockába vágott 2 db paprikát és 2 db zellerszárt. Közben fűszerezzük sóval, borssal fűszerpaprikával, ha kell egy kevés sertészsírral/olajjal lazíthatjuk, így könnyebben hozzá lehet majd keverni a töltelékhez.
  3. A zellerlevelet és a petrezselymet felaprítjuk.
  4. A darált húsokat egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a párolt hagymás keveréket, az aprított zöldeket, a rizst, tovább fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, köménnyel és kézzel jól összedolgozzuk.
  5. A káposztaleveleket, ha túl nagyok, hosszában vágjuk ketté, a középen húzódó vastag részt vágjuk ki, ezzel nem lehet feltekerni.
  6. Az egyes levelekbe tegyünk egy nagy gombócnyi húsos tölteléket, hosszában kezdjük el feltekerni, majd oldalról hajtsuk be a káposzta szélét és tekerjük egészen fel.
  7. A lábasba tegyük vissza a szalonna bőrös részét, egy-két fokhagymagerezdet, nagyobb darabokba vágott kolbászt és húsos szalonnát, egy kevés szeletelt káposztát, és körbe-körbe rakjuk le a töltelékes káposztát. Minden sor közé-mellé tegyünk kolbászt, szalonnát, fokhagymát és vágott káposztát, egy kevés frissen őrölt borssal megszórhatjuk, egész borsra harapni nem olyan jó.
  8. A töltelékek tetejére tegyünk vágott káposztát, paradicsomot felezve, a maradék zellerszárat és paprikát szeletekbe. Locsoljuk le az egészet a passzírozott paradicsommal és egy kis vízzel öntsük fel, hogy ellepje a töltelékeket, majd közepes vagy alacsonyabb lángon, hogy ne forrjon csak gyöngyözzön hagyjuk főni úgy másfél-két órát, közben mindig pótoljuk az elfőtt levet. Csak óvatosan mozgassuk a töltelékeket, ne szakadjon szét egy töltelék sem.
  9. Ha hőálló tálba tesszük a töltelékeket, akkor sütőbe is tehetjük őket, de fent a főzőlapon jobban figyelemmel tudjuk kísérni az eseményeket.

A tálaláshoz

  1. Ekkor egy kis lével turmixoljuk össze a lebőrözött paradicsomot, zellerszárat és paprikát, ezzel dúsítsuk a káposzta levét.
  2. Tálaláskor felhabosított tejföllel, aprított petrezselyemmel díszítsük a tányéron a káposztát, kínáljunk mellé friss, házi kenyeret. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 54
  • Össznézettség: 3803
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 30.

Ajánló

Nem csak karácsonykor, ősztől-tavaszig nagyszerű lehet ez a fogás!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálunk mindig szabolcsi káposzta készült karácsonykor, Klári mama édes káposztába tekerte a tölteléket. Nálam az idők során csak annyi módosítást történt, hogy savanyú káposztát használok hozzá. Aki még nem próbálta a paradicsom és savanyú káposzta házasítását, ne ijedjen meg tőle, ez lesz a legjobb gasztronómiai élménye az ünnepek alatt!

Hozzávalók

A töltelékekhez és melléjük

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek