Töltött káposzta karácsonyra
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
188g savanyú káposzta36 kcal
-
29g káposztalevél7 kcal
-
50g sertéslapocka118 kcal
-
50g sertéscomb91 kcal
-
50g füstölt oldalas132 kcal
-
13g kolbász57 kcal
-
164 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
15g rizs54 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
6g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1500g savanyú káposzta285 kcal
-
228g káposztalevél57 kcal
-
400g sertéslapocka944 kcal
-
400g sertéscomb728 kcal
-
400g füstölt oldalas1053 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
200g kolozsvári szalonna1310 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
120g rizs430 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
11 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
50g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
41.5g savanyú káposzta8 kcal
-
6.3g káposztalevél2 kcal
-
11.1g sertéslapocka26 kcal
-
11.1g sertéscomb20 kcal
-
11.1g füstölt oldalas29 kcal
-
2.8g kolbász13 kcal
-
5.5g kolozsvári szalonna36 kcal
-
4.7g vöröshagyma2 kcal
-
3.3g rizs12 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g sertészsír4 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
1.4g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34 g
Zsír
-
Összesen 50.2 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2137.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 357 mg
-
Nátrium 1572 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 326.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 89 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 658 micro
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 272 g
Zsír
-
Összesen 401.4 g
-
Telített zsírsav 141 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 155 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 1034 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17101.4 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 302 mg
-
Kálcium 781 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 497 mg
-
Foszfor 2859 mg
-
Nátrium 12580 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 203.1 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 2610.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 321 mg
-
D vitamin: 713 micro
-
K vitamin: 372 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 793 micro
-
Kolin: 950 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 174 micro
-
β-karotin 1264 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5261 micro
- 8% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 473.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 348 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 72.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
1.5 kg savanyú káposzta
-
40 dkg füstölt oldalas
-
10 dkg kolbász
-
20 dkg kolozsvári szalonna
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
12 dkg rizs
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 ek fűszerpaprika
-
4 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek sertészsír
-
1 evőkanál finomliszt
-
0.5 dl víz
Elkészítés
- A füstölt húst előző nap beáztatjuk. (Bár erre igazából akkor van csak szükség, ha rendes, igazi házi füstölésű árut kaptunk. A legtöbb gyorsfüstöléssel kezelt húsárúnak elég egy alapos mosás, sajnos...)
- Másnap feltesszük főni. Attól függ, milyen húst kaptunk, addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. 1 - 1 és 1/2 órát.
- A rizst félpuhára főzzük, és leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük fére.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
- Kis lángon kiolvaszjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük, és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát.
- A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát.
- Öntünk hozzá egy fél dl vizet, és alaposan összedolgozzuk (a víz a tojás helyett van. A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.)
- A tölteléket elosztjuk 12 felé. Erre azért van szükség, mert így egyenlő méretű töltelékeink lesznek.
- A káposztaleveleket szemügyre vesszük: ha túl kemény torzsájuk van, azt kivágjuk, vagy klopfolóval kicsit megcsapkodjuk, hogy puha legyen, és fel tudjuk tekerni.
- A tenyerünkbe veszünk egy levelet úgy, hogy a torzsa nézzen felfelé. Középre helyezünk egy tölteléket, és először felülről, makd alulról hajtsuk rá a káposztalevelet. Takarjuk be balról is, majd a jobb irányba kezdjük el tekerni. Így biztosan nem lesz túl szoros a töltelék, de "kivetkőzni" sem fognak.
- Fogjunk egy óráis fazekat, tegyünk az aljába egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány nyeset füstölt oldalas.
- Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, majd ismét takarjuk le, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Savanyú káposzta kerüljön felülre, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Öntünk rá annyit az oldalas fővővizéből, hogy ellepje.
- Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.
- Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjünk - óvatosan kipiszkáljuk belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük.
- A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük, olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejfölnek. Rácsorgatjuk az aprókáposztára, elkeverjük, és berántjuk.
- Tálaláskor alulra tesszük az aprókáposztát, rá a tölteléket, mellé az oldalast és a kolbászt.
- Tejföllel koronázzuk, és friss házi kenyeret kínálunk mellé.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 63
- 7 napos nézettség: 411
- Össznézettség: 578415
- Feltöltés dátuma: 2012. december 21.
Ajánló
Tejföl. Sűrű. Zsíros. Házi. Kenyér. Belül puha, vastag héjú. Az is házi.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

A töltött káposzta receptjét szerintem felesleges leírni. Ahány ház, ahány ember, annyi szokás, annyi recept. Most nem csak arról van szó, hogy kolozsvári vagy szabolcsi - az, hogy ki mennyi rizst, fokhagymát, sót, borsot tesz bele, az teljesen fakultatív, arról nem beszélve, hogy milyen különbségek tudnak lenni hús és hús, káposzta és káposzta között. A káposzta nálunk mindig ünnep előtt jó pár nappal készül, hogy az ízeknek legyen idejük összeszokni. A receptet nem azért küldöm be, mert szentírás lenne (bár szerintem így a legjobb a töltött káposzta), hanem hogy pár trükköt megosszak. A töltött káposzta készítés nem bonyolult, csak kicsit időigényes, és rejt magában némi buktatót, amiket a szűz káposztakészítő esetleg nem is sejt, de ha egyszer elrontja, elmegy a kedve, és esetleg örökre feladja. Na szóval. A piacon kezdjük. Oda kell állni a savanyús néni/bácsi elé, és írtó nagy bociszemekkel nagyon szépen megkérni, hogy egyforma méretű káposztaleveleket adjon, hogy egyforma méretű töltelékeink legyenek. Ha már a piacon vagyunk, szerezzük be a füstölt húst is - ugye eszünkbe sem jut gyorsérlelésű, fóliázott vackokkal elrontani a töltött káposztát? Mindegy, hogy nyúlja, oldalas vagy csülök kerül bele, ízlés és pénztárca kérdése, de valódi füstölt árú legyen! Akárcsak a kolbász. A savanyú káposztát mossuk át, a levelekből pedig vágjuk ki a kemény torzsát, így egyszerűbb lesz feltekerni. A tekerésnél próbáljátok ki azt a módszert, amit írtam, így nem fog kibújni a töltelék a kabátból. Végül pedig (bár ez csak zárójelben) készítsük el pár nappal korábban. Összehasonlíthatalanul finomabb így. Ha pedig vesszük a fáradságot, hogy sütőbe téve 2 naponta átmelengessük... Akkor idén semmi nem pipálja le a töltött káposztánkat!
Hozzászólások
Nagyon finomnak látom, köszönöm, elmentve, ezen mód is próbálva lesz.:-O Köszönöm!!!! Áldott, békés, boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok Neked és családodnak! Éva-Anyóca
Kedves Anyóca, Köszönöm a bizalmat. :) Nagyon boldog ünnepeket, és egészségben, örömben gazdag új évet kívánok Nektek is. :) Nóra
Nagyon guszta! Mentve, 2 ünnep között bevetve :-) Köszönöm a receptet! Szép ünnepet Neked és a családodnak!
:) szuper! hagyj egy adagot január 1.-re - a pár napos töltött káposztával indított év csak jó lehet! :) Boldog ünnepeket Nektek is! Üdvözlettel, nóra
Köszi. Örültem neki. :) Én is így szoktam, hasonlóképpen.:) Boldog Karácsonyt mindenkinek!!!
Ez tényleg nagyon finom, én is így készítem,de soha nem rántom be, felesleges kalóriának tartom. Boldog karácsonyt!!
Hát, igen. Székelyföldön fejes káposztát tesznek el, arról lehet szép leveleket lefejteni. Kellemes Karácsonyt!
Vecsésen is fejes káposztát savanyítanak !! :)
na hát én most júliusban készítettem ezt el, nagyon finom lett!!! mind egy szálig elfogyott, pedig nem lett kevés bel?le. jó ötlet a tojás helyett víz a töltelékbe, tényleg lágyabb t?le! köszi a receptet!
Kedves Zsuzsi, Nagyon szívesen, örülök, hogy ilyenkor is jól csúszik. :) Üdvözlettel, Nóra
Már sokszor készítettem töltött káposztát, de most karácsonykor így fogom készíteni, nagyon finom lesz! Annyi lesz a külömbség, hogy fejeskáposzta levélb?l készítem! Köszönöm a receptet! Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Erzsi :)
Idén így fogom csinálni, csak nem rántom be mert mi nem szoktuk
Elkészítettem életem els? töltött káposztáját:) Nagyon tartottam t?le, ezért minden évben elódáztam, most viszont vettem a bátorságot és nem bántam meg:) Köszönöm a receptet. Nagyon jó volt a leírás, alapos és érthet? még a kevésbé rutinosat (Én:) számára is. Én nem rántottam be, mert nálunk mindig kicsit leveses inkább. Legközelebb kicsit merészebb leszek a f?szerezéssel, de összességében nagyon büszke vagyok a végeredményre. Köszönöm kedves Nóra (és nagyon szép Karácsonyt:) Éva
már f? :) ,köszi a receptet
Kellemes ünnepeket! Köszönöm a tojás helyet a víz ötletet ki fogom próbálni. én szoktam belerakni valami b?röset, disznóláb, farok, vagy csülök darab. Amikor felrakom f?ni a tetejére teszek házi sóban elrakott darált paprikát (2 ev?kanállal) és meghintem 2 ev?kanál liszttel. Ahogy f? szépen el is t?nik benne, nem kell elkeverni a végén a leve kellemes bársonyos lesz. Üdvözlettel Éva
Most készítettem így el?ször a töltött káposztát. A tojás helyett vizes megoldás tuti, bevált. Férjem szerint így kell készítsem ezentúl. Köszi a receptet:) Kellemes Ünnepeket:) Üdv: Ági
Boldog Karácsonyt! Minden hordós, (savanyított) káposztás ételbe jó tenni ?rölt köményt, kellemes ízt ad, könnyen emészthet?vé teszi! A rizst el?re f?zni? majd még két órát? Akkorára el is t?nik!
Én sem f?zöm soha el? a rizst. Szükségtelen, hisz a káposztával, hússal együtt készre f? a töltelékben.
nem azért f?zöm el?re a rizst,mert nem puhul meg a káposztával, hanem mert akkor már nem veszi fel a sót a töltelékb?l, és olyan marad a töltelék ahogy kóstoltam?
Kicsit "megkésve", de: ez volt életem els? töltött káposztája. Nagyon-nagyon finom lett.:) Köszönöm a receptet.