r
Nosalty Logó

Töltött káposzta karácsonyra

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Dacota
Töltött káposzta karácsonyra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 694 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 5534 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 154 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    50.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2137.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    357 mg
  • Nátrium
    1572 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    326.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    89 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    658 micro
Összesen 694 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    272 g

Zsír

  • Összesen
    401.4 g
  • Telített zsírsav
    141 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    155 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1034 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17101.4 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    302 mg
  • Kálcium
    781 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    497 mg
  • Foszfor
    2859 mg
  • Nátrium
    12580 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203.1 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    2610.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    321 mg
  • D vitamin:
    713 micro
  • K vitamin:
    372 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    793 micro
  • Kolin:
    950 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    174 micro
  • β-karotin
    1264 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5261 micro
Összesen 5534 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    473.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 154 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A füstölt húst előző nap beáztatjuk. (Bár erre igazából akkor van csak szükség, ha rendes, igazi házi füstölésű árut kaptunk. A legtöbb gyorsfüstöléssel kezelt húsárúnak elég egy alapos mosás, sajnos...)
  2. Másnap feltesszük főni. Attól függ, milyen húst kaptunk, addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. 1 - 1 és 1/2 órát.
  3. A rizst félpuhára főzzük, és leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük fére.
  4. A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
  5. Kis lángon kiolvaszjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük, és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát.
  6. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát.
  7. Öntünk hozzá egy fél dl vizet, és alaposan összedolgozzuk (a víz a tojás helyett van. A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.)
  8. A tölteléket elosztjuk 12 felé. Erre azért van szükség, mert így egyenlő méretű töltelékeink lesznek.
  9. A káposztaleveleket szemügyre vesszük: ha túl kemény torzsájuk van, azt kivágjuk, vagy klopfolóval kicsit megcsapkodjuk, hogy puha legyen, és fel tudjuk tekerni.
  10. A tenyerünkbe veszünk egy levelet úgy, hogy a torzsa nézzen felfelé. Középre helyezünk egy tölteléket, és először felülről, makd alulról hajtsuk rá a káposztalevelet. Takarjuk be balról is, majd a jobb irányba kezdjük el tekerni. Így biztosan nem lesz túl szoros a töltelék, de "kivetkőzni" sem fognak.
  11. Fogjunk egy óráis fazekat, tegyünk az aljába egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány nyeset füstölt oldalas.
  12. Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, majd ismét takarjuk le, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Savanyú káposzta kerüljön felülre, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Öntünk rá annyit az oldalas fővővizéből, hogy ellepje.
  13. Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.
  14. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjünk - óvatosan kipiszkáljuk belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük.
  15. A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük, olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejfölnek. Rácsorgatjuk az aprókáposztára, elkeverjük, és berántjuk.
  16. Tálaláskor alulra tesszük az aprókáposztát, rá a tölteléket, mellé az oldalast és a kolbászt.
  17. Tejföllel koronázzuk, és friss házi kenyeret kínálunk mellé.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1852
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 86
  • Össznézettség: 653667
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 21.

Ajánló

Tejföl. Sűrű. Zsíros. Házi. Kenyér. Belül puha, vastag héjú. Az is házi.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A töltött káposzta receptjét szerintem felesleges leírni. Ahány ház, ahány ember, annyi szokás, annyi recept. Most nem csak arról van szó, hogy kolozsvári vagy szabolcsi - az, hogy ki mennyi rizst, fokhagymát, sót, borsot tesz bele, az teljesen fakultatív, arról nem beszélve, hogy milyen különbségek tudnak lenni hús és hús, káposzta és káposzta között. A káposzta nálunk mindig ünnep előtt jó pár nappal készül, hogy az ízeknek legyen idejük összeszokni. A receptet nem azért küldöm be, mert szentírás lenne (bár szerintem így a legjobb a töltött káposzta), hanem hogy pár trükköt megosszak. A töltött káposzta készítés nem bonyolult, csak kicsit időigényes, és rejt magában némi buktatót, amiket a szűz káposztakészítő esetleg nem is sejt, de ha egyszer elrontja, elmegy a kedve, és esetleg örökre feladja. Na szóval. A piacon kezdjük. Oda kell állni a savanyús néni/bácsi elé, és írtó nagy bociszemekkel nagyon szépen megkérni, hogy egyforma méretű káposztaleveleket adjon, hogy egyforma méretű töltelékeink legyenek. Ha már a piacon vagyunk, szerezzük be a füstölt húst is - ugye eszünkbe sem jut gyorsérlelésű, fóliázott vackokkal elrontani a töltött káposztát? Mindegy, hogy nyúlja, oldalas vagy csülök kerül bele, ízlés és pénztárca kérdése, de valódi füstölt árú legyen! Akárcsak a kolbász. A savanyú káposztát mossuk át, a levelekből pedig vágjuk ki a kemény torzsát, így egyszerűbb lesz feltekerni.  A tekerésnél próbáljátok ki azt a módszert, amit írtam, így nem fog kibújni a töltelék a kabátból.  Végül pedig (bár ez csak zárójelben) készítsük el pár nappal korábban. Összehasonlíthatalanul finomabb így. Ha pedig vesszük a fáradságot, hogy sütőbe téve 2 naponta átmelengessük... Akkor idén semmi nem pipálja le a töltött káposztánkat!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkrémesebb krumplipüréhez nem kell megfőzni a burgonyát

Sosem gondoltuk volna, hogy a legkrémesebb püréhez nem is kell megfőzni a krumplit. Ám, a minap egy olyan érdekes burgonyafőzési technikáról olvastunk, ami annyira magától értetődő, hogy nem is értjük eddig miért nem használtuk. Mai Napi Tippünkből kiderül az igazság!