Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta karácsonyra

Töltött káposzta karácsonyra
Töltött káposzta karácsonyra
250 perc / előkészület: 70 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (58)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A töltött káposzta receptjét szerintem felesleges leírni. Ahány ház, ahány ember, annyi szokás, annyi recept. Most nem csak arról van szó, hogy kolozsvári vagy szabolcsi - az, hogy ki mennyi rizst, fokhagymát, sót, borsot tesz bele, az teljesen fakultatív, arról nem beszélve, hogy milyen különbségek tudnak lenni hús és hús, káposzta és káposzta között. A káposzta nálunk mindig ünnep előtt jó pár nappal készül, hogy az ízeknek legyen idejük összeszokni. A receptet nem azért küldöm be, mert szentírás lenne (bár szerintem így a legjobb a töltött káposzta), hanem hogy pár trükköt megosszak. A töltött káposzta készítés nem bonyolult, csak kicsit időigényes, és rejt magában némi buktatót, amiket a szűz káposztakészítő esetleg nem is sejt, de ha egyszer elrontja, elmegy a kedve, és esetleg örökre feladja. Na szóval.

A piacon kezdjük.

  1. Oda kell állni a savanyús néni/bácsi elé, és írtó nagy bociszemekkel nagyon szépen megkérni, hogy egyforma méretű káposztaleveleket adjon, hogy egyforma méretű töltelékeink legyenek. Ha már a piacon vagyunk, szerezzük be a füstölt húst is - ugye eszünkbe sem jut gyorsérlelésű, fóliázott vackokkal elrontani a töltött káposztát? Mindegy, hogy nyúlja, oldalas vagy csülök kerül bele, ízlés és pénztárca kérdése, de valódi füstölt árú legyen! Akárcsak a kolbász.
  2. A savanyú káposztát mossuk át, a levelekből pedig vágjuk ki a kemény torzsát, így egyszerűbb lesz feltekerni. 
  3. A tekerésnél próbáljátok ki azt a módszert, amit írtam, így nem fog kibújni a töltelék a kabátból. 
  4. Végül pedig (bár ez csak zárójelben) készítsük el pár nappal korábban. Összehasonlíthatalanul finomabb így. Ha pedig vesszük a fáradságot, hogy sütőbe téve 2 naponta átmelengessük... Akkor idén semmi nem pipálja le a töltött káposztánkat!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Tejföl. Sűrű. Zsíros. Házi.

Kenyér. Belül puha, vastag héjú. Az is házi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt húst előző nap beáztatjuk. (Bár erre igazából akkor van csak szükség, ha rendes, igazi házi füstölésű árut kaptunk. A legtöbb gyorsfüstöléssel kezelt húsárúnak elég egy alapos mosás, sajnos...)
  2. Másnap feltesszük főni. Attól függ, milyen húst kaptunk, addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. 1 - 1 és 1/2 órát.
  3. A rizst félpuhára főzzük, és leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük fére.
  4. A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
  5. Kis lángon kiolvaszjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük, és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát.
  6. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát.
  7. Öntünk hozzá egy fél dl vizet, és alaposan összedolgozzuk (a víz a tojás helyett van. A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.)
  8. A tölteléket elosztjuk 12 felé. Erre azért van szükség, mert így egyenlő méretű töltelékeink lesznek.
  9. A káposztaleveleket szemügyre vesszük: ha túl kemény torzsájuk van, azt kivágjuk, vagy klopfolóval kicsit megcsapkodjuk, hogy puha legyen, és fel tudjuk tekerni.
  10. A tenyerünkbe veszünk egy levelet úgy, hogy a torzsa nézzen felfelé. Középre helyezünk egy tölteléket, és először felülről, makd alulról hajtsuk rá a káposztalevelet. Takarjuk be balról is, majd a jobb irányba kezdjük el tekerni. Így biztosan nem lesz túl szoros a töltelék, de "kivetkőzni" sem fognak.
  11. Fogjunk egy óráis fazekat, tegyünk az aljába egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány nyeset füstölt oldalas.
  12. Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, majd ismét takarjuk le, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Savanyú káposzta kerüljön felülre, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Öntünk rá annyit az oldalas fővővizéből, hogy ellepje.
  13. Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.
  14. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjünk - óvatosan kipiszkáljuk belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük.
  15. A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük, olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejfölnek. Rácsorgatjuk az aprókáposztára, elkeverjük, és berántjuk. 
  16. Tálaláskor alulra tesszük az aprókáposztát, rá a tölteléket, mellé az oldalast és a kolbászt.
  17. Tejföllel koronázzuk, és friss házi kenyeret kínálunk mellé.
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 72
össznézettség: 421 108
elküldve: 124
receptkönyvben: 1 859
elkészítve: 199/207
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
510 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta, töltött káposzta füstölt oldalassal, karácsonyi töltött káposzta

Hozzászólások (58)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chef Guevara
Chef Guevara Mon, 2017-12-25 12:24

Valóban, a t.káposzta mindenkinél kicsit eltérő. Bár magam is főző ember vagyok (weboldallal), de családunkban van egy hagyomány, amit már 3. generáció óta tartok: csak Karácsonykor van káposzta, Túrós Lukács receptje alapján és csak többszöri melegítés utána tálaljuk Karácsonykor.
Ami ebből kipróbálásra érdemes, hogy magába a töltelékben is 25% darált füstölthús. Ehhez persze egy jó darab füstölthús meg kell főzni és ledarálni.
Én sertésfület is dugdosok közé. Meg kell mondjam, hogy sosem lopok tölteléket, káposztát Karácsony előtt, amikor melengetem, de egy-egy fül el-eltűnik, lévén a kedvencem.

dadimami
dadimami Mon, 2017-12-18 00:18

Kedves Nóra!
Te fiatal vagy, és szép nálad bejön a bociszemes nézéssel történő káposztalevél vásárlás, nálam ez 70-en felül már nem működik. De igazából azért ragadtam klaviatúrát, hogy egy apró javaslatot tegyek, (a módszert a nagymamámtól tanultam én is) a rizst nem főzöm elő, hanem csak megmosva teszem a töltelékbe, viszont teszek hozzá kb. annyi vizet, mint amennyibe előfözném, így nem a húsból vonja el a nedvességet a puhuláshoz, amitől ugyebár kemény lenne a töltelék. Egy kevéske egyszerűsítés a munkához.
Meghitt, szép Karácsonyt és Boldog új évet kívánok Neked és szeretteidnek.
üdvözlettel: Margó

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2017-12-19 12:06

Kedves Margó,

Köszönöm, így is kipróbálom majd :)
Szép napot, és Boldog ünnepeket Neked is!
Nóra

Eva P
Eva P Sun, 2016-11-27 11:17

Kipróbáltam, tökéletes lett! Szenzációs recept, nagyon köszönöm!

zsuzskamacska
zsuzskamacska Sat, 2016-03-26 00:27

Ez egy tökéletes recept! Immár másodszor készítettem el, először - nevéhez méltóan - karácsonyra, de húsvétra is nagyon ajánlom mindenkinek! Köszi a receptet, már rájöttem, hogy a neved garancia a sikerre!

Robex
Robex Sat, 2015-12-26 20:04

elkészítettem életem első töltött káposztáját ennek a receptnek alapján. KÖSZÖNÖM SZÉPEN! MENNYEI LETT :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2015-12-24 03:09

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2015-12-17 03:58

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.12.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Berny83
Berny83 Tue, 2015-04-07 13:44

Isteni lett, köszönöm :) Első töltött káposztám:D

Berny83
Berny83 Wed, 2015-04-01 12:24

Kedves Dacota!

Szeretném megkérdezni, hogy hány literes fazékban lehet megfőzni ezt az adagot kényelmesen?
Most megyek lábost venni, szeretném megfőzni Húsvétra :)
Köszönöm.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2015-04-01 12:46

Szia!
8-10 literes...:) Bocsi, tudom, kicsit nagy, de mi ezt napokig szoktuk utána enni :)
Kellemes ünnepet!
Üdv,
Nóra

Berny83
Berny83 Wed, 2015-04-01 14:12

Szia,

teljesen jó, én is így gondoltam. Köszönöm :)

Timea007
Timea007 Sun, 2014-12-28 18:20

Nekem nincs óráis fazekam, lehet hagyomanyos fazekkal is kesziteni? :-)
Nagyon jo a recept, koszonjuk!

margit42
Mancika / margit42 Thu, 2014-12-25 17:18

Elkészítettem 23-án, nagyon finom lett, én tettem a káposztába kaprot is. Mára összeértek az ízek és még jobb lett. Ezentúl csak így készítem a töltöttkáposztát. Köszönöm a receptet. Békés Boldog Karácsonyt, és Újévet kívánok!

mkata
M.Kata / mkata Wed, 2014-12-24 16:05

Nagymama létemre ma, e recept alapján készítettem életem első töltött káposztáját. Isteni finom lett, köszönet a receptért. Kívánok szép Ünnepeket! :)

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Wed, 2014-12-17 09:54

Ez a recepted (is) nagyon jónak tűnik, meg fogom csinálni, köszi.
-Remélem nem haragszol, - a "berántjuk, nem rántjuk ügyhöz" :
-valamelyik "itteni" töltött káposztához írta valaki, (én, hálátlan nem jegyeztem meg a nevét, bocs.),--- hogy a nagymamája úgy csinálta, hogy kikente a "főzőedényt" vékonyan zsírral, és kicsit megszórta liszttel és pirospaprikával, mielőtt "belepakolt"...
Nekem, ez a "köztes" megoldás, nagyon bevált, (anyám nem rántotta be), -így, se nem "rántásos", -se nem "vizes"...

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2014-12-15 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.12.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Csufi_
Csufi_ Wed, 2014-01-08 19:03

Kicsit "megkésve", de: ez volt életem első töltött káposztája. Nagyon-nagyon finom lett.:) Köszönöm a receptet.

gőzölög
gőzölög Wed, 2013-12-25 15:03

Boldog Karácsonyt!
Minden hordós, (savanyított) káposztás ételbe jó tenni őrölt köményt, kellemes ízt ad, könnyen emészthetővé teszi!
A rizst előre főzni? majd még két órát? Akkorára el is tűnik!

KatalinM
KatalinM Sat, 2014-12-13 18:30

Én sem főzöm soha elő a rizst. Szükségtelen, hisz a káposztával, hússal együtt készre fő a töltelékben.

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs Sat, 2017-12-23 14:19

nem azért főzöm előre a rizst,mert nem puhul meg a káposztával, hanem mert akkor már nem veszi fel a sót a töltelékből, és olyan marad a töltelék ahogy kóstoltam♥

kreisz
kreisz Wed, 2013-12-25 13:17

Most készítettem így először a töltött káposztát. A tojás helyett vizes megoldás tuti, bevált. Férjem szerint így kell készítsem ezentúl. Köszi a receptet:) Kellemes Ünnepeket:) Üdv: Ági

kukonya
kukonya Wed, 2013-12-25 11:35

Kellemes ünnepeket! Köszönöm a tojás helyet a víz ötletet ki fogom próbálni. én szoktam belerakni valami bőröset, disznóláb, farok, vagy csülök darab. Amikor felrakom főni a tetejére teszek házi sóban elrakott darált paprikát (2 evőkanállal) és meghintem 2 evőkanál liszttel. Ahogy fő szépen el is tűnik benne, nem kell elkeverni a végén a leve kellemes bársonyos lesz. Üdvözlettel Éva

Jonaseva
Jonaseva Sun, 2013-12-22 22:37

Elkészítettem életem első töltött káposztáját:) Nagyon tartottam tőle, ezért minden évben elódáztam, most viszont vettem a bátorságot és nem bántam meg:) Köszönöm a receptet. Nagyon jó volt a leírás, alapos és érthető még a kevésbé rutinosat (Én:) számára is. Én nem rántottam be, mert nálunk mindig kicsit leveses inkább. Legközelebb kicsit merészebb leszek a fűszerezéssel, de összességében nagyon büszke vagyok a végeredményre. Köszönöm kedves Nóra (és nagyon szép Karácsonyt:)
Éva

tirinke
tirinke Tue, 2013-12-17 17:54

Idén így fogom csinálni, csak nem rántom be mert mi nem szoktuk

Petik Erzsébet
Petik Erzsébet Tue, 2013-12-10 20:41

Már sokszor készítettem töltött káposztát, de most karácsonykor így fogom készíteni, nagyon finom lesz! Annyi lesz a külömbség, hogy fejeskáposzta levélből készítem!
Köszönöm a receptet! Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Erzsi :)

kazsuzsi
kazsuzsi Fri, 2013-07-12 09:46

na hát én most júliusban készítettem ezt el, nagyon finom lett!!! mind egy szálig elfogyott, pedig nem lett kevés belőle. jó ötlet a tojás helyett víz a töltelékbe, tényleg lágyabb tőle! köszi a receptet!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2013-07-12 18:19

Kedves Zsuzsi,
Nagyon szívesen, örülök, hogy ilyenkor is jól csúszik. :)
Üdvözlettel,
Nóra

Józsika76
Fakanalas / Józsika76 Sun, 2012-12-23 18:56

Hát, igen. Székelyföldön fejes káposztát tesznek el, arról lehet szép leveleket lefejteni. Kellemes Karácsonyt!

694
savanyú káposzta 1.5 kg
káposztalevél 12 db
sertéslapocka 40 dkg
sertéscomb 40 dkg
füstölt oldalas 40 dkg
kolbász 10 dkg
kolozsvári szalonna 20 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
rizs 12 dkg
fokhagyma 3 gerezd
fűszerpaprika 1 ek
babérlevél 4 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sertészsír 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
víz 0.5 dl