Nosalty Logó

Töltött káposzta karácsonyra

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 694 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 5534 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 154 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    50.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2137.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    357 mg
  • Nátrium
    1572 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    326.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    89 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    658 micro
Összesen 694 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    272 g

Zsír

  • Összesen
    401.4 g
  • Telített zsírsav
    141 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    155 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1034 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17101.4 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    302 mg
  • Kálcium
    781 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    497 mg
  • Foszfor
    2859 mg
  • Nátrium
    12580 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203.1 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    2610.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    321 mg
  • D vitamin:
    713 micro
  • K vitamin:
    372 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    793 micro
  • Kolin:
    950 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    174 micro
  • β-karotin
    1264 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5261 micro
Összesen 5534 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    473.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 154 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A füstölt húst előző nap beáztatjuk. (Bár erre igazából akkor van csak szükség, ha rendes, igazi házi füstölésű árut kaptunk. A legtöbb gyorsfüstöléssel kezelt húsárúnak elég egy alapos mosás, sajnos...)
  2. Másnap feltesszük főni. Attól függ, milyen húst kaptunk, addig főzzük, amíg félpuha lesz, kb. 1 - 1 és 1/2 órát.
  3. A rizst félpuhára főzzük, és leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mossuk át, tegyük fére.
  4. A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
  5. Kis lángon kiolvaszjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük, és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát.
  6. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát.
  7. Öntünk hozzá egy fél dl vizet, és alaposan összedolgozzuk (a víz a tojás helyett van. A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.)
  8. A tölteléket elosztjuk 12 felé. Erre azért van szükség, mert így egyenlő méretű töltelékeink lesznek.
  9. A káposztaleveleket szemügyre vesszük: ha túl kemény torzsájuk van, azt kivágjuk, vagy klopfolóval kicsit megcsapkodjuk, hogy puha legyen, és fel tudjuk tekerni.
  10. A tenyerünkbe veszünk egy levelet úgy, hogy a torzsa nézzen felfelé. Középre helyezünk egy tölteléket, és először felülről, makd alulról hajtsuk rá a káposztalevelet. Takarjuk be balról is, majd a jobb irányba kezdjük el tekerni. Így biztosan nem lesz túl szoros a töltelék, de "kivetkőzni" sem fognak.
  11. Fogjunk egy óráis fazekat, tegyünk az aljába egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltelék, pár darab a kolbászból és néhány nyeset füstölt oldalas.
  12. Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, majd ismét takarjuk le, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Savanyú káposzta kerüljön felülre, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél. Öntünk rá annyit az oldalas fővővizéből, hogy ellepje.
  13. Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.
  14. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjünk - óvatosan kipiszkáljuk belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük.
  15. A zsírt megolvasztjuk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük, olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejfölnek. Rácsorgatjuk az aprókáposztára, elkeverjük, és berántjuk.
  16. Tálaláskor alulra tesszük az aprókáposztát, rá a tölteléket, mellé az oldalast és a kolbászt.
  17. Tejföllel koronázzuk, és friss házi kenyeret kínálunk mellé.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 63
  • 7 napos nézettség: 411
  • Össznézettség: 578415
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 21.

Ajánló

Tejföl. Sűrű. Zsíros. Házi. Kenyér. Belül puha, vastag héjú. Az is házi.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A töltött káposzta receptjét szerintem felesleges leírni. Ahány ház, ahány ember, annyi szokás, annyi recept. Most nem csak arról van szó, hogy kolozsvári vagy szabolcsi - az, hogy ki mennyi rizst, fokhagymát, sót, borsot tesz bele, az teljesen fakultatív, arról nem beszélve, hogy milyen különbségek tudnak lenni hús és hús, káposzta és káposzta között. A káposzta nálunk mindig ünnep előtt jó pár nappal készül, hogy az ízeknek legyen idejük összeszokni. A receptet nem azért küldöm be, mert szentírás lenne (bár szerintem így a legjobb a töltött káposzta), hanem hogy pár trükköt megosszak. A töltött káposzta készítés nem bonyolult, csak kicsit időigényes, és rejt magában némi buktatót, amiket a szűz káposztakészítő esetleg nem is sejt, de ha egyszer elrontja, elmegy a kedve, és esetleg örökre feladja. Na szóval. A piacon kezdjük. Oda kell állni a savanyús néni/bácsi elé, és írtó nagy bociszemekkel nagyon szépen megkérni, hogy egyforma méretű káposztaleveleket adjon, hogy egyforma méretű töltelékeink legyenek. Ha már a piacon vagyunk, szerezzük be a füstölt húst is - ugye eszünkbe sem jut gyorsérlelésű, fóliázott vackokkal elrontani a töltött káposztát? Mindegy, hogy nyúlja, oldalas vagy csülök kerül bele, ízlés és pénztárca kérdése, de valódi füstölt árú legyen! Akárcsak a kolbász. A savanyú káposztát mossuk át, a levelekből pedig vágjuk ki a kemény torzsát, így egyszerűbb lesz feltekerni.  A tekerésnél próbáljátok ki azt a módszert, amit írtam, így nem fog kibújni a töltelék a kabátból.  Végül pedig (bár ez csak zárójelben) készítsük el pár nappal korábban. Összehasonlíthatalanul finomabb így. Ha pedig vesszük a fáradságot, hogy sütőbe téve 2 naponta átmelengessük... Akkor idén semmi nem pipálja le a töltött káposztánkat!

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Nagyon finomnak látom, köszönöm, elmentve, ezen mód is próbálva lesz.:-O Köszönöm!!!! Áldott, békés, boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok Neked és családodnak! Éva-Anyóca

Dacota

Kedves Anyóca, Köszönöm a bizalmat. :) Nagyon boldog ünnepeket, és egészségben, örömben gazdag új évet kívánok Nektek is. :) Nóra

Törölt felhasználó

Nagyon guszta! Mentve, 2 ünnep között bevetve :-) Köszönöm a receptet! Szép ünnepet Neked és a családodnak!

Dacota

:) szuper! hagyj egy adagot január 1.-re - a pár napos töltött káposztával indított év csak jó lehet! :) Boldog ünnepeket Nektek is! Üdvözlettel, nóra

Törölt felhasználó

Köszi. Örültem neki. :) Én is így szoktam, hasonlóképpen.:) Boldog Karácsonyt mindenkinek!!!

pintyöke72

Ez tényleg nagyon finom, én is így készítem,de soha nem rántom be, felesleges kalóriának tartom. Boldog karácsonyt!!

Törölt felhasználó

Hát, igen. Székelyföldön fejes káposztát tesznek el, arról lehet szép leveleket lefejteni. Kellemes Karácsonyt!

kepiten

Vecsésen is fejes káposztát savanyítanak !! :)

Törölt felhasználó

na hát én most júliusban készítettem ezt el, nagyon finom lett!!! mind egy szálig elfogyott, pedig nem lett kevés bel?le. jó ötlet a tojás helyett víz a töltelékbe, tényleg lágyabb t?le! köszi a receptet!

Dacota

Kedves Zsuzsi, Nagyon szívesen, örülök, hogy ilyenkor is jól csúszik. :) Üdvözlettel, Nóra

Petik Erzsébet

Már sokszor készítettem töltött káposztát, de most karácsonykor így fogom készíteni, nagyon finom lesz! Annyi lesz a külömbség, hogy fejeskáposzta levélb?l készítem! Köszönöm a receptet! Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Erzsi :)

Törölt felhasználó

Idén így fogom csinálni, csak nem rántom be mert mi nem szoktuk

Jonaseva

Elkészítettem életem els? töltött káposztáját:) Nagyon tartottam t?le, ezért minden évben elódáztam, most viszont vettem a bátorságot és nem bántam meg:) Köszönöm a receptet. Nagyon jó volt a leírás, alapos és érthet? még a kevésbé rutinosat (Én:) számára is. Én nem rántottam be, mert nálunk mindig kicsit leveses inkább. Legközelebb kicsit merészebb leszek a f?szerezéssel, de összességében nagyon büszke vagyok a végeredményre. Köszönöm kedves Nóra (és nagyon szép Karácsonyt:) Éva

Törölt felhasználó

már f? :) ,köszi a receptet

kukonya

Kellemes ünnepeket! Köszönöm a tojás helyet a víz ötletet ki fogom próbálni. én szoktam belerakni valami b?röset, disznóláb, farok, vagy csülök darab. Amikor felrakom f?ni a tetejére teszek házi sóban elrakott darált paprikát (2 ev?kanállal) és meghintem 2 ev?kanál liszttel. Ahogy f? szépen el is t?nik benne, nem kell elkeverni a végén a leve kellemes bársonyos lesz. Üdvözlettel Éva

kreisz

Most készítettem így el?ször a töltött káposztát. A tojás helyett vizes megoldás tuti, bevált. Férjem szerint így kell készítsem ezentúl. Köszi a receptet:) Kellemes Ünnepeket:) Üdv: Ági

gőzölög

Boldog Karácsonyt! Minden hordós, (savanyított) káposztás ételbe jó tenni ?rölt köményt, kellemes ízt ad, könnyen emészthet?vé teszi! A rizst el?re f?zni? majd még két órát? Akkorára el is t?nik!

Törölt felhasználó

Én sem f?zöm soha el? a rizst. Szükségtelen, hisz a káposztával, hússal együtt készre f? a töltelékben.

vica takacs

nem azért f?zöm el?re a rizst,mert nem puhul meg a káposztával, hanem mert akkor már nem veszi fel a sót a töltelékb?l, és olyan marad a töltelék ahogy kóstoltam?

Törölt felhasználó

Kicsit "megkésve", de: ez volt életem els? töltött káposztája. Nagyon-nagyon finom lett.:) Köszönöm a receptet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek