r
Nosalty Logó

Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztával

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
NS
Szabolcsi töltött káposzta kelkáposztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 524 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3138 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 131 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1130.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    353 mg
  • Nátrium
    574 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    238.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    94 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    310 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    950 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4794 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 524 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    162 g

Zsír

  • Összesen
    61.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    495 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6781.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    458 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    503 mg
  • Foszfor
    2117 mg
  • Nátrium
    3442 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    478.3 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    1433.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    578 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    281 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    563 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1859 micro
  • Kolin:
    637 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    5703 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    28764 micro
  • Lut-zea
    866 micro
Összesen 3138 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    239 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1208 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 131 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Első lépésként a káposztát egy nagyobb fazék vízben, melybe mikor felfő, ecetet és kb. 1 evőkanál sót teszünk, megfonnyasztjuk. A torzsáját kivágva a megfőtt levelek a fejről könnyen leválnak. A megfonnyadt levelekről a középen futó erős szárat (eret) levágjuk, úgy könnyebb lesz beletekerni a tölteléket.
  2. A töltelék a 2. lépés: A darált húst összekeverük a rizzsel, a fűszerekkel, a tojással. A tojás elhagyható, errefelé nem is teszik bele sokan. Nélküle megfőlve lazább lesz a töltelék. Ki hogy szereti. Édesanyám a hagymát mindig összefonnyasztja zsíron a pirospaprikával, borssal, sóval. Én ilyenekkel nem bajlódok: csak összekeverjük a tölteléket, és miután megkóstoltuk, hogy nem igényel-e egy kis plusz fűszert, beletekerjük a megfonnyadt levelekbe. Mifelénk a káposztának csak az egyik végét nyomják be, így lesz ilyen tölcsér alakú.
  3. Az edény alját kizsírozzuk, aztán megszórjuk apró káposztával. Nálam ez mindig a káposzta torzsa körüli levelei összevágva. Azokból úgysincsenek szép levelek, amibe tölteni lehet.
  4. Az apró káposztára aztán körbe-körbe kirakjuk az edényt a megtöltött káposztákkal. Én úgy tanultam, hogy jó szorosan. 2-3 sor is mehet az edénybe, a lényeg az, hogy ne tegyük tele az edényt, számítsunk arra, hogy dagadni fog elég sokat.
  5. A felső sort szorítsuk le egy kissebb tányérral vagy fedővel. Öntsük fel vízzel. A kistányér felett kb. 2 cm víz legye.
  6. Tegyük oda főni. Mikor felfő, tegyük bele a sűrített paradicsomot és egy csipet sót. Ezután kb. fél óra lassú főzés után vegyünk ki egyet a káposztákról, és kóstoljuk meg. Ha kell, utánaízesíthetjük, és egyúttal meggyőződhetünk róla, hogy elkészült-e az étel. Számítsunk rá, hogy a melegben a rizs még tovább fog puhulni, miután már a tűzről levettük az ételt.
  7. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 1000 alkalommal
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 20
  • 7 napos nézettség: 51
  • Össznézettség: 37350
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szabolcsban ez tradícionális étel. Nincs összejövetel, sőt hétvége sem töltött káposzta nélkül. Mi kelkáposztával szeretjük igazán, de általában sima káposztából készítik. A paradicsom erre alapvető a levében. Nélküle nem készítik.  Próbálják ki kacsahússal, azzal igazán verhetetlen.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek