r
Nosalty Logó

Sertésfonat vincellér módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Sertésfonat vincellér módra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Összesen 758 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Összesen 1512 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Összesen 153 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    271 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1213 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    789 mg
  • Nátrium
    175 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    362.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    258 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 758 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128 g

Zsír

  • Összesen
    81.1 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2426 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    186 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    1579 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.3 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    724.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    450 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    516 mg
  • Retinol - A vitamin:
    439 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    140 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 1512 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Elkészítés

A sertésfonathoz

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul-felül sütés).
  2. A húst lehártyázzuk, majd, ha nagyobb méretű a sertésszűz, hosszában és keresztben is kettévágjuk, azaz 4 darabba. (Ha kisebb, akkor nem kell.)
  3. A húsdarabokat 3 csíkra vágjuk úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem felül kihagyunk kb. 1 cm-t, majd hármas fonással összefonjuk, a végüket hústűvel rögzítjük. Sózzuk-borsozzuk.
  4. Egy olyan serpenyőben, amit sütőben is lehet használni, felhevítjük a vajat és az olajat, majd a húsokat mindkét oldalukon "megkapatjuk", 2-3 perc alatt.
  5. Megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerrel. (Azért nem tanácsos előtte, mivel frissek a fűszerek, ígykönnyen megéghetnek a zsiradékban.)
  6. Aláöntjük a bő fél deci (inkább 7 cent) fehérbort, nagy lángon kiforraljuk, majd lefedve (fedő vagy fólia) sütőbe tesszük 15 percre, közben a pecsenyelével időnként meglocsoljuk. Ezután meleg helyen tartjuk (pl. a kikapcsolt sütőben, sütőajtót kinyitva.) Figyelem, 15 percnél tovább semmiképp se süssük, mert tutira cipőtalp lesz. A sertsészűz úgy finom, ha szaftos. Mialatt a hús sül, elkészítjük a mártást és a konyakos szőlőt, így kb. egyszerre készülünk el.
  7. A mártás készítése:
  8. Egy lábosban a vajat és a cukrot barnulásig hevítjük, majd a tűzről levonva hozzáadjuk a borecetet és a bort (vigyázat, serceg, ne hajoljunk felé!) egy kanálnyit a pecsenyeléből és a tűzre visszatéve a felére beforraljuk, míg mártás sűrűségű lesz (bevonja a kanál hátát.)
  9. A legvégén hozzáadjuk a tejszínt, épphogy csak kavarunk rajta egyet és a tüzet elzárjuk.
  10. A konyakos szőlő készítése:
  11. A kimagozott szőlőket a konyakkal összeforraljuk (kb. 5 perc), és tálalásig lefedve tartjuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 285
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 31210
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 06.

Ajánló

Készítettem mellé egy kis burgonyapürét is. Sertéscombból vagy karajból is elkészíthető.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Lajos Mari-Hemző Károly (akik egyébként házastársak, a férj ételfotós) 99 étel 33 színes ételfotóval sorozat, mesekönyv helyett is azt olvasgattam, "nagylány" koromban pedig elkezdtem gyűjteni, mint anya. Valahogy úgy adódott, hogy a húsételes kiadvány címlapján szereplő, nagyon impozáns sertésfonatot soha nem készítettük el az évek alatt, de tegnap pótoltam ezt a hiányosságot. Kár volt eddig várni vele. (A recepten módosítottam kicsit, pl. a bormártásba már az én ötletemre került tejszín, viszont kihagytam a keményítővel történő sűrítést, mert szerintem fölösleges.) Nos, ami pedig a fotót illeti...Vannak kedves ismerőseim, akik a 6. emeletről lógatják ki a tányért :DDDD, ez pedig úgy készült (este) hogy egyikünk tartotta a tányért a konyhaszekrény tetejénél a halogénlámpa alatt, a másikunk fotózta..."Döntsd be kicsit, nagyon árnyékos...jaj, inkább ne döntsd be, mert elfolyik a mártás"-hát kb. így.:) Ez lett a maximum, amit ki lehetett hozni belőle.

Hozzávalók

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...