Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertésfonat vincellér módra

Sertésfonat vincellér módra
Sertésfonat vincellér módra
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom nagy kedvence volt a Lajos Mari-Hemző Károly (akik egyébként házastársak, a férj ételfotós) 99 étel 33 színes ételfotóval sorozat, mesekönyv helyett is azt olvasgattam, "nagylány" koromban pedig elkezdtem gyűjteni, mint anya. Valahogy úgy adódott, hogy a húsételes kiadvány címlapján szereplő, nagyon impozáns sertésfonatot soha nem készítettük el az évek alatt, de tegnap pótoltam ezt a hiányosságot. Kár volt eddig várni vele. (A recepten módosítottam kicsit, pl. a bormártásba már az én ötletemre került tejszín, viszont kihagytam a keményítővel történő sűrítést, mert szerintem fölösleges.)
Nos, ami pedig a fotót illeti...Vannak kedves ismerőseim, akik a 6. emeletről lógatják ki a tányért :DDDD, ez pedig úgy készült (este) hogy egyikünk tartotta a tányért a konyhaszekrény tetejénél a halogénlámpa alatt, a másikunk fotózta..."Döntsd be kicsit, nagyon árnyékos...jaj, inkább ne döntsd be, mert elfolyik a mártás"-hát kb. így.:) Ez lett a maximum, amit ki lehetett hozni belőle.

hozzávalók / 2 adag

A sertésfonathoz

A bormártáshoz

A konyakos szőlőhöz

ajánlat

Készítettem mellé egy kis burgonyapürét is.
Sertéscombból vagy karajból is elkészíthető.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul-felül sütés).
  2. A húst lehártyázzuk, majd, ha nagyobb méretű a sertésszűz, hosszában és keresztben is kettévágjuk, azaz 4 darabba. (Ha kisebb, akkor nem kell.)
  3. A húsdarabokat 3 csíkra vágjuk úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem felül kihagyunk kb. 1 cm-t, majd hármas fonással összefonjuk, a végüket hústűvel rögzítjük. Sózzuk-borsozzuk.
  4. Egy olyan serpenyőben, amit sütőben is lehet használni, felhevítjük a vajat és az olajat, majd a húsokat mindkét oldalukon "megkapatjuk", 2-3 perc alatt.
  5. Megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerrel. (Azért nem tanácsos előtte, mivel frissek a fűszerek, így könnyen megéghetnek a zsiradékban.)
  6. Aláöntjük a bő fél deci (inkább 7 cent) fehérbort, nagy lángon kiforraljuk, majd lefedve (fedő vagy fólia) sütőbe tesszük 15 percre, közben a pecsenyelével időnként meglocsoljuk. Ezután meleg helyen tartjuk (pl. a kikapcsolt sütőben, sütőajtót kinyitva.) Figyelem, 15 percnél tovább semmiképp se süssük, mert tutira cipőtalp lesz. A sertsészűz úgy finom, ha szaftos. Mialatt a hús sül, elkészítjük a mártást és a konyakos szőlőt, így kb. egyszerre készülünk el.

A mártás készítése:


  1. Egy lábosban a vajat és a cukrot barnulásig hevítjük, majd a tűzről levonva hozzáadjuk  a borecetet és a bort (vigyázat, serceg, ne hajoljunk felé!) egy kanálnyit a pecsenyeléből és a tűzre visszatéve a felére beforraljuk, míg mártás sűrűségű lesz (bevonja a kanál hátát.)
  2. A legvégén hozzáadjuk a tejszínt, épphogy csak kavarunk rajta egyet és a tüzet elzárjuk.

A konyakos szőlő készítése:


  1. A kimagozott szőlőket a konyakkal összeforraljuk (kb. 5 perc), és tálalásig lefedve tartjuk.



 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 708
elküldve: 11
receptkönyvben: 443
elkészítve: 11/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Sertésfonat vincellér módra- konyakos szőlővel és bormártással, zöldfűszeres sertésfonat

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2010-09-06 20:06

Én is nagyon szeretnék ilyen "pocsék" fotókat csinálniiiii!!! Nekem a legjobb sem sikerül így! :)
Nagyon ügyi vagy!!:)

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2010-09-06 13:46

Egész biztos!elég ránézni,és már nyeltem is egyet!Hogy alakult a receptversenyed?nyuszis?van már vmi?

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-09-06 09:56

:DDDD Na, mi sem leszünk már lükébbek...:DDD De súgok valamit, lehet ezt még fokozni...Egy derítőlappal, amit a kedves pár tart a másik kezével, s az árnyékos felületre irányítja a visszaverődő fényt, hogy az ne legyen olyan éles árnyék...de Psszt! ez titok! :DDDD Így jobban tudod irányítani: Szívem, a derítőlapot döntsd meg a tányért a másik irányba, De ne mozogj!: DDD Amúgy szépek a kis fonatok! Pusz: Mrs Smith

758
sertésszűz 60 dkg
rozmaring 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 3 dkg
napraforgó olaj 2 ek
fehérbor 0.7 dl
vaj 1.5 dkg
cukor 1 dkg
vörösbor 1 dl
vörösborecet 1 ek
0 ízlés szerint
habtejszín 0.5 dl
kékszőlő 5 dkg
szőlő 5 dkg
konyak 0.5 dl