Kékszőlő

A kékszőlő a szőlőfajták sötétebb, telt ízű képviselője, amely nemcsak frissen fogyasztva kedvelt, de lekvárként, mustként, borként és sütemények részeként is igazi csemege. Színe mélylila, majdnem fekete, íze édes-savanykás, antioxidánsokban rendkívül gazdag.

Leírás

Kékszőlő – receptek, leírás, tippek

A kékszőlő jellegzetes kékes színével és lédús húsával az őszi gyümölcsök egyik legkedveltebbje. Magyarországon számos őshonos vagy régóta termesztett kékszőlőfajta létezik, például a Kékfrankos, a Portugieser vagy a Blauburger, amelyekből nemcsak bor készül, hanem frissen is fogyaszthatók.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kékszőlő?

Kékszőlő

A kékszőlő a Vitis vinifera faj sötét héjú változata, amely borkészítésre és közvetlen fogyasztásra egyaránt alkalmas. Színét az antocián nevű növényi pigment adja, amely erős antioxidáns. Magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett flavonoidokat és polifenolokat is tartalmaz, ezek hozzájárulnak a sejtvédelemhez és a szív- és érrendszer egészségéhez is.

Hogyan vásároljuk?

Kékszőlőt jellemzően augusztus végétől október végéig találunk a piacokon, zöldségeseknél vagy szupermarketekben. Olyan fürtöt válasszunk, amely ép, tömött szemekből áll, a szőlőhéj feszes és fényes. A kissé hamvas, kékes réteg a gyümölcs természetes védőrétege, ezt ne mossuk le azonnal. Vásárlás után hűtve, lazán lefedve néhány napig frissen tartható.

Hogyan tároljuk?

Hűtőben, lazán lefedve tároljuk, legjobb a gyümölcsös fiókban. Mosás csak fogyasztás előtt ajánlott, hogy ne romoljon gyorsabban.

Mire jó a kékszőlő?

A kékszőlőből elsősorban bor készül, de emellett remek alapanyaga lehet házi dzsemnek, mustnak, kompótnak, gyümölcslevesnek, smoothie-nak és szőlőszósznak is. Héjában és magjában találhatóak az antioxidáns vegyületek, ezért érdemes egészben fogyasztani. Süteményekbe, gyümölcssalátába és joghurtos tálakba is illik, sőt fűszeres húsok mellé szőlőmártásként is kiváló.

Mi készülhet a kékszőlőből?

Készülhet belőle toszkán szőlős lepény (Schiacciata all'uva), pácolt szőlő, szőlős-mazsolás pizza és kékszőlős, sült ordatorta.

Még több kékszőlős receptért görgess lejjebb!

69
Kalória
0.7g
Fehérje
18.1g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
80.5g
Víz
-
Koleszterin
900mg
Élelmi rost
15.5g
Cukor

100 g Kékszőlő

fehérjetartalom

0.72 g

zsírtartalom

0.109 g

szénhidráttartalom

18.1 g

víztartalom

80.54 g

gramm kékszőlő?

Top ásványi anyagok

Foszfor

20 mg

Kalcium

10 mg

Magnézium

7 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.086 g

Kolin

5.6 mg

C vitamin

3.2 mg

E vitamin

0.19 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.72 g

Zsír

telített zsírsav

0.054 g

egyszeresen telített zsírsav

0.007 g

többszörösen telített zsírsav

0.048 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.36 mg

Magnézium

7 mg

Foszfor

20 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.127 mg

Mangán

0.071 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

0.9 g

cukor

15.48 g

víz

80.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.069 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.07 mg

Niacin - B3 vitamin

0.188 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.05 mg

Folát

2 µg

Kolin

5.6 mg

Alfa-karotin

1 µg

Béta-karotin

39 µg

Lutein+zeaxantin

72 µg

E vitamin

0.19 mg

K vitamin

14.6 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

3.2 mg

B6 vitamin

0.086 g

29 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Így főzheted tökéletes állagúra a spagettit: gluténmentesre is alkalmazható

Egy új kutatás részletesen elemezte, hogyan lehet a leghatékonyabban elkészíteni a hagyományos és a gluténmentes tésztákat, számolt be Andrea Scotti a The Independent-ben. A szakértők először röntgensugarakkal vizsgálták meg a spagetti belső szerkezetét, majd neutronsugarak segítségével követték nyomon, hogyan változik a tészta mikrostruktúrája különböző főzési feltételek mellett. Napi tippünk elárulja, hogyan csinálhatod a legjobban a tésztafőzést!

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Ezt keverd a savanyú káposztához, hogy sokkal finomabb legyen

A savanyú káposzta nem csak a töltött káposzta lelke lehet: házilag is elkészíthetjük, de boltban is megvehetjük, (lehetőleg hazai termelői változatot válasszunk), és magában, valamint savanyúságként, húsok mellé is fogyaszthatjuk – hőkezelés nélkül legalább a C-vitamin-tartalma is megmarad! Mutatjuk, mivel dobhatod fel, hogy még finomabb legyen.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...